[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 26. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


RasrbljIvanje Crnogoraca (13)

Pismo ruskoj carici Katarini II

Od nje traže pomoć i da ne budu - ostavljeni na cedilu

Crnogorski i brdski glavari kažu da su "pravoslavno-grčke ispovjesti, sinovi crkve istočne, koji se nalazimo u srpskoj zemlji..." (Istorija Crne Gore, knjiga III. 1975, Titograd (Podgorica).

U pismu crnogorskih glavara vladaru Male Rusije, 1752, kaže se da su oni "u dalekim stranama srpske zemlje, u predjelu crnogorskom", (Marko Dragović, Materijal za istoriju Crne Gore, Beograd, 1895.).

Juna 1789, glavari "cijele zajednice Srba Crnogoraca" pišu ruskoj carici Katarini II, i pored ostalog, kažu da se nadaju "mi siroti Srbi i Crnogorci da nećemo biti ostavljeni... bez pomoći, a naša braća Srbi, koji žive među Turcima, svaki čas očekuju pomoć od vašega slavnoga dvora...

Kad bismo imali organizaciju i džebanu mi bismo svu našu slavnu srpsku zemlju ispod iga varvarskoga oteli, s našom braćom Srbima koji se sada nalaze naoružani s namjerom da udare na neprijatelja sa svih strana..." Potpisnici pisma mole, u ime svih Srba "najmilostiviju carsku ličnost" da bude njihov "blagotvoritelj i zaštitnik". (Original se nalazi u Arhivu spoljnih poslova Rusije, Moskva,Odnosi Rusije sa Crnom Gorom, dok. 22, 1. 4-5).

Crogorski i brdski glavari čestitaju ruskom caru Pavlu stupanje na ruski prijesto:
"... Crnogorska i brdska naša sloveno-srpska zajednica, stari i mladi, padamo pred stopama Vašeg Carskog Veličanstva i iskreno Vam svi mi čestitamo, Gospodaru, stupanje na praroditeljski i roditeljski prijesto..." Dokument je napisan na Cetinju 13. decembra 1796. godine; potpisali su ga: guvernadur brdski, knez Petar Čarnojević Davidović, guvernadur crnogorski Joko Radonjić, vojvoda Vujadin Vuković iz Cuca, vojvoda Simeon Đurašković iz Ceklina, vojvoda Ivan Plamenac iz Crmnice, serdar Rade Markićević iz Spiča, serdar Staroga Vlaha Andrijan Rajković, serdar Lazar Mandić iz Komana, Tomo Šutović iz Bratonožića, serdar Andrija Vukasović iz Grahova, serdar Gavrilo Gvozdenović iz Posavlja, serdar Mina Bošković iz Katunske nahije, serdar Nikolaj Lazarević iz Klimenata, i serdar Stanko Zotović iz Hota. (Arhiv spoljnih poslova Rusije, Fond: Odnosi Rusije s Crnom Gorom, d. 29, list 17-18).

Istog dana, kad je poslata čestitka caru Pavlu, potpisnici su sastavili sledeće:
"Punomoćje
Izdato vjernom obervojvodi naše crnogorske i brdske zajednice i venecijanskom pukovniku grofu Nikoli Čarnojeviću Davidoviću, blagorodnom sinu našeg guvernadura, da biste se Vi, gospodine obervojvodo Davidoviću, predstavili u naše ime Njegovom Veličanstvu Imperatoru Velike Rusije, i molili za nas Sloveno-Srbe koji živimo u Crnoj Gori i Brdima, i idemo stopama svojih predaka,koji su uvijek vjerno služili Ruskoj Imperiji, od Petra Velikog i prije..." (Arhiv spoljnih poslova Rusije, Odnosi Rusije s Crnom Gorom, d. 29, list 113-114).

Guvernadur Ivan Radonjić piše, početkom jula 1789, ruskoj carici Katarini II:
"Sada mi svi Srbi iz Crne Gore, Hercegovine, Banjana, Dobnjaka, Pipera, Bjelopavlića, Zete, Klimenata, Vasojevića, Bratonožića, Peći, Kosova, Prizrena, Albanije, Makedonije, pripadamo Vašem veličanstvu i molimo da kao milostiva naša majka pošaljete k nama kneza Sofronija Jugovića, a poslije toga mi ćemo dokazati Vašem Veličanstvu šta ćemo kadri biti učinjeti protivu ljutog neprijatelja i tirjana svega hrišćanstva". (Gligor Stanojević, Mitropolit Vasilije Petrović i njegovo doba, str. 455).

Crnogorski glavari pišu, 1792, mletačkom Senatu:
"Mi smo, hvaleći Boga, svijet od vjere i od zakona pravoslavnog agrčaskoga, jezika i slavnoga junaštva srpskoga". (Istorija Crne Gore, knjiga III, Titograd (Podgorica), 1975).

Grof Čarnojević Davidović, piše, 29. juna 1797, nekom ruskom državniku:
"Oprostite što sam se osmjelio da Vas potsjetim na molbu koju sam predao lično Njegovom Carskom Veličanstvu i u kojoj je istaknuta svesrdna želja Sloveno-Srba koji žive u Crnoj Gori i Brdima da stupe u službu Ruskog Imperatora..." (Arhiv spoljnih poslova Rusije, Odnosi Rusije sa Crnom Gorom, dok. 29,list 144).

Nikola Čarnojević Davidović, izaslanik mitropolita Petra ú, piše, 1798, ruskom caru Pavlu:
"Još Imperator Petar Veliki pozvao je crnogorski Sloveno-Srpski narod gramatama, preko svojih izaslanika, Mihaila Miloradovića i Ivana Lukčevića, da ratuje protiv Turaka..." ("Dan", mart 1911, Cetinje).

Gavrilo Popović Korjenić, piše velikom vojvodi Mirku Petroviću, bratu knjaza Danila, 1858:
"I cjelujem Vašu gospodsku desnicu, hrabru pobjednicu od Graovca i prije Graovca. Braćo Srbi i srpska gospodo, nema ljeta bez Đurđeva dana i dobitka bez Vojvode Mirka, Petrovića dvora gospodarskog, srbskoga otačestva..." ("Zapisi",novembar 1938, Cetinje).

Vojvoda Miljan Vukov, vođ Vasojevića, piše 12. decembra 1870, Jovanu Ristiću, kraljevskom namesniku u Srbiji:
"Mili i poštovani prijatelju, ja Vam odavno nijesam pisao, ali opet moje je srce vazda kod Vas, ja kao i ostali srbski narod očekujem od Vas i od Srbije da ispunite narodno nadanje.

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Vasojevići čekaju top sa Drine


vesti po rubrikama

^feljton

15:26h

RasrbljIvanje Crnogoraca (13)

15:51h

Poreklo Arbanasa (2)

 


     


FastCounter by LinkExchange