[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zemunska bolnica obeležila 219 godina postojanja

Odolela vekovima i državama

Sledeće godine otvara se Odeljenje neurologije

U Kliničko bolničkom centru Zemun prekjuče je održana svečanost povodom 219 godina postojanja ove zdravstvene ustanove. Ova bolnica je najstarija ustanova na području državne zajednice SCG. Bolnica je nastala daleke 1784 godine, spajanjem dve konfesije, katoličkog i pravoslavnog karantina. Zemunska bolnica danas zbrinjava oko 800 hiljada stanovnika prekosavskog regiona.

- Godišnje se u bolnici hospitalizuje oko 25 hiljada pacijenata, a poliklinički se leči oko 400 hiljada.Od ukupnog broja zbrinutih pacijenata, 30 odsto nisu beogradski osiguranici. Bolnica ima sve specijalističke službe, osim kardiohirurgije i neurologije. Planirano je da se umesto postojećeg kožnog odeljenja, otvori novo neurološko odeljenje, najavio je dr Ivo Berisavac, direktor KBC Zemun. Otvaranje neurološkog odeljenja očekuje se početkom sledeće godine, a kožno odeljenje sa svim zaposlenim kadrom radiće ambulantno.

Besplatan ugradni materijal

Pored boljih uslova rada u bolnici je poboljšana hrana za bolesnike i snabdevenost lekovima. Za pacijente zemunske bolnice obezbeđen je ugradni medicinski materijal: hirurški konci, veštački kukovi, proteze krvnih sudova, pudens sistemimi mrežice, a za onkološke pacijente obezbeđeni su citostatici koje su pacijenti do sada kupovali sada su besplatni, naglasio je dr Berisavac.

Zemunska bolnica ima 684 postelje, za stacionarne pacijente. U poslednjih tri godine urađena je sanacija samo najurgentnijih odeljenja. S obzirom na to da je ova bolnica najstarija u našoj zemlji, nije odolela zubu vremena, pa su i sredstva potrebna za njenu potpunu rekonstrukciju znatno velika.

Evropska organizacija za razvoj i rekonstrukciju u saradnji sa Vladom Srbije odobrila je kredit za oporavak i sanaciju 20 zdravstvenih centara u zemlji. Među njima je i Zemunska bolnica, rekao je dr Berisavac i najavio, da će sledeće godine ova bolnica biti potpuno obnovljena. Novčana sredstava biće upotrebljena za kompletnu obnovu i opremu bolnice.

- Smatram, da je ova bolnica prethodnih godina bila neopravdano zapostavljena, jer se godinama se u nju nije ulagalo, a pacijenti su svuda isti i zavređuju isti tretman u svakoj bolnici. Naša bolnica je uvek otvorena. Međutim, broj pacijenata ovih dana smanjen je za 20 - 30 odsto zbog štrajka, ali to je posledica neizdavanja uputa iz domova zdravlja. Zahtevi lekara su opravdani ali ti zahtevi treba da se odnose na sve zaposlene u zdravstvu, naglasio je direktor Zemunske bolnice.

Na svečanosti povodom proslave dana osnivanja Zemunske bolnice, dodeljene su zahvalnice i skromni novčani pokloni zaposlenima u ovoj bolnici, koji ove godine odlaze u penziju.

V. Živanović


vesti po rubrikama

^Beograd

19:47h

Zemunska bolnica obeležila 219 godina postojanja

19:56h

Mesec dana do kraja roka za legalizaciju bespravnih objekata

20:08h

Povodom jedne sudske presude: Strog zakon, ali za koga?

20:17h

Toplije vreme odlaže grejanje

22:15h

Grad prihvatio ponudu Međunarodne finansijske korporacije

22:23h

Priredba dece sa specijalnim potrebama u Zemunu

22:31h

Gradska vlada o priključenju na daljinsko grejanje

22:38h

Neizvesna sudbina pregovora povodom štrajka u "Grmeču"

22:46h

Otpor traži smenu devet članova Saveta radio - difuzne agencije

22:54h

U februaru počinje gradnja socijalnih stanova u Kamendinu

23:02h

Ovog vikenda uređuju se Palilula, Novi Beograd i Zemun

23:09h

Počeli radovi i u Ulici carice Milice, od Brankove do Topličinog venca

 


     


FastCounter by LinkExchange