[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 16. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (34)

A Gavrilo Dožić, braćo terazijska

..."Želimo dobra i Srbiji i Crnoj Gori i jer samo bratksi odnosi između obje srpske kraljevine mogu biti od koristi i jednoj i drugoj..."

A zar Dožić nije Srbin, terazijska braćo!? Zar on ne osjeća srpski, zar u njegovim žilama ne teče srpska krv, zar njegovu prosvijećenu dušu ne zagrijevaju opšti srpski ideali...?" Takvim stavom zvaničnici u Beogradu "ne čine uslugu ni Srpstvu , ni slozi dviju srpskih dražva".

U sledećem broju lista pisalo je da se Crna Groa raduje izboru Gavrla Dožića za prizrenskog mitropolita, jer u tome "učenome duhovnome licu vidi najpre Srbina... Crna Gora, kao srpska držav,a ne pravi među Srbima rzlike.Svi su joj mali, svi dragoceni, ma ukojem srpskom kraju bili rođeni, samo ako su valjani Srbi, samo ako su kao Srbi i ljudi na svome mijestu...

Gdje im je naposljetku srpsko rodoljublje, kad akcijom protiv Dožićevog izbora otkrivaju tuđinu naše srpske slabe strane -i pokazuju mu put kojim mu valja poći, pa da nas konačno razdvoji i pocijepa..."

Lijepa tekovina

U polemeci sa pašićevom štampom, "Cetinjski vjesnik", 17. januara 1912. piše:
"... Znali su (zvaničnici u Srbiji - B.J.), da i najšire mase srpskoga naroda kao slavu svojega naroda smatraju pjesnika opšte srpske himne "onam" onamo!", Znali su da bi svaki napad na zvaničnu Crnu Goru bio osuđen od srpskog naroda..."

U "Cetinjskom vjesniku 2, 13. januara 1912. objavljena je vest o osvećenju zastave Pevačkog društva "Branko" u Podgorici:
"... Nema sumnje da će ova lijepa tekovina privući pažnju, učešće i pomoć svih prijatelja prosvjete i srpske pjesme,a mi vrijednom društvu "Branko" želimo da svojim radom na širenju srpske pjesme podigne ugled na visinu dostojnu proslavljenog Branka (Radičevića - B.J.)..."

"Cetinjski vjesnik", 4. februara 1912. objavio je još jedan komentar o stanju odnosa između zvaničnih krugova Srbije i Crne Gore:
"... Žalosno, vrlo žalosno, što je došlo do takove hladnoće između Srbije i Crne Gore, i obje srpke dinastije,koje su u tijesnom srodstvu. Ta pojav mora duboko ožalostiti svakog Srbina, koji vodi računa o budućnosti srpskoga naroda na Balkanskom poluostrvu...

... Ako u današnjem... kritičkom vremenu biogradski političari imaju i trunke pameti i rodoljublja, oni će poslušati ovaj apel koji upravljamo na njih... jer želimo dobra i Srbiji i Crnoj Gori i jer samo bratksi odnosi između obje srpske Kraljevine mogu biti od koristi i jednoj i drugoj..."

U uvodniku "Na Uskrs", u "Cetinjskom vjensiku", 25. marta 1912. piše:
"... Slaveći Uskrsenje Hristovo naša je topla želja da srpski narod, ugledajući se i na dalje na Njega (Hrista - B. J. ) s vjerom i ljubavlju istraje u ...borbi za osvještana prava Srbinova, a svojoj braći po raskomadanom Srpstvu čestitamo ove svijetle praznike..."

U "Razmišljanjima na Božić", u "Cetinjskom vjesniku", 24. decembra 1910, piše:
"... Šta nam je bliže od srpskog naroda, njegove sreće i lijepe budućnosti!

Puna li je jezovitih pouka istorija srpskoga naroda.
Srbin je najbistrije čedo majke Slavije, ali gotovo i najnesrećnije.
Iz kosovskoga groba kao feniks je ustala i zasijala širom Srpstva nova generacija. Djela su joj bila nadzemaljska..." Od ličnosti te generacije pominju se: Petar ú, Karađorđe, Miloš, knjaz Danilo, Mihailo, Nikola i Milan.

"Cetinjski vjesnik", 5. marta 1911. piše:
"... U vremenu kad je Srbiji i Crnoj Gori potrebno, kao parče nasušnog hleba, da umni sinovi srpskog naroda, proučavaju svjetska i nacionalna pitanja, sa što više objektivnosti, iskustva i mudrosti, da im tako pomognu, da pogode pravi put između Scila i Haribda evropskih, između kojih krivuda pitanje srpskog oslobođenja i ujedinjenja, oni su se dali na đavolska podmetanja, laganja i klevetanja, kanibalski se radujući kad što god naškode, i kad mogu da izopače..."

A u broju od 23. marta 1911,piše:
"... Nama je Srbija sveta i draga kao i Crna Gora. Njena sreća je i naše dobro. Mi smo Srbiju pripravni braniti vazda, od svačijih napada.

... Ako mi kritikujemo ponašanje Pašića i njegovih drugova, bar što se tiče Crne Gore, mislimo da će nam to odobriti svaki radikal u Srbiji, jer smo ubijeđeni da svi oni iskreno žele zajednicu dviju srpskih država, koju ometa Pašićev naopaki rad..."

Povodom posete turskog vladara Kosovu, "Cetinjski vjesnik", 4. juna 1911. piše:
"... Tužno Kosovo - znamenje srpke pogibije; mjesto nesreće i propasti državne veličine cijeloga jednoga naroda; grobnica u kojoj je među masom leševa srpskijeh vitezova, sa njihovim Gospodarom na čelu, za tolike vjekove bila sahranjena srpska i balkanska sloboda - to jezivo Kosovo, koje u duši cjelokupnoga našega naroda, od Dunava do Mora, u isti mah budi osjećanja žalosti i osvete, dobilo je od juče rijetka gosta, kojem se nije nadalo, niti ga je željelo..."

U tekstu "Turska prema Crnoj Gori", u "Cetinjskom vjesniku", 4. juna 1911. piše:

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Jedina nada, jedina uzdanica


vesti po rubrikama

^feljton

15:07h

RasrbljIvanje crnogoraca (34)

15:25h

Poreklo Arbanasa (23)

 


     


FastCounter by LinkExchange