[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sinoć u Nišu počeo 38. festival glumačkih ostvarenja

Glumcima ključevi grada

NIŠ - Jedan od najstarijih filmskih festivala u zemlji, jedinstven po tome što je u znaku odmeravanja glumačkih ostvarenja, počeo je sinoć svečanim otvaranjem na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. Gradonačelnik Niša Goran Ćirić simbolično je predao ključeve grada predsedniku festivala žirija Dušici Žegarac, a zatim je festival otvorio glumac Nikola Kojo.

Nakon svečanog otvaranja publika je prvo van konkurencije videla film "(A)torzija" Stefana Arsenijevića, rađen po scenariju Abdulaha Sidrana, a koji je u konkurenciji kratkog metra osvojio berlinskog "Zlatnog lava". Nakon projekcije glumcu Bori Todoroviću dodeljena je nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo. Inače, sinoć je pre svečanosti otvaranja festivala gradonačelnik Ćirić priredio u gradskoj većnici prijem za glumce i goste festivala.

Zvanična festivalska konkurencija za nagrade započela je sinoć projekcijom filma "Profesionalac" Dušana Kovačevića, a nakon toga bio je koncert Momčila Bajagića Bajage, inače autora muzike u "Profesionalcu".

Večeras su na programu tri kratkometražna filma van konkurencije ("Margina", "Dremano oko" i "Beži, zeko, beži"), a zatim je na programu film "Volim te najviše na svetu" Predraga Velinovića. Između filmskih projekcija publika i glumci odaće poštu glumcima preminulim između dva festivala.

U slučaju kiše festival se seli u dvoranu Kluba Vojske SCG tako što vlasnici karata petog i šestog partera gledaju filmove iste večeri od 21 sat, a ostalih partera sutradan od 12 i 16 sati. U bioskopu "Vilin grad" biće odražana promocija monografije Ranka Munitića o Bori Todoroviću.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

15:18h

Novi dvobroj "Književnog magazina" nameće temu teškog stanja srpskih književnih časopisa

15:26h

Sinoć u Nišu počeo 38. festival glumačkih ostvarenja

15:33h

Nikita Mihalkov predstavio scenario drugog dela "Varljivog sunca"

15:41h

Izložba fotografija publike snimljenih na utakmicama KK Partizan u "Pioniru"

 


     


FastCounter by LinkExchange