GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PROCENA

Sezona lova u krugu dvojke

Meni to liči na reket. A Vama, gospodine predsedniče Nenade Bogdanoviću?

Malo nervoznim glasom i s vidnim uzbuđenjem direktor JKP Parking servis g. Živorad Anđelković, u par sekundi na vestima B92 12.11.2003. u popodnevnim satima, najavio je i objasnio sve blagodeti najnovijeg otkrića koje stupa na snagu 21. novembra ove godine, tkz. novi sistem parkiranja u užoj i malo širim centralnim zonama Beograda. Na tom sofisticarnom rešenju uskoro će nam pozavideti sve evropske metropole.

Prirodni zikoni

Po nekim tajnim prirodnim zakonima Gradska vlada na čelu sa g. Nenadom Bogdanovićem u ime opšte dobrobiti građana koji žive vekovima unutar kruga dvojke, odlučila je da javnom komunalnom preduzeću Parking servis, dodeli plac unutar kruga dvojke, a ponegde i malo šire, da ovo preduzeće na tom placu obavlja svoju delatnost-usluge parkiranja vozila. Direktor Živorad Anđelković sa svojim stručnjacima odmah je prionuo na posao.

Po nekim, takođe tajnim formulama, odredili su i cene i uslove parkiranja na tom bogom danom placu. Svi koji tu žive a imaju kola plaćaće 300 dinara, po povlašćenoj ceni ako žele da im kola budu u krugu dvojke. Firme koje su na toj teritoriji registrovane za svoj auto plaćaće do 2820 dinara mesečno. Naravno ni građani ni preduzeća za te pare ne dobijaju ništa osim prava da budu unutar kruga dvojke- ako nađu slobodno parking mesto. A ako ne plate a budu unutar zone, e onda specijalni kontrolori JKP. P.S. mogu slobodno da love - da pišu kazne i naravno naplaćuju. Ako se nekome to ne sviđa neka skloni svoja kola u Pinosavu, Zaklopaču ili gde već želi.

Stručnjaci Parking servisa mislili su i malo šire, mislili su na prijatelje, rođake, burazere, partijske drugove itd. pa će za to biti moguće, da i oni koji ne žive u krugu dvojke a imaju kola da dobiju ili besplatnu ili markicu po povlašćenoj ceni pod uslovom da rade u firmi ili instituciji od posebnog društvenog značaja. Ako kola preduzeća na primer parkirate sada na parkingu sa naplatom plaćate sat kao i za svaki drugi bilo čiji auto, kada plaćate porez za auto preduzeća, plaćate iznos isti kao za privatni auto, kada plaćate registraciju za kola preduzeća ista je kao i za privatni auto, drumarina na autoputu je ista za sve automobile, ali ako su kola vašeg preduzeća u krugu dvojke, e onda morate da plaćate skoro deset puta više nego za privatna kola. Fantastična dosetka.

Kakva dosetka

Zapravo fantastična je celokupna dosetka, samo automobili vlasnika koji su prijavljeni i registrovani na adresi unutar kruga dvojke doneće prihod JKP parking servis od najmanje 120.000,00 C mesečno! bez ikakvog rada. Divota! Genijalno! Gradskoj vladi na čelu sa g. Nenadom Bogdanovićem treba čestitati. Očekujem da će uskoro doneti odluku da svi građani unutar kruga dvojke plaćaju taksu za muziku koja drma ceo božji dan iz kafića na svakom ćošku, mogao bi na primer za ove građane da bude skuplji i gradski prevoz kada ga koriste da odu van kruga dvojke jer unutar kruga mogu da pešače pa će tu da uštede, možda bi i el. distribucija iz nekog razloga mogla da naplaćuje neku posebnu tarifu za krug dvojke!

Činovnici Miloševićevog režima bili su mala deca u dosetkama za pljačkanje građana. Partije opozicije ćute, izbori su na pragu, ova krađa im sada ne smeta, a može kasnije da koristi.

A da li će ovo da reši problem parkiranja i saobraćaja u centru? Šta je sa važećim zakonima o saobraćaju, ko kontroliše njihovo sprovođenje i sankcioniše nepoštovanje istih? Da li još negde u svetu Javno komunalno preduzeće rešava pitanja iz oblasti saobraćaja. Da li građani Budimpešte, Beča, Milana, Minhena, plaćaju nešto a da za to ništa ne dobijaju . Da li ovakvih stručnih rešenja još negde u nekom belosvetskom gradu ima.
Gospodine Nenade Bogdanoviću, meni ovo vaše rešenje mnogo liči na reket, a Vama.

MIOMIR VUJČIĆ,
BEOGRAD


AKTUELNO

Za koga radi poslanik?

Dotičem se veoma teške, ali vrlo aktuelne teme, jer su pred nama raspisani vanredni izbori za njene poslanike. Nisam obožavalac komplikovane normativne regulative koju je prethodni sistem proizvodio u serijama a koja je i dalje aktuelna, pa pretpostavljam, jer je nisam pročitao, da je uloga skupštinskog poslanika detaljno regulisana. U važećem Ustavu jasno je precizirano da zastupa interese birača. Nažalost dnevna praksa, sa skupštinskih zasedanja, nas obične građane-birače ostavlja u dilemi, čije interese oni zastupaju, partijske ili interese biračkog tela gde je izabran.

Teraju svoje

Do ovog zaključka sam došao povremenim praćenjem skupštinskih zasedanja i na bazi diskusija koje poslanici upražnjavaju na zasedanju. Nisam zapazio nijednog poslanika, koji je iznosio problematiku svog biračkog tela, regije iz koje je izabran, već pretežno su teme bile iznošenje gledišta svoje partije, a vrlo često i nezavisno od teme, skupštinske rasprave dnevnog reda. Skupštinu su pretvorili u međupartijski poligon u propagiranju svojih nedovoljno i nejasno formulisanih stavova, govornog nivoa daleko ispod uličnog, bez uzajamnog respekta i respekta institucije u kojoj se nalaze. U svom ponašanju ne poštuju ni minimalno usvojena pravila ponašanja, koja su sami izglasali u toj istoj Skupštini. Iz naše prošlosti, politički i svaki drugi ugled se gradio i sticao sopstvenim primerom u svakodnevnom radu i ponašanju, što je slučaj i u svim demokratskim sistemima.

Glavu gore, narode

Nisam i ne bavim se politikom pa ne mogu tvrditi da taj odnos proizilazi od samog delegiranja za poslanika. U prethodnom sistemu to su radili komiteti partije, a sada verovatno, lokalne ispostave raznih partija, a ne građani koji bi po logici stvari trebali da delegiraju svoje najuglednije i najstručnije građane od moralnog ugleda za svoje sredine, da ih predstavljaju u Skupštini. Dragi Građanine podigni glavu, okreni se sebi, počni da razmišljaš sopstvenom glavom, uključi se i u proces delegiranja i delegiraj između sebe najbolje, za bolju budućnost svoju i sviju nas i budućih pokolenja, niko drugi to neće učiniti umesto tebe.

RADOMIR LUKIĆ,
BEOGRAD