[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radovan Tanasković godinama proučava misterije Radan planine

Zmajevi nad Đavoljom varoši

U zapisima keltskih sveštenika objašnjeno postojanje zmajevih brazdi. Radiostezisti upozoravaju da ispod Radana protiče termalna podzemna reka koja stvara magnetni naboj

Planina Radan i Đavolja varoš koja se na ovoj planini nalazi, već duže vreme golicaju maštu radoznalaca, pa se često otkrije poneko čudo koje je teško objasniti, a još teže shvatiti.
Jedan od revnosnih sakupljača tajni o Đavoljoj varoši Radovan Tanasković, turizmolog, početkom 1990. godine je grupi novinara kao vodič otkrio da se ovog mesto nalazi u zoni zmajevih brazdi ili, kako se još ova pojava naziva, zmajevih glava. Kako je objasnio, to je polje izraženog elektro-magnetnog delovanja i pojačane gravitacije.

- Za ovo sam saznao od prijatelja koji je, čeprkajući po starim papirima, naišao na zapise keltskih sveštenika gde se objašnjava postojanje ove prirodne pojave. Ne bi ni njega to toliko zainteresovalo da nije pročitao da se na Balkanu nalaze samo dve takve brazde: jedna iznad doline reke Mirne u Istri, a druga nad Radanom na čijim se obroncima nalazi Đavolja varoš. U prvi mah ovaj podatak i nije toliko zagolicao radoznalost čak ni posle objašnjenja da ovakvih brazda ima malo i da se na tim prostorima događaju neke čudne stvari. Međutim, one su početkom 1992. godine počele da se dešavaju - objašnjava Radovan Tanasković.

Naime, te godine nad Radanom pojavile su se zvezde lutalice čije poreklo nisu mogli da objasne ni najbolji poznavaoci nebeskih prilika ovog kraja. Zvezde bi se pojavile negde predveče i u zoru bi nestajale. Kao jedno od objašnjenja je bilo da se radi o avaksima i raznim špijuniranjima NATO-a koja su tada bila aktuelna. U isto vreme pao je veliki meteorit u Istri čija se svetlost videla i u susednoj Italiji. Ove dve pojave možda ne bi imale ničega zajedničkog da se obe nisu desile u zoni zmajevih brazdi. Da bi se ovo zapetljalo još više, u isto vreme iznad Kon Ajlanda u blizini Njujorka, gde su naučnici takođe utvrdili postojanje takozvanih zmajevih brazdi, američki putnički avion se srušio iz nepoznatih razloga, a uzroke nesreće ni moćna CIA nije mogla da objasni.

- Posle svih ovih događaja odmotalo se klupko misterija Đavolje varoši koje bi mogle da imaju kao osnovu delovanje zmajevih brazdi. Tako ponovo biva aktuelizovana priča o padu vojnog transportnog aviona DC -3 početkom pedesetih godina. Svedoci tog vremena tvrde da se avion srušio vrlo misteriozno i da je vojska duže vreme u blokadi držala ceo atar. Na kraju se sve svelo na oficijelno saopštenje da je uzrok nesreće bio ljudski faktor, priča Tanasković.

Avionom su upravljali iskusni piloti, kapetani vazduhoplovstva Dragoljub Rosić i Nidžo Nikolić. Avion je, iz nepoznatih razloga, udario u planinu i pored pilota Nikolića i Rosića, stradala je cela posada.

Nakon ovog događaja niko se nije oglašavao niti je pokušao da objasni, ako ne ništa drugo a ono gde je to zatajio ljudski faktor. Tek kada se o svemu ovome, početkom devedesetih, obilato počelo pisati, u novinama se pojavila izjava bivšeg komandanta niškog vojnog aerodroma Jovana Nedeljkovića, kome je slučaj aviona DC-3 bio poznat, jer je dobro poznavao pokojne pilote.

On tvrdi da je reč o izuzetno sposobnim pilotima koji nisu mogli da pogreše. Zbog čega se avion srušio, do tančina mu nije poznato, jer nikada nije mogao da vidi kompletnu dokumentaciju. Napominje da svi piloti znaju da se iznad Radana koristi isključivo žiro-kompas, jer je avio-magnetni u ovom području nepouzdana sprava jer netačno odredi kurs.

Jedan od istraživača koji su pokušali da reše misteriju Đavolje varoši je radiestezista Stanimir Vučetić iz Beograda, penzionisani aviotehničar.
- Prema mojim istraživanjima, ispod Radana teče podzemna, termalna reka zasićena metalima, pa stvara jak naboj elektriciteta koji je akumuliran tako da stvori magnetno polje ograničeno lukom, sličnom dugi koje se prostire celim tokom. Ova reka izvire ispod Malog krša na susednoj planini Sokolovici i proteže se prema jugu, sve do granice sa Albanijom. Visina gornje granice luka je 973 metra, ali delovanje oseća za još 600 metara iznad ove granice i to bitno utiče na let aviona koji lete niže - objašnjava Vučetić.

Za sada zvaničnih i stručnih tumačenja ove pojave nema jer nema ni nekih ozbiljnijih izučavanja ovog lokaliteta koji, bar po magnetnom delovanju, spada u red retkih lokacija u svetu.

TEKST I FOTO: M. DELIBAŠIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Radovan Tanasković godinama proučava misterije Radan planine

15:49h

Potomci ratnika iz Prvog svetskog rata posetili Srpsko groblje u Tunisu

16:14h

Reporter "Glasa javnosti" na Pešteru od Sjenice do Karajukića bunara i Ugla (4)

16:46h

Počela berba na plantažama grožđa u Braničevu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange