[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 22. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uoči otvaranja Sajma knjiga, završena glancanja izdavačkih štandova

I baba je volela...

Hala 14 deluje tematsko-vašarski. Opuštena prostranost "vrsnog" izdavača Ministarstva unutrašnjih poslova

Pošto glagol "čitati" ne podnosi imperativ, zloupotrebićemo prazan prostor prvog dana Sajma knjiga (nema promocija velikih, kapitalnih i inih izdanja i more izveštavanja) te prenosimo blago neobjektivna zapažanja o završnim glancanjima izdavačkih štandova. Najvrednije su bile devojčice iz "Narodne knjige", dok su iz "Klia" izgleda zaboravili da danas počinje Sajam.

"Izloge" su najviše ucaklili u dobrostojećem Zavodu za izdavanje udžbenika, knjige ređa lično urednik Petar Pijanović, oduševljen svojim izdanjima za osnovnu školu, je li, stiže konkurencija, pa su se potrudili. Hala 14 deluje tematsko-vašarski, između Popine i Nikolaja Velimirovića ulice uglavnom poznati naslovi, a oni inostrani (uprkos obećanjima) još uvek su skromniji od svojih izdanja od pre 15 godina.

Zbunjuje opuštena prostranost "vrsnih" izdavača kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova; "Plato" i ovoga puta forsira kafić&knjiga varijantu, a lični favoriti "Rende", "Beolpolis", SKC i "Centar za savremenu umetnost", all together na ne više od 40 kvadrata najavljuju svoj nastup pod sloganom "I baba je volela mlade momke". Bez dosadne sujete bogatih izdavača najavljuju zanimljiva gostovanja i nove naslove.

Između lepljenja plakata Saša Nikolić iz Beopolisa "preporučuje" nove knjige, momka koji je trenutno u Brazilu, Igora Stevanovića sa dnevničkom prozom "Moji spermatozoidi su brži od vaših crnih limuzina", kao i dva naslova iz nove edicije "Odron" koja se bavi fenomenom muzike, Dejvida Tuka i Valeri Vilmer.

Iako su se organizatori potrudili da ulaz u sajam više ne prkosi dobrom ukusu Beograđana, "seks u Areni" (Rende) može da počne. Sajam je retko mesto za nečiji, kako bi to tetke ljubiteljke književnosti rekle, sudbonosan susret sa knjigom, ali ni književno-izdavačke sujete nisu zanemarljive teme, a odmeravanje je već počelo.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

16:20h

Koncertom u Centru "Sava" večeras se završava 35. Bemus

16:29h

Uoči otvaranja Sajma knjiga, završena glancanja izdavačkih štandova

16:37h

Počinje festival elektronske muzike

16:45h

Džez u Domu omladine

16:53h

"Niške anegdote" u izdanju kuće "Punta"

17:00h

Serijal o Indijani Džonsu na DVD-u

17:11h

Eros Ramacoti u Moskvi

17:20h

(Ne)prolaznost: Miodrag Petrović Čkalja (1924-2003)

17:29h

Završen Festival amaterskih pozorišta

17:37h

Premijera komada "Adresat nepoznat" u BDP-u

 


     


FastCounter by LinkExchange