[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 28. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" na promociji izletničke ture "Putevima Despota Stefana"

Od Resave do Manasije

Pored Resavske pećine, vodopada Veliki buk, turisti imaju prilike da vide i manastir Manasiju, najznačajniji spomenik srpske srednjovekovne kulture

"Putevima Despota Stefana" naziv je nove izletničke ture u organizaciji TOB-a, namenjen domaćim i stranim turistima. U cilju obogaćivanja izletničke ponude, tokom proteklog vikenda promovisan je atraktivni program koji je započeo obilaskom Resavske pećine, zatim je sledila poseta jednom od lepših vodopada Srbije, poznatom pod nazivom Veliki buk, koji se nalazi nedaleko od motela "Lisine" i reke Resave. Na kraju izleta predviđena je i poseta manastiru Manasiji, gde je u toku i tradicionalna kulturna manifestacija "Despotovi dani".

Na samom ulasku u Resavsku pećinu goste dočekuju pogača i so, stari srpski običaj, kao i ostali kulinarski specijaliteti toga kraja, proja, kajmak, sir. Uz domaću rakiju turisti se pripremaju za ulazak u pećinu, gde je temperatura ista tokom čitave godine, svega 7 stepeni Celzijusa.

Cene
Turistima koji se nađu u ovom prelepom ambijentu namenjen je i motel "Lisine", gde postoji ribnjak sa pastrmkom. Polupansion u motelu košta 1.800 dinara, a samo prenoćište u apartmanu 1.500 dinara. Cena jednodnevnog izleta "Putevima Despota Stefana" je 3.300 dinara po osobi.

Pećinu su, kažu, sasvim slučajno pronašli planinari Svilajnca i Despotovca, davne 1962. godine. Narednih deset godina istraživali su je speleolozi Novog Sada i Beograda, na čelu sa dr Jovanom Petrovićem, nakon čega je pećina bila konačno otvorena za posetioce. Ispitana dužina je oko 4,5 km, a staza za razgledanje duga je svega 800 metara.

Pećinski nakiti, stalaktiti i stalagmiti i pećinski stubovi stari su oko 45 miliona godina. Za formiranje jednog kubnog centimetara, da podsetimo, potrebno je oko 1.000 godina. Većina pećinskog nakita, nažalost, oštećena je prilikom istraživanja, a ostatak su "dokusurili" turisti, uglavnom oni mlađi koji su poželeli da ukras star više miliona godina ponesu kući.

Oko 50.000 turista godišnje obiđe pećinu, koju čine gornja i donja galerija. U gornjoj se nalaze četiri dvorane, prva se zove Kolonada, druga Košnica. U trećoj dvorani pronađeni su ostaci pračoveka, sekira i vrh kamenog koplja. Veštački tunel spaja ostale dvorane pećine, gde se može videti vrlo neobičan pećinski nakit koji je hiljadama godina stvarao različite oblike.

Posebno je zanimljiv pećinski stub koji nastaje dodirom stalaktita i stalagmita. U poslednjoj, Kepinoj dvorani, postoji zanimljiv primer - da bi se stalaktit i stalagmit spojili fali jedan kubni centimetar zašta je potrebno hiljadu godina, što su speleolozi nazvali "poljubac kroz hiljadu godina".

U petoj, najdubljoj, koncertnoj dvorani nalazi se najdominantniji kip - majka sa detetom, čija su lica od belog kristala, što je ujedno i simbol Resavske pećine. Upravo u toj pećinskoj koncertnoj dvorani, na dubini od 80 metara, turisti imaju prilike da čuju frulu koja u dubini zemlje ima nekako mističan zvuk.

Put se dalje nastavlja do vodopada poznatih u narodu kao Veliki buk, koji se nalazi u okolini reke Resave. Iako je najviši vodopad u Srbiji, visine oko 20 metra, zbog velike suše, nažalost, ovih dana nema puno vode. Pored toga, u ovim letnjim, sparnim danima, ledena voda je odličan način da se umorni turisti rashlade. Kako voda izvire nedaleko odatle, čista je i odlična za piće.

Na kraju izleta turisti imaju prilike da vide najznačajniji spomenik srpske srednjovekovne kulture, manastir Manasiju, koji je podigao despot Stefan Lazarević Visoki. Pored kulturne manifestacije "Despotovi dani" ovih dana u manastiru zatekli smo arhitekte koji trenutno rade na uređenju manastirskih zdanja.

- Kako će se 2007. navršiti 600 godina od izgradnje manastira, tim povodom započeti su radovi na uređenju čitavog kompleksa. U planu je i arheološko istraživanje i obnova manastirske trpezarije - rekla je Gordana Simić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Dok neopisiv mir, svojstven samo svetim mestima, obavija manastir Manasiju na kraju dana, jedino stare tvrđave i kule podsećaju na vreme Despota Stefana, koje na trenutak zaživi još samo u pričama turističkih vodiča.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^turistička panorama

14:03h

Reporter "Glasa" na promociji izletničke ture "Putevima Despota Stefana"

14:19h

Reporter "Glasa" u poseti Staroj planini i najvišim vrhovima Srbije

14:31h

"Dani šljive" 6. i 7. septembra u Koštunićima

14:46h

Uspešna sezona na Crnogorskom primorju

15:02h

Festival u Guči viđen očima dvojice italijanskih novinara

   


     


FastCounter by LinkExchange