[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijera komada Slobodana Šnajdera u Narodnom pozorištu

Nevjesta od vjetra

Priču o hrvatskoj glumici Gemi Boić režirao Boris Miljković

Dugoočekivana premijera "Nevjeste od vjetra" po komadu Slobodana Šnajdera u režiji Borisa Miljkovića, najavljivana već duše u Narodnom pozorištu, konačno je postala izvesnost. Večeras, od 19.30 sati na Velikoj sceni, ansambl NP izvešće, po mnogo čemu nesvakidašnju, predstavu o životu hrvatske glumice Geme Boić.

Izuzetnu posećenost pres konferencije Slobodan Šnajder prokomentarisao rečima "osećam se pomalo kao rok zvezda, samo bez novca" i predstavio Gemu Boić. Rođena 1883. godine, prava "zagrebačka puca", svoj san da bude glumica je ostvarila odlaskom u Beč. Bila je, kaže Šnajder "biće između kulture i jezika", glumeći na stranom jeziku u čemu je uglavnom bila uspešna. Ubila se 1914. godine. Zašto, kako i o čemu je u komadu reč, Šnajder nije želeo da otkrije: "Svako to zasebno mora da iskopa, ali moram da kažem da su žene tu nešto uspešnije".

Boris Miljković, "pozorišni debitant", svoje viđenje "Nevjeste od vjetra" nazvao je "eksperimentom nad Šnajderom":
- Napravili smo komad o dobroj glumici koja s glumom nema problema, a sa svim ostalim ima. Moja uloga bila je više dizajnerska. Pokušao sam da napravim odelce za predstavu, pa smo tako dobili neku vrstu "barokne depresije".

U podeli su: Marija Vicković, Igor Đorđević (u alternaciji Nenad Stojmenović), Lepomir Ivković, Bojana Stefanović, Tanasije Uzunović, Branko Jerinić, Radovan Miljanić... Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Ljiljana Orlić, a kompozitor Isidora Žebeljan. Dramsku obradu teksta uradili su Boris Miljković i Miloš Krečković.

"Nevjesta od vjetra" igra se i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (Gemu Boić igra Alma Prica, koja će prisustvovati beogradskoj premijeri). Komad je, inače, Šnajder posvetio glumici Gordani Kosanović, koja je, kao i Gema, živela na razmeđi kultura i jezika.

M. J.


vesti po rubrikama

^kultura

16:24h

Premijera komada Slobodana Šnajdera u Narodnom pozorištu

16:31h

Skupština grada: Rezultati otkupa umetničkih dela

16:40h

Koncert Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini

16:52h

Preminuo glumac Dejvid Hemings

17:01h

Izložba karikatura u Muzeju istorije Jugoslavije

   


     


FastCounter by LinkExchange