[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tihomir Stanić, laureat nagrade Raša Plaović" za ulogu Mefista

Radim samo ono što volim

Nema cene koju nisam spreman da platim da bih sačuvao to osećanje zadovoljstva. Nagrada satisfakcija za prvu koju nisam

Tačan, čak i nedeljom. Kašnjenja ne voli. Trenutno igra u petnaestak predstava. Za jednu od njih nedavno je dobio nagradu. Nosi bedž s likom profesora Dambldora, junaka knjiga i filmova o Hariju Poteru, koji mu je poklonila ćerka "da ga čuva". Tihomir Stanić, ovogodišnji laureat nagrade "Raša Plaović" za ulogu Mefista u Geteovom "Faustu" u režiji Mire Erceg (Narodno pozorište u Beogradu), priča o malim magijama u životu, uticaju boje kakadua na sudbinu i o fantastičnom osećanju kad se radi samo ono što se voli. Ali, na početku, nekoliko reči o nagradi.

Bez stereotipa, molim
- Prema nagradama imam odnos uslovljen činjenicom da na prvom festivalu na kome sam učestvovao, za prvu veliku ulogu, veliku po opštem mišljenju, u Lebovićevom "Ravangradu" u režiji Dejana Mijača u SNP-u, nisam dobio nagradu, a očekivao sam je. Čak je po novinama pisalo da je to velika nepravda. Jedan od mojih profesora, koji je bio član žirija, naknadno mi je rekao da je insistirao da je ne dobijem da se ne bih uobrazio. Od kad sam to preboleo, nagradu koju nisam dobio, a posle sam ih dobio mnogo, sve ih doživljavam kao satisfakciju. Osećam se kao neko ko je dobio sve te nagrade već odavno. Samo što se sad za to saznaje. Već odavno sam ih sam sebi pribeležio.

Mefisto ili sasvim lična priča
- Za mene jeste ključna uloga, zato što imam svoju ličnu priču sa tim likom, od kada sam gledao predstavu Vide Ognjenović s Petrom Kraljem. Reč je o dramatizaciji romana Klausa Mana "Mefisto" gde je Henrika Hofgena, glavnog junaka romana, istorijsku ličnost, igrao glumac Gustav Grindgens. Nekoliko dana pre nego što mi je ponuđena uloga Mefista, dogovarao sam se s rediteljkom Milicom Kralj da radimo tu predstavu i nalazio sam neke koincidencije sa životom tog glumca. A onda sam shvatio da između nas, pored ostalih velikih razlika, postoji i jedna bitna, a to je da ja nikada nisam igrao Mefista i da ga, kako su stajale stvari kod nas u pozorištu, nikad neću ni igrati. Onda je iznenada došao taj poziv. Možda je to uloga koju sam, onako, podsvesno priželjkivao.

Henrik Četvrti

- U Ateljeu spremamo "Henrika Četvrtog" Luiđija Pirandela, igram naslovnu ulogu. Voleo sam ga pre dvadesetak godina kad sam ga pročitao i eto namestilo se sad da to radim s Dušanom Petrovićem, rediteljem s kojim sam u Ateljeu radio pre desetak godina Pirandelov komad "Čovek, zver i vrlina".

Hari Poter, Dambldor i ostala životna čudesa...
- Ponekad se osećam kao taj Dambldor u životu. Voleo bih da sam takav. Shvatam da toliko stvari mora da se desi mimo nas, da moraju da se steknu, sklope, kako bi se nešto konkretno desilo nama. Evo, opet da se vratim na nagradu. Ta činjenica je zavisila između ostalog i od odluke tamo nekih ljudi u Italiji da pozovu Miodraga Krivokapića koji je već počeo da radi Mefista. To nikakve veze ni sa Mirom Erceg, ni sa mnom, ni sa Narodnim pozorištem... Ima ono kod Crnjanskog: "od boje nekog kakadua na nekom ostrvu dalekom, ovde zavisi naša sudbina"...

Pozorište ili film
- Živeo sam na selu i glumce sam gledao samo na televiziji. I verovatno sam postao glumac da bih glumio na televiziji. Nisam ni znao šta je pozorište, ali me je ono prihvatilo i ja sam ga zavoleo. Na film me niko nikada nije ozbiljno zvao, niti sam se ja gurao, a i kad su me zvali ti scenariji su uvek izgledali tako banalno beznačajni, besmisleni, da nisam video razlog da se tu pojavim. Sledim princip da radim samo ono za šta mislim da u tom trenutku ne može niko drugi da radi. Verujem da ću za koju godinu, pošto sam fizički stigao u doba u kome sam emotivno već dugo, igrati dosta na filmu, ali neke kompleksnije, zanimljivije uloge od onih koje sam do sada eventualno mogao da igram - uloga mladih ljubavnika, frajera, partizana, kriminalaca...

Uloga života
- Nema je. Naučio sam davno da nikad ne poželim ni jednu ulogu. Nisam ja ni ovog Mefista svesno želeo ali, kad mi je ponuđeno, onda sam znao da je to to. Meni je najlepše kad ne radim. Nikad u karijeri nisam bio prinuđen da radim nešto što ne volim i ne želim. Često sam to skupo plaćao. Ali nema cene koju nisam spreman da platim da bih sačuvao to osećanje zadovoljstva da, ako već moram da radim, onda isključivo radim ono što me uzbuđuje i što mi se dopada. Bez obzira da li to u nekom trenutku deluje pametno, profitabilno, mudro. Moje dosadašnje iskustvo je pokazalo da je sve u šta sam istinski verovao i istrajao u tome, na kraju donelo dobre rezultate.

Margareta Jovićević


vesti po rubrikama

^kultura

16:11h

Petar V. Arbutina o novoj knjizi "Priče sa istočne strane"

16:20h

Ruski film pobednik festivala u Solunu

16:29h

Predstavljena Fondacija za unapređenje i finansiranje scenskih umetnosti NP

16:37h

Tihomir Stanić, laureat nagrade Raša Plaović" za ulogu Mefista

16:45h

"Zona" u Zagrebu na redovnom repertoaru

16:53h

Odabrani naslovi za jesenji otkup knjiga za gradske biblioteke

17:00h

Miku Džegeru titula viteza

 


     


FastCounter by LinkExchange