[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 10. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (28)

Prilozi Srba iz svih krajeva

"Nova kola" su napisana "lijepim čistim srpskim jezikom"

Cetinjski mjesečni list "Luča" bio je organ Društva "Gorski vijenac". List je donosio literarne priloge (pjesme, pripovijetke, drame), nadahnute idejom o oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda. Bili su to prilozi Srba iz svih krajeva. U listu su postojale stalne rubrike: "Srpske narodne junačke pjesme", "Srpske narodne izreke i razne riječi", "Zrnca iz srpske narodne frazeologije", "Srpske narodne molitve"...

"Luča", za septembar 1895, donosi komentar povodom drugog izdanja "Ogledala srpskog":
"...Srpska istorija od Kosovske bitke sva je ispjevana narodom u pjesmi, bez koje mi ne bi znali o njoj gotovo ništa, bez malo suhijeh i golijeh fakata...

Takvi značaj za istoriju CrneGore "Srpsko ogledalo", što je sigurno imao na umu njegov prvi izdavač, Vladika Rade, besmrtni srpski pjesnik, koji je uvijek mislio o prošlosti i budućnosti svog paćeničkog i slavnog naroda..."

U "Bilješci od Ocinju" (Ulcinj), u "Luči", za februar 1896, za Balšiće se kaže da su "nekadašnji gospodari slavne đedovine Nemanjića", da je Ulcinj pao u turske ruke, kad su Crnojevići gospodarili Zetom, a tad su već bile sve srpske zemlje, osim Crne Gore, potpale tuđoj vlasti."

U ovom broju "Luče" objavljen je pozdrav Društva "Gorski vijenac" Svetozaru Miletiću, vođu Ujedinjene omladine srpske:
"...Visoko cijeneći Tvoj vatreni i plodni rad, za srpsku ideju, prilikom Tvoje sedamdesetogodišnjice, šaljemo Ti iskrene pozdrave! Slava Ti, Srpski mučeniče!"

U pozdravu novosadskom listu "Bratstvo", u istom broju "Luče", veli se:
"... Cijelj današnjeg slavlja ispunjava sa radošću i oduševljenjem svakog pravog Srbina i podlovćensku braću vašu".

Rodoljubive misli

U prikazu knjige knjaza Nikole "Nova kola", u "Luči", za april 1896, kaže se da su se čitaoci nauživali "rodoljubivih srpskih junačkih i slobodoumnih misli iz Knjaza Arvanita". "Nova kola" su napisana "lijepim čistim srpskim jezikom", a o autoru se kaže:
"On je u veličini svoje srpske duše smjestio i veličinu svoga srpskog naroda, pa živjeći jedino za njega, slavi ga i diže pod oblake. Svaki Srbin pogađa sve patriotske srpske želje velikoga Crnogorca".

U "Luči", za maj 1897, objavljen je članak o životu i književnom radu Dantea Aligijerija: "Bila bi greška za svakoga pa i za nas mlade Srbe, kad ne bismo bar u ovoliko, ukoliko ću ja ovdje iznijeti, poznavali jednog velikog genija, ne samo italijanskog nego uopšte svjetskog..."

U napisu "Mir prahu besmrtnoga Vuka", povodom prenosa zemnih ostataka Vuka Karadžića iz Beča u Beograd, "Luča", za oktobar 1897, naziva Vuka "nestorom srpske knjige i jezika, najrevnosnijim posljedovačem Save Nemanjića", "širiocem srpske slave i veličine", "ocem novije naše književnosti", "najzaslužnijim dojošnjim Srbinom".

"Luča" za maj-jun 1898, donijela je prilog povodom pedesetogodišnjice Zmajevog književnog rada koji "pruža melem izmučenim ranama Srbinovim"."... Pet decenija istrajnog književnog rada. On nam sustopce prati tok srpske misli i života". On "pjesmicama" svojim okrili nejaku Srpčad, pa ih pita mlijekom srpskog duha...Sva je listom Srbadija sa sviju krajeva pohitala da ubere listak iskrenog priznanja"Zmaju. "Pa i mi pod Lovćenom... duševno smo sliveni bili sa Zmaj-Jovanovim slavljem..."

Urednik "Luče" se u broju za novembar-decembar 1989, ovako zahvalio saradnicima lista:
"Ovijem putem smatram za najprijatniju moralnu dužnost od srca zablagodariti svoj čestitoj braći Srbima i Srpkinjama, odavde i sa strane, koji se sjetiše nas pod Lovćenom i znatno me podržaše. U teškoj ulozi uredničkoj...

Nova godina donijela novu radost u srcu svakom iskrenom rodoljupcu Srbinu, mir i zdravlje, pomoć od Boga..."

Pomoć od Boga

U istom broju "Luče" objavljen je prikaz zbirke pjesama Bogdana Krajišnika, koji "ističe plemenite borce za ideju srpsku i Srbin kao takav, svaki mu je mio i drag". "...Čas evo ga na Lovćenu pored groba Vladike - pjesnika; čas ga eto na Avali, tamo polaže vijence na grobove palih junaka..."

U bilješci o pripovijeci Mihaila Sretenovića "Milićev grob" u "Luči" za januar-februar 1899, kaže se da je to "jedna od onih običnih pripovijedaka iz seoskog života", ali se dodaje da bi "mnogo bolje pisac zadužio čitaoca, da je još pričekao, dok je dotjera i ispuni zahtjeve srpske pripovijetke..."

U istom broju "Luče" objavljeno je obavještenje da je u karlovačkom "Brankovom kolu" izišao "osobito lijepi članak Srpska knjiga iz pera Stojana Novakovića".

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Srpsko pozdravlje


vesti po rubrikama

^feljton

15:16h

Rasrbljivanje Crnogoraca (28)

15:37h

Poreklo Arbanasa (17)

 


     


FastCounter by LinkExchange