[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 1. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (19)

Njegoš na oltaru srpstva

PodnaslovŠta je rekao učitelj Vidak Pejović na pomenu palim ratnicima

Za Njegoša Dragović kaže da je "onaj velikan srpski, koji je cijeloga kratkoga vijeka svoga, od svoje najranije mladosti, radio i genijalnim perom i djelima kao vladalac, na oslobođenju srpskoga naroda..." ("Glas Crnogoraca", 24. avgust 1913).

Za Njegoša Dragović kaže da je "onaj velikan srpski, koji je cijeloga kratkoga vijeka svoga , od svoje najranije mladosti, radio i genijalnim perom i djelima kao vladalac, na oslobođenju srpskoga naroda.." ("Glas Crnogoraca", 24. avgust 1913).

Blažo Begović je rekao na sahrani Jovana Čobeljića, sveštenika iz Bjelopavlića:

Zavetna misao

"... Pred nama je živi primjer: čojstva, junaštva, kako čovjek treba da živi za otadžbinu, Srpstvo i Gospodara... Prestalo je kucati srce onog rodoljuba, koji se sav založio za svetu zavjetnu misao Srbinovu..." ("Cetinjski vjesnik",8. januar 1911).

Pop Miraš Vukić rekao je na blagodarenju, na frontu kod Skadra, povodom rođendana kralja Nikole:
"Na svemu srpskom nebu sve su zvijezde potamnile, osim jedne i ta sjaji više od 200 godina i kroz to vrijeme davala je svjetlost i ostalima... a ta je zvijezda naša sveta i uzvišena kuća Petrovića..."

Ova proslava je održana u znaku opšteg veselja, "najoduševljenijeg od Kosova", i uz klicanje kraljevima Nikoli i Petru i složnom Srpstvu.

Istoričar Lazo Popović piše o pogibiji Smail-age Čengića:
"... Između Crne Gore i Ruske nije bilo određenih granica; odnosi su bili čisto ratni.

Polumesec na Balkanu

No dok se polumjesec vio na Balkanu, i tek onda, kad su njene krajnje granice prema sjeverozapadu postale srpske zemlje, shvatila je značaj Crne Gore, na koju su upirali mučeničke poglede neoslobođeni ogranci negda velikog i moćnog srpskog stabla, a okolna plemena još i tražila u njoj, u krajnjoj nevolji, utočište vjere i izgubljene slobode..."Potporučnik Blagota Ramović rekao je na sahrani Lazara (Jovanova) Šćepanovića, iz Zagrača:
"Pođi z Bogom đede Lazare, i kaži junacima tvoga vremena da mirno počiva nož u korice, dok ne kucne čas, da cikne puška i zvekne handžar Srbinu, za oslobođenje, za šta ste vi život dali..." ("Cetinjski vjesnik", 8. februar 1912).

Učitelj Ljubomir Bulatović Ibrijski, u članku "Na Nikoldan pod Tarabošem", piše:
"Danas Srbin može reći, da je Kosovo osvećeno... Po divnim mjestima naše slavne prošlosti, slobodni Srbin danas ponosno šeta, jer je nastalo vrijeme, koje je u početku prošlog vijeka prorekao neumrli Višnjić riječima:

Od sna do jave

,Drumovi će poželjet Turaka, Al, Turaka niđe biti neće!,
Tursko gospodstvo u srpskim zemljama završilo se...

Stari snovi Srbinovi, snovi, koje je pet stotina i više godina Srbin mogao snijevati, postadoše sada javom. Srbin ne spava više . On je pokazao da je budan, da živi; pokazao je da je i danas u njemu ona krv, koja negda tecijaše u žilama Dušanovih ratnika..." ("Cetinjski vjesnik", 12. decembar 1912).

Učitelj Vidak Pejović rekao je na pomenu palim ratnicima balkanskim ratovima, iz sela Orasi (Lješanska nahija):
"... Kažite našim i vašim - u prošlijeh pet vjekova mukotrpnoga srpskoga vremena - slavno palijema precima, da se dva srpska vrhovna vožda, dva srpska kralja, a sa njima i sve Srpstvo jakom, čvrstom i Bože daj - dugotrajnom slogom sveza, te tako složno zajednički i bratski vojevasmo i izvojevasmo dobar dio onoga za šta su ioni svoje živote dali. Kažite im: Kosovo je osvećeno..." ("Cetinjski vjesnik", 13. septembar 1913).

Crnogorska vlada uputila je, 23. septembra 1913, Memorandum kralju Nikoli, u kome se kaže i sledeće:
"... Proširenje i ojačanje kraljevina Crne Gore i Srbije, a naročito satavljanje granica u Sandžaku i Staroj Srbiji, pokrenuće još jače naše neprijatelje, da svim moćnim načinima ne samo ometaju srpske kraljevine u izvođenju svojih daljih nacionalnih zadataka, već da im unište ili bar umanje dosadašnje materijalne, osobito moralne tekovine...

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Ugovor o zajedničkom interesu


vesti po rubrikama

^feljton

17:10h

Rasrbljivanje Crnogoraca (19)

17:24h

Poreklo Arbanasa (8)

 


     


FastCounter by LinkExchange