[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posao sa 041 govornim automatima i dalje unosan biznis

Mesečna zarada od 42 miliona dinara

BEOGRAD - Među 041 telefonskim brojevima najtraženiji su, i dalje, među Srbima brojevi koji nude različite erotske sadržaje i doživljaje, odmah za njima visoko se kotiraju brojevi na kojima se mogu saznati sportski rezultati, a na trećem mestu, što posebno iznenađuje, sudeći po interesovanju naših građana, nalazi se broj telefona italijanske ambasade određen za davanje informacija o vizama.

Za njima slede telefoni nekih televizijskih kuća koji služe za prijavljivanje učešća na kvizovima. Tako da su i dalje najatraktivniji, a samim tim i najunosniji posao kada je reč o ovakvoj vrsti brojeva, tzv. "hotlajn telefoni", koji su se prvi put u našoj zemlji pojavili pre desetak godina, otvorivši tako za neke "biznis vizionare" mogućnosti unosne zarade.

Naime, neke procene govore da u proseku mesečno firme koje se bave ovakvim i sličnim govornim automatima zarađuju oko 42 miliona dinara. Ovo je samo polovina zarade na 041 linijama, zato što se prema dogovoru, pola prihoda daje "Telekomu Srbija", kao davaocu usluge.

Paravan za prave vlasnike

Uslov za dobijanje telefonskog broja 041 su da preduzeće konkuriše sa svojim poslovnim planom, a onda čeka odobrenje i procenu "Telekoma Srbija". U većini ovih firmi prave vlasnike nije lako definisati, zato što njih često "zamenjuju" navedena imena njihovih rođaka ili dece, ali se ipak pretpostavlja da se vlasnici ne nalaze među srpskim ministrima, od kojih je ovih dana najviše u javnosti bila prozivana ministarka saobraćaja i telekomunikacija Marija Rašeta-Vukosavljević.

Tako je u maju ove godine na 041 brojevima ostvareno 224.660.082 impulsa ili 42.194.198 dinara prihoda za firme koje ih poseduju, uz ostatak za "Telekom", dok se u letnjem periodu primećuje blagi pad interesovanja korisnika za ovakvu vrstu zabave. U junu je registrovano 172.662.297 impulsa, što su preduzeća naplatila sa 29.538.800 dinara, dok je u julu ovaj odnos iznosio 177.968.386 impulsa i nešto više od 30 miliona dinara.

Tarifiranje se vrši po sekundi, a najskuplji su oni brojevi koji počinju sa jedinicom i dvojkom, kod kojih svaka sekunda razgovora ima cenu jednog impulsa, što za fizička lica znači 0,36 dinara, a za pravna 0,62 dinara. Brojevi koji počinju sa trojkom, svake dve sekunde otkucavaju po jedan impuls, a oni koji počinju sa devetkom po jedan impuls otkucaju svakih osam sekundi.

Najviše zarađuju hotlajn telefoni firme "Audiotel", ali i "Komnetinga", KK "Partizana", "Fonlider". Na ovom spisku nalaze se i "Teleport Group", RTV BK, "Crvena zvezda", "Dž Division", "Informacione tehnologije", ali i telefon za Hitnu pomoć, putem kojeg se mogu pribaviti lekarski saveti.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Novi vlasnik "Putnik" priprema gašenje nekih delatnosti

17:16h

Agencija za privatizaciju odbacila optužbe: "Ist Point" nije mućkao

17:24h

Zahuktava se trka za istražna prava za područje Crnog Vrha

17:31h

Posao sa 041 govornim automatima i dalje unosan biznis

 


     


FastCounter by LinkExchange