[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 3. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radomir Vuković, "dizajn genije" i urednik časopisa "Kvadart"

Most ka Evropi

"Najdraže mi je što "Kvadart" uživa toliki ugled i pomno prati rad mladih generacija. O našoj deci zaista niko ne vodi računa."

Časopis "Kvadart" i njegov urednik Radomir Vuković dobili su nagradu Sajma knjiga za doprinos razvoju nacionalnog dizajna. Vukovića odavno nazivaju "genijem za dizajn". Dvadeseti broj časopisa predstavlja dajdžest verziju svih mogućnosti moderne štampe. Rađen je u ofsetu, sito-štampi, digital-printu... Grupa "Škart" je uradila rukom štampani pečat "Ne korupciji", dok je kovnica novca Zavoda za izradu novčanica na četiri strane demonstrirala mogućnosti mašine za štampanje novca, jedine tog tipa na Balkanu.

"Dvadeset brojeva "Kvadarta" ujedno predstavljaju i jedinu štampanu dokumentaciju o aktivnostima naših dizajnera u 90-im", kaže Radomir Vuković. "To nije mala stvar! Nijedan umetnik ne počinje svoju karijeru bez svesti o svojim prethodnicima. A gde će jedan beogradski student naći informaciju o trendovima u bivšoj Jugoslaviji za vreme građanskog rata. Bilo mi je potpuno besmisleno da tokom 90-ih pišem o dostignućima italijanskog dizajna, na primer, dok smo živeli onako kako smo živeli."

Kvadart je jedan od naših najviše nagrađivanih umetničkih časopisa. Opet, nikada nije bio finansijski pomognut od Ministarstva za kulturu.
Znate, jedan moj prijatelj mi je rekao da to uopšte ne treba da me čudi. Ministarstvo pomaže srpsku kulturu, a "Kvadart" je časopis koji zadovoljava sve evropske i svetske standarde (smeh). Sve je od početka bilo finansirano iz mog džepa i utoliko pre nisam hteo da trošim novac pišući o dizajnerima koji su institucionalizovani, jer smatram da su oni briga države. U mom stanu su nastajali i sada dominantni trendovi i umetničke grupe, kao što je "FormArt".

Za "Kvadart" su pisala najuticajnija imena naše likovne kritike.
Ja negujem ljude koji pišu! Jedna od komplikovanijih osobina našeg naroda je da je nepismen. Za razliku od drugih novinskih urednika, uvek sam se trudio da ne cedim svoje saradnike i da na vreme isplatim tu malu satisfakciju - novac. Kuriozitet je da je "Kvadart" dobio nagradu Sajma knjig, a da uopšte nismo učestvovali na Sajmu. Prema propozicijama, nagrade mogu dobijati samo izdavačke kuće koje se promovišu na ovoj manifestaciji. To je još jedan dokaz koliko je časopis "Kvadart" preko potreban ovoj sredini.

Kako je tržište raspoloženo prema "Kvadartu".
Ah, tržište ne postoji. Pogotovu za časopise koji ne priznaju raspad Jugoslavije u profesionalnom smislu i žele da dokumentuju dizajnerske tendencije u okviru cele regije Balkana. U Sloveniji nemamo promotera, u Hrvatskoj nas "farbaju" kako se časopis slabo prodaje, dok je situacija potpuno suprotna. Prvi broj "Kvadarta" je postao kolekcionarski primerak menja ruke za basnoslovne cifre. Najdraže mi je što "Kvadart" uživa toliki ugled i pomno prati rad mladih generacija. O našoj deci zaista niko ne vodi računa. Šteta, jer upravo je najmlađa generacija dobila najveća međunarodna priznanja ikada uručena srpskom dizajnu. Dizajn je jedan od naših najvažnijih mostova ka Evropi.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

17:05h

Radomir Vuković, "dizajn genije" i urednik časopisa "Kvadart"

17:14h

Robert Dauni Mlađi o novom filmu "Raspevani detektiv"

17:26h

Rej Čarls objavljuje DVD sa gospel muzikom

17:32h

Izložba fotografija Vukice Mikača

17:41h

Agneta Feltskog, pevačica grupe ABBA snima album

18:02h

Miloš Radosavljević, prvonagrađeni na svetskom konkursu korporacije "Kaligari"

 


     


FastCounter by LinkExchange