[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 26. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veče u čast dobitnika nagrade "Pavle Vuisić" Filmskih susreta u Nišu

Glumac po imenu Bora Todorović

U čast Bori Todoroviću, dobitniku nagrade "Pavle Vuisić" Niških filmskih susreta, u bioskopu Vilin grad na Festivalu glumačkih ostvarenja priređeno je veče posvećeno bardu našeg glumišta. Prikazan je dokumentarac autora Miomira Mikija Stamenkovića, a monografiju "Bora Todorović - glumac koga je uspeh pronašao" predstavio je priređivač Ranko Munitić.

U Stamenkovićevom dokumentarcu prepliću se inserti iz filmova, sa razgovorom koji je sa Borom Todorovićem vodio Ranko Munitić u emisiji "Veče sa zvezdama" 1994. godine.

- Malo sam potresen, pravo da vam kažem nisam se ni prepoznao u mnogim ulogama. U ovim poznim godinama imam jedan osećaj koji me uspaniči. Miki Stamenković je napravio božanstvenu panoramu. Osećam ogromnu razliku između ovog mladića sa ekrana i mene danas. Drugi čovek.

Nigde ne žurim

- Nisam se predao pozorištu ili celom ovom mom poslu onoliko koliko inače moje kolege znaju da se predaju - znači potpuno, ceo svoj život tome posvete. Ja to nisam. Nisam posvećen. Voleo sam i volim da živim život, prosto da ne prolaze neke stvari mimo mene i pored mog profesionalnog života... Eto to je verovatno razlog što ja nigde ne žurim - kaže Bora Todorović, konstatujući da nikada nije bio lovac na uloge, niti preambiciozan.

Sve me to uzbuđuje i zabrinjava. Nisam ni slutio da imam ovoliki opus. Valjda i zato što je moja životna deviza "važan je samo ovaj trenutak. I ono sutra, eventualno prekosutra". Biću neskroman, reći ću da sam ovu sjajnu nagradu zaslužio. Ona je dragocena ne samo za mene i moju porodicu već i za pokoljenja, da se zna jednog dana da je među velikim glumcima iz moje generacije postojao još jedan glumac po imenu Bora Todorović.

A taj veliki glumac ostvario je 29 uloga na filmu (E. Kusturica, G. Paskaljević, S. Šijan, G. Marković, D. Kovačević, P. Antonijević)... i 40 na televiziji.

Rekao je da je mnogo više čovek filma nego pozorišta (ne voli ponavljanje), da je tajna njegove igre u daru otkrivanja važnih detalja u ulozi, da njegov uspon počinje sa rediteljima Praške škole, da obožava uloge, likove sa margine života ("tamo je jedini pravi život"), da nikada nije žurio, ni u životu, ni u karijeri i da je uvek poslednji u svojoj generaciji dobijao velika priznanja…

Za "Glas" će govoriti, kako je obećao, u Beogradu, u Zvezdara teatru, natenane jednog prepodneva.

Tanja Bošković glumica večeri

Glumica druge festivalske večeri je Tanja Bošković za ulogu u komediji "Volim te najviše na svetu" u režiji Predraga Velinovića. Pored Tanje Bošković, publici na Tvrđavi poklonila se posle filma i mlada glumica Slobodanka Latinović. Tanja Bošković je rekla da glumu shvata kao nauku, a ulogu posesivne majke spremala je štreberski, proučavajući psihološku literaturu, ali i primere iz života, smatrajući da ovakav tip žene i majke preovladava u nekim kulturama u koje spadaju italijanska, jevrejska i naša.

V. M.


vesti po rubrikama

^kultura

17:02h

"Telo za uspeh", novi roman Kendas Bušnel

17:10h

Veče u čast Bore Todorovića, dobitnika nagrade "Pavle Vuisić"

17:16h

Bili Kristal piše knjige za decu

17:25h

Bred Pit i Anđelina Džoli u rimejku starog trilera: Supružnici ubice

17:36h

Akcija "Leto u Narodnom muzeju"

17:44h

Od novembra u Americi DVD izdanje "Terminatora 3"

17:50h

Beogradski internacionalni teatarski festival od 15. do 25. septembra

17:56h

Nagradu "Risto Ratković" ove godine dele Danilovićev "Homer predgrađa" i Rakočevićeve "Osobine"

18:02h

Književna kritika: "Zrno zrnu", Mirjana Pavlović, Narodna knjiga, 2002.

18:08h

Najuspešniji crtani film u SAD : U potrazi za Nemom

 


     


FastCounter by LinkExchange