[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


RasrbljIvanje Crnogoraca (15)

Pomoć braći u pravednoj borbi

Kako su zajednički radili knjaz Mihailo i knjaz Nikola

Cetinjani su ubeđeni da će "braća iz Srbije istrajati u započetoj, pravednoj borbi sa neprijateljima srpske i balkanske nezavisnosti i da će svi Srbi složno i pregalački raditi na ostvarenju ideala naroda Srpskog..." ("Ustavnost", 20. januar 1907, Cetinje).

Povodom srmti Milutina Vujisića u američkim rudokopima, porodica je objavila javnu zahvalnost, u kojoj se, između ostalog, kaže:
"... Smatramo za dužnost, izjaviti ovim svoju skromnu blagodarnost Društvu "Boj na Morači", kao i cijeloj našoj braći Moračanima, Rovčanima i Vasojevićima i ostalim Srbima u Bjut-u, koji u tom dalekom svijetu ispratiše pokojnika do vječne kuće.

Svima i svakome topla zahvalnost ko gođ nam ma kojim načinom priteče u pomoć da što lakše izdržimo bol i tugu za našim nikad nezaboravljenim pokojnikom, kojega je ima već četiri godine, nesrećna sudbina povela u tu prokletu zemlju..." ("Glas Crnogoraca", 28. januara 1908, narodni poslanici su, uz ostalo, rekli:

Pop Krsto Popović:
"... Sav naš narod ovamo, kao i onaju u Srbiji, uvjeren sam, uvijek je težio da između dvije bratske zemlje, koje su pozvate da teže ka ostvarenju jednog istog cilja, vlada bratski sporazum i što veće nerazdvojeno bratsko zbliženje! Nekadašnji sastanci naših vladara porađali su u srcima jednoga naroda, u obje zemlje, neopisivu radost i nadu za što bolju budućnost Srbinovu...

Za sreću srpstva

Ja ne znam gospodo, našto zalaganje od strane Srbije, za braću pod tuđinom, kad zvanična Srbija dopušta da se iz prijestolnice njene radi na uništenju jednog slobodnog dijela Srpstva, Crne Gore i njenog Gospodara, koji se cjeloga svoga vijeka zalagao za sreću Srpstva, za svesrpsku ideju...

Ja mislim... da današnje vođe naroda u Srbiji sa takvim svojim postupcima...navukuju odgovornost prema zavjetnoj misli Srbinovoj; navukuju odgovornost, pred sjenima svijeh srpskih mučenika, a naposle pred sjeni Karađorđa, pretka današnjega srpskoga kralja, pred sjeni svetog Petra i ostalih naših vladara i mučenika..."

Jovo Popović:
"Pošto sam i ja jedan od onijeh koji su prolili istinske suze radosti onog dana kad su se srpski vladari zagrlili na Cetinju (kralj Aleksandar Obrenović i knjaz Nikola Petrović - B. J.) moram u današnjim žalosnim prilikama u kojima se naše Srpstvo nalazi da uzmem riječ i da dam ovdje oduške svome ucvijeljenom srcu..."

Savo Krivokapić:
"Svaki je Srbin mogao uočiti žalosnu pojavu, da se od nekog vremena iz Biograda, preko izvjesnih listova, agituje protiv Crne Gore i njenih svetinja... Onakva agitovanja zaslužuju da izazovu gnjev naroda, da im izbiju iz glave sve ono što vide da je na štetu srpskog naroda.

Prošlost nam kazuje da nije nikada bio kriv srpski vojnik za nesreće koje su naodile srpski narod od vjekova, no su krivi oni, koji su iz slavoljublja ili koristoljublja znali narod srpski pocijepati, te kako rastrojenu snagu srpskog naroda vazda su predavali u korist neprijatelja..."

Mirko Mijušković:
"... Neću početi čak od onoga doba kad su veliki knjaz Mihailo i knjaz Nikola složno i zajednički radili na oslobođenju Srpstva, nego ću početi od drugoga doba, koje je obilježeno u Srbiji, da su nastali svijetli i srećni dani za srpsku budućnost".

Risto Bošković:
"... Mislim, da nema nijednog Srbina, ma gdje on bio, koji srpski misli i osjeća, u čijim grudima bije srpsko srce, koji sa bolom u duši i gnušanjem ne osuđuje pakleni plan srpskih izroda, koji su htjeli da unište ovu slavom ovjenčanu zemlju i njene ideale, da upropaste slavnu dinastiju Petrović Njegoš... Uništiti onu dinastiju, koja je srećno i slavno vladala više od 200 godina ovom zemljom - zemljom u čijim se gorama kandilo srpske slobode i nezavisnosti nije nikad ugasilo..."

Bez zaborava

Živko Dragović:
"... Istorija srpskoga naroda, iznoseći nam inače našu slavnu prošlost - iznosi nam, na žalost, i to da se kod nas mogao naći od vremena na vrijeme i pokoji mutimir, koji je trovao našu narodnu sreću...
Svjesni su u Srbiji valjda toga, da Crna Gora i Srbija čine nokat i meso i da bi sa propašću jedne morala neminovno slijediti propast druge..."

Savo Vuletić:
"Crna Gora i Srbija nijesu i ne smiju biti samo svoje, od njih imaju dijela svi Srbi, gdje ih je god, na šta dvije srpske uzdanice ne smiju ni trenutak zaboraviti...

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Uvek između istoka i zapada


vesti po rubrikama

^feljton

13:35h

RasrbljIvanje Crnogoraca (15)

13:52h

Poreklo Arbanasa (4)

 


     


FastCounter by LinkExchange