[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 31. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Incident obeležio Međunarodni dan nestalih u Beogradu

Kandićeva ošamarila izbeglicu iz Peći

Pošto je ošamarila Nikolu Popovića, došlo je do verbalnog sukoba između Nataše Kandić i okupljenih. Rodbina nestalih najavila formiranje saveza svih udruženja porodica otetih i nestalih sa prostora bivše Jugoslavije

BEOGRAD - Skup posvećen Međunarodnom danu nestalih i kidnapovanih, koji su na beogradskom Trgu Republike organizovali članovi Udruženja rodbine nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, obeležio je incident u kome je glavni akter bila direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Kada su okupljeni primetili da skupu prisustvuje Nataša Kandić, pojedinci iz mase pokušali su da je oteraju, smatrajući da nije dobrodošla. Kako su objasnili, posle pet godina i stotinu protestnih okupljanja, ovaj njen dolazak protumačen je kao provokacija. Kada joj je prišao izbeglica iz Peći Nikola Popović i tražio da se predstavi, Kandićeva ga je ona ošamarila. Tada su prišli policajci, koji su je doveli u stranu.

Rodbina nestalih i kidnapovanih zatražila je na ovom skupu da se otvore svi dosijei i masovne grobnice i započne stvarni proces razrešavanja sudbine nestalih i otetih u ovoj pokrajini, kao i da se ispoštuje Rezolucija UN 1244.

Pismo ocu

Na učesnike skupa poseban utisak ostavio je učenik osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bajne Bašte Ognjen Zečić. Dečak je odrecitovao svoju pesmu "Pismo", iz zbirke dečjih pesama "Tata mog druga nestao u ratu", kojom se, umesto prijatelja, obraća nestalom ocu.

Potpredsednica Udruženja nestalih i otetih na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović, supruga prof. dr Andrije Tomanovića, koji je kidnapovan sa radnog mesta u prištinskoj bolnici, juna 1999. godine, kazala je da je na spisku kidnapovanih i onih koji se vode kao nestali, 1.303 lica, od kojih je 150 odmah ubijeno, 364 je oslobođeno ili pobeglo, a tragamo za 789 osoba. Tomanovićeva je kazala da su otimani nevini civili, starci i starice, nemoćni i bolesni, deca sa ulica, iz svojih kuća i sa radnih mesta.

O tome je, kazala je Tomanovićeva, delegacija Udruženja govorila i prilikom nedavne posete SDA, gde je od kongresmena Kristifora Smita dobila obećanje da će predmet o stradanju Srba na Kosmetu ući u proceduru američkog Kongresa tokom septembra.

Na skupu, koji je organizovalo Udruženje nestalih i otetih s Kosova i Metohije, najavljeno je i formiranje saveza svih udruženja porodica otetih i nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, a kojih je oko 23.000. Skup je otvorila prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu

Ivana Žigon recitacijom "Đurđevdanske pesme" Dragane Majstorović čiji je 17-godišnji sin Ivan otet 19. avgusta 1999. zajedno sa Draganom Stevanovićem (44) iz Kosova Polja. Žigonova je zamerila što je skupu, koji je održan pod parolom "Pomozite da nestali budu pronađeni", a završen pozivima međunarodnoj zajednici i našim vlastima da uspostave institucije koje će započeti stvarnu istragu, jer niko od otetih i nestalih koji nisu Albanci još nije pronađen, niti je ijedan počinilac ovih zločina otkriven i kažnjen, prisustvovalo malo ljudi danas ovde sa nama.

Policija zahteva prekršajni postupak protiv Nataše Kandić

Odbila da se legitimiše

BEOGRAD (Beta) - Beogradska policija saopštila je juče da će protiv predsednice Fonda za humanitarno pravo podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog njenog ponašanja na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica na beogradskom Trgu Republike.
- Među okupljene je došla Nataša Kandić i sa njima ušla u verbalni konflikt. Pošto su je dva prisutna policajca zamolila da se zbog njene bezbednosti povuče, ona je to i učinila, ostavši da stoji sa strane. U saopštenju se dodaje da je Nataši Kandić tada prišao učesnik skupa Nikola Popović iz Peći i zamolio je da se predstavi, "na šta ga je ona ošamarila", a posle toga je došlo do verbalnog sukoba između Nataše Kandić i okupljenih. "Policija je, štiteći je, jer je nastavila da vređa prisutne, odvela gospođu Kandić na stranu. Pošto su je zamolili da se legitimiše, ona je to odbila, nazivajući ih 'Miloševićevom policijom', i zahtevajući da "se njoj daju identiteti učesnika skupa", navodi se u saopštenju MUP.

G. R. Prlinčević


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Incident na Međunarodnom danu nestalih u Beogradu: Kandićeva ošamarila izbeglicu iz Peći

17:15h

Čović reagovao na izjavu Fatosa Nanoa: Druga gruba provokacija

17:20h

Crana Gora dobila 12 ambasadora i 15 ministara savetnika

17:25h

Srpka narodna stranka najavljuje program izlaska iz krize

17:35h

Evropska unija zadovoljna zbog usvajanja Akcionog plana

17:40h

Barjam Redžepi traži od UNMIKA veća ovlašćenja

17:50h

Nataša Kandić: Ošamarila starca jer je "demonstrirao zlo"

18:00h

Nastavlja se parlamentarna kriza u Crnoj Gori: Sekulić optužuje SNP

18:10h

Čović o vanrednim parlamentarnim izborima

18:15h

"Amnesti internešenel" poziva na pronalaženje nestalih lica

 


     


FastCounter by LinkExchange