[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Preminuo čuveni kubanski pevač Kompaj Segundo (96)

Cigare, cveće, rum i žene

Recept za dug život oca "sona"

MADRID (Beta-AFP) - Kubanski pevač Kompaj Segundo umro je preksinoć u 96. godini, u Havani, saznaje agencija Frans pres od muzičareve diskografske kuće u Španiji. Segundo, čije je pravo ime Fansisko Repilado, bolovao je od teške infekcije bubrega, zbog čega je nedavno morao da otkaže više koncerata u Evropi, gde je trebalo da nastupa ovog leta. Poslednji koncert je održao u Francuskoj, prošlog avgusta, na festivalu na poluostrvu Krozon.

Muzičar je važio za majstora tradicionalne kubanske muzike. U svetu je postao poznat zahvaljujući ulozi u filmu Vima Vendersa "Buena Vista Social Club" iz 1999. Taj film se u bioskopima pojavio dve godine, nakon što je izdat istoimeni album koji je Kompaj Segundo snimio s američkim gitaristom Rajom Kuderom i nekoliko istaknutih kubanskih muzičara, kao što su Ibraim Ferer, Ruben Gonsales i Elijades Očoa. Poslednji Segundov album, "Duets", objavljen je januara 2002.

Kompaj Segundo je rođen 1907. u blizini mesta Santijago de Kuba. Renomirani kubanski muzičar, čiji muzički stil nosi ime "son", 1948. je osnovao duet "Los Kompadres", u kome je pevao drugi glas - "segunda". Kompaj je napustio duet krajem 50-ih godina i počeo da nastupa pod sopstvenim imenom. Sin železničara, radio je različite poslove: pravio je cigare, bio je stolar, frizer, glumac. Stvorio je novi instrument "armoniko" - gitaru sa sedam žica.

U vreme kada u Havani dolazi do procvata muzičkog stila "son", Segundo 1934. u tom gradu upoznaje "oca" moderne salse Benija Morea, nakon čega odlazi u Meksiko gde snima prvu ploču. Sa svojim prepoznatljivim belim šeširom, jedinstvenim gitarskim stilom i hrapavim glasom, Kompaj Segundo je poslednji predstavnik "sona".

Napisao je više od 100 pesama, od kojih je "Ćan Ćan" postala klasik. U Evropi je prvi put nastupio 1994, na koncertu u Sevilji. Kompaj Segundo je bez oklevanja navodio tajne svog dobrog držanja: cigare, cveće, rum i žene. Povodom 95. rođendana, prošlog novembra, izrazio je nadu da će živeti 115 godina.


vesti po rubrikama

^kultura

15:20h

Tri koncerta Rolingstonsa u Parizu

15:28h

Izložba okviru akcije "Leto u Narodnom muzeju"

15:34h

Manifestacija u Centru "Sava": Dani romske kulture

15:41h

Izveštaj Međunarodne federacije fonografske industrije

15:50h

Veliko Gradište: Deseti "Carevčevi dani"

15:59h

Preminuo čuveni kubanski pevač Kompaj Segundo (96)

16:07h

U Hagu završen 28. North Sea Jazz festival

16:14h

Biblioteka grada Beograda organizuje kulturna dešavanja i ovog leta

16:22h

Štrajk glađu dva zaječarska glumca ostao usamljen

      


FastCounter by LinkExchange