[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko je ovaj čovek?

Dragoljub Dragan Nedeljković

(Živa enciklopedija)

Početak - rođen je 2. avgusta, odnosno na Svetog Iliju, 1925. u Mačvi, mestu Ravanj, koje je i u knjigama opisano- em se Veselinovićev "Hajduk Stanko" ovde završava, em ga je sam opisao u memoarima, koje je nedavno objavio "Draganić". Preciznije, rodio se u selu Bogatiću, gde je, kako piše Mati (i uvek velikim slovom) porodio omiljeni doktor Mladen Mlađa Milošević, kome je ovo bio prvi put, pa je dr Mlađa s ponosom pokazivao "svoje delo". Otac Rastko, trgovac i štedljiv domaćin, i majka Jelena, iz stare gradske, paorske kuće Jeftića, rodili su njega i Dragicu.Svi njegovi preci su iz Vojvodstva Srpskog. Pradeda Nikola, jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta, glumac i pisac "Izvornih dramatskih dela", družio se sa Zmaj Jovom. Deda mu je LJubiša, opštinski službenik, potom i šef katastra u Rumi. Baka Danica Jeftić rodila je 16 dece... Baka Olga Nedeljković, zapravo Tereza Elmer, Nemica, iako su ga zbog nje zvali mali Švaba, ima posebno mesto u njegovom srcu. Pamti baka Macu, kćerke prote Divjaka, drugu ženu dede Nikole, i priča da je svojevremeno ugostila gibanicom prestolonaslednika Franca Ferdinanda i sa njim plesala kadril...

Detinjstvo -kada mu je tetka Mara donela kolica i lopaticu za plažu, sreći nije bilo kraja. Mali, beli Švaba imao je psa. "Šarenog, i meni se činilo, velikog kao tele. U Ravnju opasni psi nisu bili, kao u Sremu, noću pušteni, a danju vezani, nego bi im za lanac prikačili nešto teško, recimo panj, i pas bi se uvek slobodno kretao, ali budući opterećen, nije mogao da trči, pa je lako bilo umaći mu. Hektor se nije mirio da bude tako sapet, pa je jedne noći preskočio dvorišnu ogradu i obesio se... Posle toga nisam više želeo da imam psa."

Verska opredeljenost - duboko pravoslavan. "Biti na putu Svetog Save ne znači vraćati se u 13. vek, kako to čine kopisti fresaka, koji ništa novo ne mogu da ponude, već biti moderan, savremen, smeo, u skladu s današnjicom, kao što je to bio Sveti Sava", kaže akademik, koji je, kao dete, slavio oba Božića. Posle napisa o religiji, primio ga je i papa u Vatikanu. "Ko hoće da služi Bogu, neka služi čoveku!"
Nacionalnost - Srbin. Mnogi ga smatraju jednim od najumnijih živih predstavnika srpskog roda. Pero, za šta ga je bog dao, menjao je puškom, kada god je trebalo, utirao put zemljacima, kuda god je nogom kročio. Od malena je sve srpske pesme znao, sve srpske poraze otplakao i pobede opevao - čak je Francuskinje ubeđivao da je njegova Ruma lepša od Baden-Badena. On je, jednostavno, nepopravljivi patriota.

Obrazovanje - posle gimnazije u Rumi, a pamti učitelja Danila Karleušu, čiji je moralni kod zauvek usvojio, pa ga kćerka Ana, potpuno ozbiljno pita da bi bila sigurna da je ozbiljan: "Časna Karleušina reč?", preko Filozofsko-filološkog fakulteta (tada su bili zajedno), na kojem je diplomirao istočno zapadne jezike, i poslediplomskih studija na Sorboni, i dva doktorata: na Univerzitetu u Strazburu i Univerzitetu u Bordou - stigao je do titule "najumniji živi Srbin", kako ga zovu oni koji mogu u elitu - prvi među jednakima.

Karijera - ni ceo "Glas javnosti" ne bi bio dovoljan za sve poslove i sve što je, i u 78-oj godini vitalni, duhom i telom, profesor Nedeljković učinio. Paralelno u Jugoslaviji i Francuskoj, za slavistiku, jezik, ali i pravoslavlje. Osnivač je i predsednik Društva za uporedno izučavanje književnosti, član Evropske akademije nauka, književnosti i umetnosti, predsednik Saveta Asocijacije Srpska veza, autor više stotina naučnih radova, a najpoznatiji su: "Romen Rolan i Stefan Cvajg", "Univerzalne poruke ruske književnosti", "Dom bez krova", "Dijaspora i otadžbina"...

Stranački angažman - bio je član Partije, nisu ga ni pitali. Razočarao se, u slična kola se više ne hvata. Ipak, prihvatio je poziv dr Koštunice da mu bude savetnik...

Zanimljivosti -ukoliko budete imali sreće da ga lično upoznate, i ako vam posveti pažnju kao što ume, činiće vam se da vas je darivao najlepšim poklonom na svetu - titulom sebi ravnog!I posle saobraćajne nesreće u Francuskoj, u kojoj su povređeni kćerka Ana, supruga Vladanka, i on, i uprkos nemilom iskustvu kliničke smrti, kada mu se javio Hrist... i dalje je vedar, čio, a mozak mu radi 300 na sat...Ženio se tri puta: Ana Marijom, LJiljanom, s kojom ima sina Vojina, i Vladankom s kojom je dobio kćer Anu. Vladanka (Đukić), istoričar umetnosti i on gaje unučice Milenu (od sina) i Zoe (od kćerke).

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

GLAS istražuje: Da li foto-svedočanstva o Kosmetu mogu da sruše loš medijski imidž Srba u svetu?

17:00h

Ko je ovaj čovek? Dragoljub Dragan Nedeljković

17:10h

Vraća (li) se Evropa veri predaka?

      


FastCounter by LinkExchange