[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


ČASOPISI

Prizor

Drugi broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra "Prizor" čiji izdavač je Centar za kulturu " Vuk Karadžić" iz Loznice , a koji izlazi jedan put godišnje, u vreme manifestacije "Mićini i Verini dani" (12. jun) posvećen je ovog puta Aleksandru Saši Petroviću, filmskom režiseru, autora filmova: "Uz druga je drug" (1955, sa V. Rasporom), "Rat o ratu "(1960), "Zapisnik" (1964), "Sabori" (1965), "Jedini izlaz" (1958, opet sa V. Rasparom), "Dvoje "(1961. god. za koji dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda) "Ples na kiši" (1961), "Skupljača perja (1967), "Biće skoro propast sveta" (1968), "Majstor i Margarita "(1972), "Grupni portret s damom" (1977) "Seobe"…

Časopis "Prizor "u svojoj koncepciji sadrži ideju da pored toga što je posvećen Mići Popoviću, osvetli i pojave koje su obeležile vreme velikog slikara, Lozničanina, pre svega osvetli i delo i život njegovih savremenika. Aleksandar Saša Petrović pored toga što je značajan reditelj čije filmove pamtimo, rođen je nedaleko od Loznice, u Banji Koviljači. Tematski blok drugog broja časopisa "Prizor" koji je nešto obimniji priredio je Radoslav Lazić.

Tako u okviru bloka posvećenog reditelju možemo pročitati pre svega tekst "Klasik moderne filmske režije" čiji autor je prof. dr Radoslav Lazić, zatim tekst Aleksandra Saše Petrovića za kratkometražni film "Putevi", potom "Razmišljanje o avangardi u našem filmu, naročito o predigri "kao i tekst "Susret s Lujem Bunjuelom", čiji autor je Aleksandar Petrović. U "Prizoru" su objavljeni i tekstovi savremenika dr Draška Ređepa i akademika Nikole Miloševića .

Pored "Dnevnika iz Španije "Miće Popovića, u drugom broju "Prizora", tekstova Irine Subotić i teksta "Socijalistički estetizam: razjašnjenje geneze i značenja jednog kontroveznog pojma "čiji autor je Ješa Denegri, u ovom broju se mogu pročitati sećanje na brata, Aleksandra Popovića i sećanje glumice Nede Arnerić na Miću Popovića čije slikarstvo je bilo tema njenog diplomskog rada i na Batu Stojkovića.

O slikarstvu Vere Božićković - Popović pišu Sreto Bošnjak i Zorica Jevremović. U rubrici "Otkrivanje" Gordana B. Marković piše o razvoju zanatske delatnosti u lozničkom kraju krajem 19. i početkom 20. veka , a Vladimir Mitrović je autor teksta "Novo sumporno kupatilo kralja Petra I (PRVOG) u Banji Koviljači. Olivera Vasić je autorka teksta "Običaji uz venac", u kome se bavi običajem da se nakon završene žetve u tom kraju isplete venac od pšeničnog klasja, ili klasja ovsa, zobi, raži i zakači kraj ulaznih vrata ili na kapiju.

Prostor

List prostornih planera i studenata prostornog planiranja "Prostor", na 44 strane koje su uredili Tijana Dabović i Zora Smiljanić pored teksta mr Siniše Trkulja "Multikulturalnost i prostorno planiranje", teksta studentkinje IV godine Ane Poštić "Beogradsko jezegro" u kome se autorka bavi razvojem Beograda iz koga saznajemo da je Beograd 1867. godine bio gradski rejon od 204 km, 1884. god. od 580 km, a 1910 god. 1090 km. Pored ovih podataka, saznajemo i da je najznačajniji period u urbanom i arhitektonskom razvoju grada nastao posle Drugog svetskog rata.

Slaviša Tošić je autor teksta i "Velikom bačkom kanalu", a Milena Bačević piše o kulturno -istorijskoj baštini opštione Trstenik, odnosno o manastirima Ljubostinji, Veluće. O banatskom trouglu (Segedin- Kikinda- Temišvar) piše V. Kerkez. Olivera Obućina je autorka teksta o opštini Užice, a Marina Nenković teksta "Mogućnost uvođenja sistema reciklaže na teritoriji opštine Novi Beograd". O prvom prostornom planu grada Valjevo, koji je u Arhivu Srbije 1990. godine pronašao istoričar Velibor Berko Savić piše Sonja Radić, studentkinja četvrte godine prostornog planiranja.

Zlatna greda

U majsko-junskom broju "Zlatne grede" pored objavljivanja drugog dela tekstova koji su se mogli čuti na simpozijmu čija tema je bila "Uloga intelektualca danas", koji je održan pre nekoliko meseci u Novom Sadu, čiji autori su Milorad Belančić, Alpar Lošonc i Vladimir Vuletić, u rubrici "Dosije" može se pročitati nastavak teksta "Kinematografska umetnost" Berisa Gota i prvi deo teksta Danijela A. Kaufmana "Normativna kritika i objektivna vrednost književnog dela".

Uvek orginalan u svojim razmišljanjima, sklon istraživanju radi potkrepljenja svojih namera da se bavi određenim problemom, Vladimir Tasić je autor teksta "Nauka, fikcija, ekonomija, masturbacija". U "Zlatnoj gredi" se može pročitati deo iz posthumno objavljene dokumentacije Roberta Klopotoka u kojoj se nalaze i trideset osam pisama Franca Kafke.

Liljana Petrović je prevela tekst Lea A. Lesinga "Franc bi danas sedeo sa nama" koja su ilustrovana tim pismima. Deo iz romana "Noć je nevina" Hajma Bajlija preveo je sa španskog Igor Marojević. On je i autor beleške iz koje saznajemo mnogo toga o peruanskom picu, Hajmeu Bajliju (1965), piscu romana za koji je dobio nagradu "Heralde" 1997. god.

U "Zlatnoj gredi" objavljena je i poezija: Roberta G. Tilija, Vladimira Kopicla, Snežane Čongradin, Čarne Ćosić, zatim priča "Žega" Igora Marojevića, a Draginja Ramadanski je prevela tekst "Ako ne i oko toga i malenog ježa" Jasne Malvinger iz knjige "Kraj stila". Tekst "Pušački komadi" Toma Polina, pesnika, profesora na Univerzitetu u Notingemu preveo je Predrag Šaponja.


vesti po rubrikama

^izlog knjige

15:15h

Knjiga nedelje: David Albahari - Drugi jezik

15:23h

Prevodi se: Đorđe Grbić - Telo

15:31h

Šta čitati ponovo: Goran Stanković

15:38h

Časopisi: Prizor, Prostor i Zlatna greda

15:47h

Nove stare knjige

16:04h

Kontinenti: Putovanja

16:11h

Knjige za decu: Taj preneraženi dečak, Zavera "Gromovnik", Aleksandar sin sna
   


     


FastCounter by LinkExchange