[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. 8. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako putovati do, i duž Crnogorskog primorja

Drumom, avionom, brodom

Putevi obnovljeni. Najjeftiniji prevoz - lokalni autobus, najskuplji taksi, a najugodnije brodićima

Dva najvažnija drumska putna pravca u Crnoj Gori su Jadranska magistrala od Igala do Ulcinja (duž obale) i magistralni pravac: Petrovac na moru - Podgorica - Kolašin - Bijelo Polje - granica Srbije (povezuje sever i jug Republike). Ukupna dužina puteva je 5.174 km. Osiguranje vozila je obavezno i plaća se na graničnim prelazima. Na putnom pravcu od Podgorice prema Budvi, preko Cetinja, put je praktično nov.

Dodavanjem treće trake za spora vozila saobraćaj je uveliko rasterećen, a dodate su i zaštitne ograde. Problem su saobraćajni znaci, koji su prelepljeni političkim lecima, tako da se ne vidi znak za ograničenje brzine ili opasnost na putu. Crnogorska saobraćajna policija, koja se nalazi na gotovo svakom kilometru duž ovog pravca, veoma je rigorozna sa kaznama za prekoračenje brzine i do 100 evra.

Kuhinja na putu

Predjelo: Njegoševa pršuta i sir, masline
Glavno jelo: Plodovi mora, razne vrste ribe, jagnjetina ispod sača, pastrmka
Pića: aperitiv lozova rakija, uz ručak, vina "vranac" (crno) i "krstac" (belo), za osveženje "nikšićko pivo".
Cene u restoranima i kafe barovima:
- Kafa, kapućino 0,5-1 evra
- Pivo 1 - 2 evra
- Crnogorska vina 6 - 9 evra
- Glavno jelo od mesa (biftek, stek) 5 - 8 evra

Gorivo

Benzinske pumpe nalaze se u svim gradovima i duž glavnih putnih pravaca.
- benzin premium super 98 - 0,90 evra / 1 litar
- bezolovni 95 - 0,90 evra / 1 litar
- dizel gorivo - 0,7 evra / 1 litar
- plin se toči u Podgorici i Baru

Broj autobuskih linija u toku turističke sezone iz Beograda prema Crnogorskom primorju se povećava, a polasci iz Beograda su na svaki sat. Cena u jednom pravcu, u proseku, iznosi oko 1.500 dinara. Autobuske stanice su u svim velikim grdovima, ali lokalni autobuski saobraćaj gotovo da ne funkcioniše. Vozila su dotrajala, ne rade vrata, a putnici su često u prilici da zbog kvara autobus i guraju. Ovo je i najeftiniji način transporta po primorju, a karte, u zavisnosti od destinacije, koštaju od dva do osam evra.

Prema redu vožnje polasci su na svakih 20 minuta, međutim, u praksi se na "lokalac" čeka i po više sati. Nedostatak lokalnih autobusa nadoknađen je privatnim kombi taksijima, koji turiste praktično "deru" cenama. Opet u zavisnosti od destinacije kod njih cene karte po osobi su 7 evra, najeftinije, pa do 20. Pri tom uglavno ne kreću dok se ne popune sva mesta, a ne retko umesto deset putnika, koliko je otprilike broj sedišta, u kombi "stane" i 15 ljudi.

Jedan od prijatnijih prevoza su taksi brodići. Krstareći duž cele obale, brzo i lako dolazi se do bilo kog mesta ili plaže na primorju. Karte koštaju od 5 do 10 evra, po osobi, a važe i kao povratne. U Boki, na relaciji Lepetani - Kamenari, organizovan je prevoz vozila i putnika trajektom, a od 1. juna do 30. septembra rade non-stop. Udaljenost Lepetana od Tivta je pet km, a udaljenost Kamenara od Herceg Novog 12 km. Karta je 5- 10 evra. Luke Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi imaju status luka za međunarodni saobraćaj. Putnički i teretni feriboti redovno saobraćaju na linijama Bar - Bari i Bar - Ankona. Luke Bar,

Dužina železničke pruge kroz Crnu Goru je 249 km, a glavni železnički pravci su Bar - Podgorica - Beograd, sa krakom Podgorica - Nikšić i Podgorica - Skadar (Albanija). Cena povratne karte iz Beograda do Bara, u drugom razredu bez rezervacije košta 1.400 dinara. Povratna karta u poslovnom vozu je 2.200 dinara. Iz Beograda vozovi saobraćaju: brzi u (10.10) i (21.50), auto-voz (23.00), i poslovni (14.10).

Avio-saobraćaj obavlja se na dva međunarodna aerodroma u Crnoj Gori: Podgorica i Tivat. Cena karte u jednom pravcu kod JAT-a je 3.000 dinara, plus aerodromska taksa 400 dinara. Ista taksa na crnogorskim aerodromima je osam evra. Aerodrom "Golubovci" (Podgorica) - udaljen od Podgorice 12 km, Kolašina 80 km, Žabljaka 170 km, Budve 62 km, Bara 65 km. Taksi od aerodroma do Podgorice košta od 4 do 10 evra.

Zeleni karton

Zeleni karton važi za sledeće države: Albanija, Andora, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Maroko, Malta, NJemačka, Grčka, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Norveska, Portugal, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Holandija, Velika Britanija, Tunis, Turska, Ukraina, Izrael i Iran.

D. S. Ć. - B. R.


vesti po rubrikama

^turistička panorama

15:18h

Koje destinacije su ovog leta najpopularnije među srpskim turistima

15:26h

Kako putovati do, i duž Crnogorskog primorja

15:31h

Najmlađi i najstariji grad u zalivu Boke: Tivat i Kotor

15:44h

Turističke agencije najavljuju za septembar pojeftinjenje i do 50 odsto

15:59h

Podrinjska lepotica, Banja Koviljača, puna gostiju

16:10h

Srbija ima mesto u svetskom turizmu

16:23h

Tradicionalni lov na soma kapitalca u Beloj Crkvi

16:30h

Katastrofalna sezona na Barskoj rivijeri - na ulicama samo poneki prolaznik

16:39h

Na obali reke Brevine na Goliji grupa izviđača počela gradnju Doma

16:45h

Najlepše plaže Budvanske rivijere - Mogren, Slovenska plaža, Pržno, Sveti Stefan, Miločer...

 


     


FastCounter by LinkExchange