[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Snežana Spasić među najboljim izvođačima tradicionalne muzike na Balkanu

"Bela vila" sa Nišave

Uskoro na CD-u petnaest pesama sa Stare planine , Homolja, Podrinja, Kosova , Makedonije, Bugarske

Uz Svetlanu Stević-Vukosavljević, Pavla Aksentijevića i braću Teofilović, Nišlijka Snežana Spasić spada svakako u najveće srpske pevačke bisere i među najbolje izvođače tradicionalne muzike sa Balkana.

Do jeseni bi trebalo da izađe njen prvi CD "Bela vila", sa petnaestak brižljivo odabranih "pesama sa granice", sa Stare planine, iz Podrinja, Makedonije, Bugarske, sa Kosova, iz Homolja i jugoistočne Srbije.

Za probrane muzičke sladokusce "Bela vila" će biti narezana u samo hiljadu primeraka. TV Pirot je inače snimila dokumentarni film o Snežani Spasić, koji se, takođe, zvao "Bela vila" i koji je svrstan među trideset najboljih dokumentarnih ostvarenja na festivalu u Košicama pre par godina.

Snežanin dobar glas se već daleko čuo i pročuo van granica naše zemlje na brojnim festivalima tradicionalne i etno muzike.
- Od majke Banjalučanke sam nasledila dobar glas, a od oca Piroćanca smisao za tradicionalno. Kažu mi da sam prvi put ozbiljnije "propevala" pred publikom kao dvoipogodišnja klinka kada sam proglašena za "Prvi glas Petrovca na moru". Diplomirala sam prava, ali se profesionalno bavim muzikom od početka 90-ih. Nije dovoljno da se dobra muzička tradicija nasledi, već i da se glas neguje upornim i odgovornim radom. Glas sam shvatila kao Božiji dar, a ne talenat i želim da ga svim srcem darujem muzici koju volim, priča Snežana.

Ne smeta joj što živi u Nišu, jer dobar glas se daleko čuje, pa joj iz Beograda i drugih krajeva stižu neprekidno pozivi za nastupe, najčešće u biranim i svečanim prilikama i povodima.
- Pevala sam jedno vreme pop, rok i džez, ali mi nikada nije palo na pamet da komercijalizujem glas i obogatim se. Ne želim da budem zvezda, već da budem apsolutno i odgovorno predata notama, objašnjava Snežana.

Naglašava da peva bez muzičke pratnje, za šta postoji i izraz "atappella" i da se radi o muzici virtuelne, pomalo mistične tradicije koja nije vezana za određene države ili narode. Snežana je učestvovala u zapaženom muzičkom projektu "Balkanika" Sanje Ilića, a na CD-u sa muzikom iz filma "Zona" ima jednu pesmu "Nanu". A samo "Nane" nije bilo ni na piratskom izdanju CD-a sa muzikom iz "Zone".

- Baveći se izvornom muzikom prosto nemam vremena da razmišljam o turbo-folku. Ali on je ipak iz nekog razloga tu među nama i zbog nečega je i popularan. Borim se za popularizaciju muzike koju pevam. Nisam pesimista u toj misiji, jer imam dara, iako nemam toliko para, koliko ih imaju novokomponovane "zvezde padalice".

M. DODEROVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:43h

Likovna kolonija u Novom Pazaru okupila umetnike iz celog sveta

16:00h

Četrnaestoro Valjevaca u pet džipova prokrstarilo bespućima istočne Srbije

16:21h

Reporter "Glasa u Švajcarskoj, zemlji koja sve nevolje pretvara u prednost"

16:53h

Snežana Spasić među najboljim izvođačima tradicionalne muzike na Balkanu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange