[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trg Dimitrija Tucovića

Zvanično današnji Trg Dimitrija Tucovića, u narodu i dalje zvani Slavija, sve do osamdesetih godina 19. veka bio je baruština gde su Beograđani išli u lov na divlje patke. Formiranje Trga počelo je tako što je Englez Mekenzi kupio veliki prostor na Slaviji, počeo da ga parceliše i prodaje za gradnju. Mekenzi je na Slaviji podigao sebi kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom, posle Prvog svetskog rata u njoj je bila kafana, a posle Drugog svetskog rata tu je bio bioskop "Slavija".

Srušena je pri kraju prošlog veka zbog "velikih" planova, a dok se ti planovi ne ostvare, postavljen je parking prostor. Hotel "Slavija" sagrađen je 1882. godine, na uglu Svetosavske i Bulevara JNA. Krajem 19. veka podignuta je zgrada slična starom hotelu, samo nešto manja i to na mestu današnjeg hotela.

Obe ove zgrade stradale su u Drugom svetskom ratu. Spratna zgrada sa apotekom preživela je rat, ali je postala žrtva razvoja "novog i lepšeg" Beograda. Stare zgrade, na dva ugla Kralja Milana, leva sa kafanom "Tri seljaka" srušena je za vreme rata, a desna sa poznatom kafanom "Rudničanin" uoči rata.

Fotografija Jeremije Stanojevića nastala je oko 1930. godine i na njoj se, gledano s desne strane, vidi stara zgrada, na čijem je mestu današnji novi hotel "Slavija", levo se vidi Mekenzijeva kuća.

Današnji Trg od tada do danas uveliko je promenio izgled, a poslednja odluka gradske vlade o izmeštanju spomenika Dimitrija Tucovića, nagoveštava da će se velike promene tek događati.

K. Vlahović


vesti po rubrikama

^Beograd

21:04h

Džo bagerista nastavlja štrajk glađu ispred zgrade vlade

21:12h

Vreme rasprodaja u beogradskim prodavnicama

21:19h

Manje tezgi i kioska na opštini Stari grad

21:27h

Akcija gradskih vlasti pred početak školske godine: Borba za bezbednost dece

21:35h

Na Kvantaškoj pijaci uveliko se prodaje povrće za zimnicu

21:43h

Šta se to radi na Lazarevačkom drumu

21:51h

EDB obaveštava sve korisnike: Popust za redovne platiše

21:58h

Beograd nekad i sad: Trg Dimitrija Tucovića

 


     


FastCounter by LinkExchange