[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela obnova manastira Dubnica u selu Božetići pod Javorom

Vaskrs patrijarhove zadužbine

U novovaroškom selu Božetići, pod planinom Javor, pre par dana počela je obnova manastira Dubnica, osvećeni su temelji svetinje, položena je povelja, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika mileševski Filaret. Manastirsku crkvu Svete Trojice zidaju majstori sa Zlatibora, a manastir koji se nalazi pored puta Nova Varoš - Ivanjica, blizu reke Vrševine obnavlja se po projektu Veljka Vučkovića, arhitekte kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Dubnica je sagrađena u vreme obnove Pećke patrijaršije, u drugoj polovini 17. veka. Crkva Svete Trojice je gotovo identična crkvi u Kovilju, koja se nalazi na drugoj strani Javora i sve ukazuje da su ih isti majstori zidali u isto vreme, a da je ktitor bio patrijarh Gavrilo Rajić Rašković - rekao je arhitekta Vučković na početku radova na ovnovi manastira Dubnica, dodajući da je zadatak svih koji učestvuju u obnovi da se manastiru "vrati prvobitna arhitektura, da se sačuva sve što su stari majstori ozidali vešto i znalački".

Neugasivo kandilo

- Poharana i bez krova, Dubnica je u tami vekova bila neugasivo kandilo između Javora i Uvca, tapija nemanjićke zemlje. Dva veka je dozivala Karađorđa i neimare. Pomozite da vratimo stari sjaj zadužbini patrijarha i sveštenomučenika Gavrila Rajića Raškovića, da Dubnica opet bude duhovno središte i saborište naroda Starog Vlaha - stoji u proglasu koji je narodu ovog kraja uputio Građevinski odbor za obnovu Dubnice.
Odbor je pozvao sve oni koji to mogu da priloge uplate na žiro-račun 355 - 1034589 - 70, kod Vojvođanske banke u Novoj Varoši, sa naznakom "Za obnovu manastira Dubnica".

Manastir Dubnica, koji je podigao patrijarh Gavrilo Rajić Rašković (1595-1659), rodom iz susednog sela Štitkovo, koga su Turci obesili u Bursi, a crkva proglasila za sveštenomučenika (slavi se 26. decembra) obnavlja se prilozima građana i preduzeća donatora i uz pomoć Mileševske eparhije u kojoj se trenutno obnavlja i gradi sedam manastira i 16 crkava. Obezbeđeni su kamen, siga, kreč, cement, deo građe.

- Naši preci na kocu i konopcu su ginuli, ali su svoju veru očuvali i sačuvali. Od nas danas niko ne traži da na kocu i konopcu ginemo i da veru čuvamo. Od nas se traži da budemo čvrsti, da budemo odani sinovi i kćeri veri svoje svetosavske pravoslavne crkve. Naši stari preci su uvek bili neimari, ktitori, priložnici, obnovitelji i ukrasitelji naših svetinja. Daj Bože da vaskrsnućem ove svetinje sva okolna sela preobrazimo u mladost... - rekao je vladika Filaret posle arhijerejske liturgije i osvećenja temelja svetinje, obraćajući se meštanima Božetića i okolnih sela, gostima.

Po rečima Mića Zorića, predsednika Građevinskog odbora za obnovu, očekuje se da će zidarski radovi na crkvi i zvoniku biti završeni jesenas. Prikupljaju se sredstva priložnika, očekuje se da će donatori pomoći nabavku stolarije, rasvete, ikonostasa, krstova, i da će u septembru iduće godine zvona na Dubnici ponovo zvoniti.

Tekst i foto Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:12h

Tragedija Dragoljuba Stankovića iz Starog Kačanika kod Uroševca se nastavlja

15:33h

Posle najava engleskih astrologa da će za 11 godina asteroid udariti u Zemlju

15:58h

Počela obnova manastira Dubnica u selu Božetići pod Javorom

16:22h

Vek postojanja ruske crkve u Gornjem Adrovcu

16:57h

Posle tekstova objavljenih u "Glasu" mnogi nude pomoć starici

17:23h

Kako je Miodrag Damnjanović iz Drmna kraj Kostolca ostao bez oranica

 
 


     


FastCounter by LinkExchange