[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sutra je izborna Skupština SANU

Kandidati od 55 i 60 godina

BEOGRAD - Na izbornoj Skupštini koja se održava svake treće godine u oktobru članovi Srpske akademije nauka i umetnosti sutra će glasati o prijemu novih akademika i o izboru inostranih i redovnih članova. Na spisku kandidata o kojima će se izjašnjavati su 93 kandidata koji su objavili više od 10.000 naučnih radova, monografija i raznih publikacija.

Jedanaest kandidata predloženo je za redovne članove SANU, devetorica imaju podršku odeljenja Akademije, a dvojica nemaju. Na spisku dopisnih članova je 57 imena, odeljenja SANU su predložila 27 kandidata, a van Akademije je stiglo još 30 kandidatura. Predloženo je i osam članova van radnog sastava i 17 kandidata za inostrane članove, među kojima su i poznati lingvista i filozof Noam Čomski, dramski pisac Ronald Harvurd i filozof Stenli Rozen.

Predloženi kandidati imaju u proseku između 55 i 60 godina. Predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin, je za državnu televiziju izjavio da očekuje podmlađivanje SANU i da će Akademija 30. oktobra da dobije tridesetak novih članova.

Od 100 redovnih i 33 dopisna člana SANU, njih 80 odsto je u penziji, redovni imaju u proseku 76, a dopisni članovi 64 godine. U nekim odeljenjima predstojeći izbori su i pitanje opstanka, naznačeno je na predizbornoj sednici SANU. Na primer, u Odeljenju društvenih nauka, od 10 članova samo devet može da učestvuje u radu tog odeljenja, a njihov prosek starosti je 79 i po godina. Od poslednje Izborne skupštine SANU umrlo je 23 akademika.

Posle izjašnjavanja poslanika Skupštine Vojvodine da se ponovo formira Vojvođanska akademija nauka očekuje se da će o ovoj temi biti reči i na Izbornoj Skupštini SANU, makar u okviru teme o tome ko će ostati u Srpskoj akademiji, a ko će se preseliti u VANU. U pismu g. Nenadu Čanku, predsedniku vojvođanskog parlamenta, uoči izjašnjavanja o inicijativi za formiranje VANU, Predsedništvo SANU je konstatovalo da je - od ukupnog broja od 132 člana - 40 rođeno ili živi i radi na teritoriji Vojvodine, što čini 30 odsto od ukupnog broja članova Srpske akademije. Ogranak u Novom Sadu čine 23 člana, što je 17 odsto od ukupnog broja članova SANU.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:42h

Opozicija ispucala sve argumente protiv Mićićeve

16:51h

Ako Mićićevoj Skupština uskrati poverenje ostaje šef države

17:13h

Uprkos upozorenju policije počinje protest Saveza samostalnih sindikata

17:20h

Nedelja solidarnosti s obolelima od cerebralne i dečje paralize

17:27h

Posle ponude poslodavca pregovori u "US Steelu" prekinuti

17:34h

Sutra izborna Skupština SANU

 


     


FastCounter by LinkExchange