[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 8. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I dalje smo među najkorumpiranijim zemljama

Sve smo bolji, a ipak na dnu

U grupi s nama Makedonija, Sudan, Zimbabve, Bolivija, Ukrajina i Honduras

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora se po nivou korupcije - s indeksom 2,3 - nalazi na 106. mestu ovogodišnje liste "Transparensi internešnela" na kojoj su rangirane 133 zemlje. Indeksima od 0 do 5 označavaju se veoma korumpirane zemlje, dok 10 znači da u zemlji nema korupcije. A ima i takvih - Finska i Island. Pre tri godine smo imali indeks 1,3, tako da po mišljenju prof. dr Vladimira Goatija sadašnji stupanj, ma koliko neslavan, ujedno predstavlja i značajan napredak.

- To vam je isto kao da trčite na sto metara i juče vam je rezultat bio 14 sekundi, sad posle tri godine je 12, a u svetu se odavno trči ispod 10 sekundi - plastično je novinarima objašnjavao prof. Goati nalaze TI. Indeks inače pokazuje koliko je korupcija raširena među pojedinim političarima i javnim službama u nekoj zemlji, a na osnovu najmanje trogodišnjeg istraživanja koje sprovode svetske agencije i organizacije i po narudžbi velikih investitora. Na prezentaciji podataka u "Transparentnost Srbija", Goati je objasnio da pomenuti indeks korumpiranosti (CPI) predstavlja bibliju za investitore.

U grupi s našom zemljom je još i Makedonija, uz Sudan, Zimbabve, Boliviju, Ukrajinu i Honduras, a sve druge bivše Jugoslovenske republike su ispred. Slovenija je najbolje rangirana na 29. mestu (indeks 5,9), Hrvatska je na 59. (indeks 3,7) i u društvu sa Slovačkom, a Bosna i Hercegovina je na 70. mestu. Sve zemlje u našem okruženju su s manje korupcije, počev od Mađarske koja je na 40. mestu, a koja bi zapravo, po mišljenju prof. Goatija, mogla biti naša referentna grupa, i sa kojom smo se nekada ravnali.

Istraživači upozoravaju da najniži indeksi ne znače i najkorumpiranije zemlje, s obzirom na to da se ono zasniva samo na percepciji i predstavljaju sliku mišljenja i neposrednog iskustva. Pomenuti indeksi, međutim, veoma su značajni za investitore, bilo da ih podstiču na ulaganja ili ih odbijaju. Ponekad je to signal za lihvarski kapital, kaže Nemanja Nenadić iz TI, jer on dođe jednom, obrne krug kapitala s visokim kamatama, i beži.

Vladimir Goati kaže da je Srbiji, uz nekoliko zakona, potrebna i nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i da smo jedna od retkih zemalja koja još nema takav dokument.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:04h

I dalje smo među najkorumpiranijim zemljama

16:17h

"Glas" saznaje: Kreće ozbiljna akcija protiv piraterije

16:25h

"Nezavisnost" preti štrajkom?

16:37h

Štrajk u zdravstvu se nastavlja, zahtevi ostali

16:48h

Državni tužilac Velike Britanije: Pomoć reformama

16:53h

Radoslav Raca Andrić, konstruktor puške "tetreb raca 2002"

17:00h

Dogovor o platama na univerzitetu

17:11h

Građani strogi prema poličarima

17:20h

Mirsad Kebo, ministar za ljudska prava i izbeglice u Bosni

 


     


FastCounter by LinkExchange