[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragan Bjelogrlić, glumac četvrte večeri Niških filmskih susreta

Srbija bez ideja

U "Ledini" izašao iz svog faha. Muzika za uši bivšeg direktora Festivala. Film "Mali svet", čiji je producent, nije pozvan u Niš

Dragan Bjelogrlić, glumac četvrte večeri na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, posle projekcije filma "Ledina", za ulogu koja izlazi, kako se to kaže, iz njegovog faha, dobio je veliki aplauz.

Ispred hotela "Ambasador" buljuk obožavalaca uzalud je cele večeri čekao autogram. Novinari su na konferenciji za štampu sumirali angažman prošlogodišnjeg prvog čoveka Festivala. Podsetili su na veliku prašinu podignutu oko Festivala, ali i konstatovali "koliko para toliko i muzike", uz laskavu ocenu "jasno je da je prošle godine bilo mnogo dobre muzike".

Nagađalo se da ste došli "inkognito", samo da se poklonite. Kod nas se bivši direktori, selektori, voditelji... nikada ne vraćaju na "mesto zločina", goleme su sujete...
- Prošle godine sam radio ono što nije moj posao, ni glumački ni producentski, potpuno novo iskustvo. Želeo sam pre svega da uradim nešto na planu festivalskog života u Srbiji koji se nalazi na samom dnu. To mislim godinama. Da uradim nešto za svoju profesiju. Jedina dilema bila je da li ću doživeti razočarenje. Da li je zadržan nivo napretka koji smo napravili.

Druga bojazan bila je da ću pričati više o svom direktorovanju, nego o glumačkom poslu. Ne želim da tumačim Festival. Neka to rade drugi. Otrovna prizemna novobeogradska sredina iz "Ledine" za mnoge je precizna metafora naše svakodnevice, a za druge hiperbola. I to uvredljiva. Problem je što se Novi Beograd suprotstavlja Dubrovniku . Da je nasuprot Dubrovnika Novi Zagreb ili Bruklin, imali biste isti problem. Skoro sam snimao film u Švedskoj, u takvim zgradama.

Večeras zatvaranje

Uručenjem Gran prija Naisa, Cara Konstantina i Carice Teodore za najbolje uloge i ostalih priznanja večeras će na Letnjoj pozornici na Tvrđavi svečano zatvara 38. niški festival. Poslednje večeri biće prikazan film Miloša Petričića "Skoro sasvim obična priča" u kojem glavne uloge igraju Milica Zarić i Vuk Tošković.

Slični život izbeglica. Samo što tamo postoji kućepazitelj koji pazi da ne ostavljaju papuče ispred otirača. Sve velike urbane sredine liče, to su ogromne košnice koje nose svoja pravila. Kada je reč o Senjaku ili Vračaru, drugačija je i atmosfera. Kada se Novom Beogradu doda naš mentalitet, onda se dobija ova slika koju smo videli u "Ledini". Ne verujem da je Ljubiša imao ideju da to bude tako gruba metafora naše svakodnevice. Onda bi to bilo malo poražavajuće.

A inače nije?
- Mislim da je naša svakodnevica poražavajuća u nečem drugom. Ljubiša je radnju smestio u period od 1993. do 1995. Kada bih pravio film o Srbiji danas, pravio bih film o Srbiji bez ideja. Više bih se bavio ljudima u Srbiji koji nemaju ideja o budućnosti nego njihovim socijalnim statusom.

Na Niškom Festivalu nije prikazan film "Mali svet" Miloša Radovića, čiji ste producent, upravo nagrađen na Sarajevskom festivalu?
- Zvala me je Svetlana Bojković u vreme kada sam bio u pregovorima sa Sarajevom. Odgovorio sam da želimo da dođemo u Niš ako stignemo da završimo film. Kada sam ja bio direktor festivala, producentima sam u junu poslao obrazloženje zato što mi stalo do njihovog filma, kao i konkretnu novčanu ponudu. Pitao sam da li postoji neko ko će mi dati ponudu za Festival na kojem su svi ostali filmovi stari.

Međutim niko mi se nije javio, niko film zvanično nije tražio. Bili smo spremni da učestvujemo. Nije vaspitano da ja sam nudim svoj film. Raspoložene su bile i kolege da daju "Sjaj u očima". Međutim, javila se samo Svetlana Bojković, koja je umetnički direktor. Razgovarali smo u njenom stanu, više da joj kao kolega dam savet oko posla u kojem već imam iskustva.

Kako ocenjujete Festival iz tog iskustva?
- Ne bih ocenjivao... Ako moji naslednici budu pametni iskoristiće to što sam ja budžet podigao za četiri puta. Bio je tri miliona dinara, a ja sam ga podigao na 12. Želeo bih da sledeće godine bude 15 miliona dinara i da ga više nikada ne spuste. Videli ste koga su sve doveli u Sarajevo.

Evropsku filmsku elitu da se upozna sa bosanskohercegovačkom kinematografijom. Festival treba razvijati tako da ljudima iz inostranstva predstavi naše glumce i produkciju. Mi možemo da se susrećemo i u kafani. To je praktična svrha festivala. Sve ostalo je luksuz.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

18:05h

Dragan Bjelogrlić: Srbija bez ideja

18:13h

Nedoumice oko gostovanja Riblje čorbe u Hrvatskoj

18:21h

Urban Expirience festival - 10. izdanje 29. i 30. avgusta

18:30h

Časopis "Rolingston": Džimi Hendriks najbolji gitarista u istoriji roka

18:39h

Festival u Montrealu: Za Gran pri "Kordon" i "Profesionalac"

23:18h

Ministarstvo kulture promovisalo novu medijsku kampanju

 


     


FastCounter by LinkExchange