[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verske sekte i pravoslavlje (26)

Nasilje kao deo obreda

Posebno agresivna je sekta "Crna ruža"

Nasilje, najčešće prisutno u satanističkim sektama, ispoljava se kao deo obreda: pribegava se brutalnom kažnjavanju "neposlušnog" člana sekte; u masovnim tučama protiv grupa drugačijeg opredeljenja (zakaže se tuča između satanista i skinhedsa, na primer); bez ikakvog razloga, napadaju grupe nedužnih prolaznika; na koncertima popularne muzike ili fudbalskim utakmicama oni su često vinovnici masovnih nereda. Nisu retke pljačke, silovanja i ubistva počinjena iz "viših interesa", nakon poruke da baš to urade, dobijene iz viših duhovnih svetova poreklom, od samog satane.

- "Crnoj ruži" pripadao je vojnik Nandor Kiš iz Subotice koji je u junu 1993. u Šapcu, u kasarni "Mika Mitrović", dvojicu vojnika ubio i nekolicinu ranio, a zatim se ubio.

- Nekoliko dana ranije, Jožef Meneder, pripadnik "Loše vere", satanističke sekte koja je proizašla iz "Crne ruže", vojnik u kasarni "južnomoravske brigade", ubio je šest vojnika i jednog zastavnika.

Ovakve i slične slučajeve uglavnom rasvetle organi MUP-a, tako da ne bi trebalo da postoji nikakva dilema u vezi sa pripadnošću izvršioca ovih dela satanizmu i motivom izvršenja ovih krivičnih dela. Oni, uostalom, svoje pripadništvo satanizmu ističu i ne skrivaju. To autohtone grupe mladih, autohtonih pravila ponašanja koja često predstavljaju imitaciju originalnih satanističkih rituala. Najčešće je i vek tih grupa kratak, a posledice boravka različite. Neko se vrati u normalan život, a neko ostane sa psihičkim posledicama ili završi kao narkoman, kriminalac ili duševni bolesnik.

U pseudohrišćanskim sektama nasilje se najčešće ispoljava kao rezultat potrage, ucene, pretnje i psihičkog terora prema odbeglim članovima sekte i članova njihovih porodica. Nije to samo borba za člana sekte nego i sprečavanje da istina o dotičnoj sekti prodre u javnost kao svojevrsna antireklama;

Zabeleženi su i teški slučajevi krivičnih dela, doduše ne tako česti, sledbenika pseudohrišćanskih sekti: ubistva, razbojništva, teške telesne povrede i mnoga druga.

Sila u porodici

Nije nam želja kompromitacija ovih sekti, ali želimo da istaknemo da i te kako postoje dokazi koji osporavaju njihovu tvrdnju o vlastitoj bezgrešnosti i pravovernosti po automatizmu, samim pristupom zajednici. Zanemarljivo je mali broj evidentiranih slučajeva nasilja koje su počinili pripadnici pseudohinduističkih i sinkretističkih sekti. Nekoliko slučajeva zabeležili smo kod onih koji su pretendovali da se promovišu u pseudonaučnu - isceliteljsku disciplinu. Batine su dobili oni koji su ih napustili i negativno ih predstavljali u javnosti.

Budući da ne postoji institucionalna zaštita od sektaške napasti, porodice same pokušavaju da reše problem, za šta najčešće nisu kadre. Neslaganje sa pripadništvom nekog člana porodice sekti dovodi do čestih razgovora i pregovora, ali najčešće bez uspeha jer su sektaši dobro obučili svoje nove članove za sve situacije koje mogu da nastanu kod kuće. Tako, u prvo vreme, prijateljski razgovori i ubeđivanja brzo prerastaju u svađe, a ove u fizičke obračune. Osim ubistava, u svim drugim situacijama policija nije ni obaveštavana, ni pored toga što su i ova dela bila vrlo ozbiljna, sa elementima ubistva u pokušaju, teških telesnih povreda ... Ukućani nisu želeli da terete člana porodice, smatrajući da će "sve doći na svoje".

- Tragom krivične prijave protiv nepoznatog izvršioca za krivično delo ubistvo u pokušaju obreli smo se u Kliničkom centru Srbije, gde je ležao muškarac sa prelomom baze lobanje. Nije bio spreman za razgovor. Tri dana kasnije, žena pedesetih godina zamolila nas je za razgovor i rekla da želi da se sama prijavi.

Samoubistva i samoranjavanja

Zamolivši nas za tajnost, rekla je da je njen sin opasan, da pripada opasnoj tajanstvenoj organizaciji koja se zove "Ordo Templi Orientis", da je pravi tiranin u kući i da redovno maltretira oca i nju. Kritične večeri bila im je slava, Aranđelovdan, koju godinama slave i dolaze im gosti. Negde oko sedam uveče, u stan je ušao njen sin Pera i viknuo na oca. Jesam li ja zabranio slavu? Počela je svađa i Pera je počeo da davi oca. "Videvši da se moj muž guši, dohvatila sam prvo što mi je bilo pod rukom, a to je bio onaj starinski mlin za kafu, i udarila Peru iz sve snage u glavu. Zato vas molim da me odmah smestite na sigurno mesto - u zatvor. Evo ponela sam i stvari".

Satanističke sekte. Samoubistvo je najviši domet predanosti satanizmu i čin kojim se postiže najviši stepen umilostivljenja satane i ono, na neki način, predstavlja ritual u satanističkim sektama. Da je u konkretnom slučaju reč o satanisti lako je utvrditi, jer kako sam već rekao oni se i ne skrivaju. Obično se na telu pokojnika zapažaju karakteristični tetovaži, lanci, aplikacije ili natpisi na garderobi i slično...

Piše: Zoran D. Luković
Sutra: Poruke sataninih sledbenika


vesti po rubrikama

^feljton

15:18h

Verske sekte i pravoslavlje (26)

15:47h

Sumrak Narodnog pozorišta (2)

 


     


FastCounter by LinkExchange