[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporteri "Glasa" obišli Zadužbinu kralja Petra Prvog

Državu briga za Oplenac,

odžava Kuću cveća

Sudski sporovi oko vlasništva se odlažu. Vredni predmeti dinastije rasuti po svetu. Gde je češki venac sa 70 kilograma zlata

Depandans Hotela "Oplenac" u kojem su se nekada spremala carska jela za kraljevske goste, danas liči na zdanje kuda je upravo protutnjala najpijanija postava engleskih huligana. Porazbijana stakla, zidovi ižvrljani grafitima, od kojih je najsvežiji vidovdanski, datiran na 28.06.2003...

U čuvenim vinskim podrumima, nedaleko, prazna burad, umesto s vinom, goste dočekuju s kajsijevačom. Malo dalje, padina gde su bili vinogradi kralja Petra Prvog, zarasla u šumu i korov, sa jednim očišćenim delom.

"Tu ćemo ponovo zasaditi vinovu lozu, iako nemamo sudsko rešenje, praktično bez papira ušli smo u posed"- kaže Miladin Gavrilović, upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog. Ovaj čovek već desetu godinu brine o onome što su Karađorđevići ostavili na svom imanju, na Oplencu iznad Topole.

- Mi smo, valjda, jedina zadužbina u svetu koja se izdržava od ulaznica i muzejskih postavki. Dok država brine i finansira mermerna zdanja na brdima oko Beograda, Kuću cveća i Grob neznanog junaka, mi se dovijamo kako umemo....

Topola i Oplenac su, kažu, najposećenija kulturna baština Srbije, sa 120.000 posetilaca godišnja - iako nisu ucrtani na zvaničnu mapu turističkih organizacija!

Imovina na 140 hektara, crkva Svetog Đorđa, vile, hoteli, depandansi, vinogradi, vinski podrumi čak i porodična grobnica Karđorđevića uknjiženi su posle Drugog rata kao državna imovina, a Zadužbina i dan- danas vodi sudski spor oko povraćaja.

- Mi u posede često ulazimo tako što dobijemo ključ neke vile na recimo deset dana, pa ga onda ne vratimo. To je snalaženje. Kad je promenjena vlast, mislili smo da će lakše ići. Ali sad je još i gore. Republika direktno koči vraćanje imovine. Mnoge sudije su stradale, jer su donosile pravosnažne presude u našu korist, naknadno kasnije poništavane. Okončanjem ovog sudskog spora, koji je s pravne strane jasan i jednostavan, omogućilo bi se da se obnovi čitav kompleks i od Tople napravi turistički, duhovni i privredni centar - objašnjava Gavrilović.

Miris

Princ Tomislav, koji je poslednjih godina živeo na Oplencu, rekao je, kada se posle pedeset godina vratio, da je mnoge stvari zaboravio samo jednu nije - miris. Tomislav je umro na svojoj dedovini, 12. jula 2000, na Petrovdan, kada je i slava kripte Karađorđevića u kojoj je sahranjen.

Hotel "Oplenac", nekadašnji gostinski dom Karađorđevića, danas služi za sindikalne izlete i ekskurzije.
- Ogromnom imovinom gazduju društvena preduzeća i ona godinama propada. Primer besmislice je da ovim hotelom, jedinim u Topoli, koji je pripadao zadužbini, upravlja Industrija mašina "Ivo Lola Ribar" koja ni sebi ne može da pomogne. Delovi hotelskog kompleksa su potpuno uništeni, a neki i zatvoreni - priča Miomir Tadić, predsednik Opštine Topola, koji je, kao predizborno obećanje, svojevremeno, kaže, naglašavao da će se zalagati da opet postanu "srpski Monako".

S druge strane, Zadužbina bije bitku da vrati bar deo dragocenih predmeta iz zaostavštine Karađorđevića, koji su pre, tokom, i posle Drugog svetskog rata raznosili svi koji su stigli - i Nemci, i četnici, i partizani, i ustaše. Krst iznad kraljevskih dveri na ulazu u oltar crkve Svetog Đorđa, recimo, svojevremeno je kupljen na aukciji u Americi. Otkupili su ga zajedničkim snagama Srbi iz dijaspore jer su ga prepoznali i vratili na Oplenac. Delovi srebrnog novca od 20 i 50 dinara, pronalaženi su i otkupljivani po Bosni, gde su s početka nemačke okupacije nestali pojedini sanduci upućeni na čuvanje u mostarsku Narodnu banku.

- Pouzdano znamo da postoje sefovi i skrivnice koji nikad nisu otvarani. Tu se, verovatno, može pronaći deo blaga dinastije. Vredni venci donošeni na sahrane Petra i Aleksandra, takođe su najverovatnije po privatnim kolekcijama, i verujem da nisu uništeni ili pretopljeni. To nisu bili obični venci. Samo češki venac težio je 70 kilograma zlata. Drugi opet nisu bili od vrednog materijala, ali imaju umetničku vrednost zbog izrade - priča upravnik Zadužbine.

U kući kralja Petra, kraj crkve, u toku je izložba pod nazivom "Tajna sanduka broj 23" gde je izložena jedina preostala od pet dijadema kraljice Marije, zatim sablja kralja Aleksandra i druge stvari pronađene sasvim slučajno u podrumu Narodnog muzeja. Niko nije znao da su tu, čak ni direktor muzeja. Penzionisani radnik bio se zatekao u muzeju baš kad su iz Zadužbine telefonom objašnjavali kako su sigurni da su sanduci baš tu. I rekao je: Pa ljudi, to je stvarno dole. Tako je nađen mali deo vrednosti.

SIDA spas za Topolu

Agencija za razvoj švedske vlade - SIDA izdvojila je oko sedam miliona evra za projekte u Topoli. Od svih opština koje su konkurisale, izabrali su Topolu, jer su, pored ostalog, saznali da je ona pod komunističkim režimima marginalizovana zbog kraljevske dinastije i Oplenca.

- Često dobijamo informacije gde je šta. Jedan čovek koji je obišao izložbu "Tajna sanduka broj 23" javio nam je da se izvesna stvar, ne smem reći koja, nalazi u kolekciji čoveka iz inostranstva, čije ime i adresu imamo. Kad bih vam rekao šta je u pitanju, propala bi nam akcija vraćanja, i zatvorio bi se taj "izvor". Mislim da će biti iznenađenje ako je vratimo, pošto "to" postoji, znamo, samo u tri "primerka"- kaže upravnik Gavrilović.

Zadužbina radi i na premeštanju posmrtnih ostataka svih Karađorđevića, sahranjenih van Srbije, u kriptu oplenačke crkve. Od 39 grobnica, 19 je praznih, a svakako prvi zadatak je premeštaj kovčega kraljice Marije iz Vindzorskog parka u grobnicu koja se za nju čuva pored kralja Aleksandra.

Kad konačno svi Karađorđevići budu na okupu, možda će i Petrovoj Zadužbini krenuti na bolje.

DRAGOLJUB PETROVIĆ
FOTO: B. PANTELIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:21h

Na stočnoj pijaci u Sjenici više nakupaca nego prodavaca

15:54h

Gastarbajteri iz Boževca uvezli kombajne i razradili biznis

16:18h

Reporteri "Glasa" obišli Zadužbinu kralja Petra Prvog

16:45h

Šuška se šuška… Mel Gibson Dikaprijev tata

 

 


     


FastCounter by LinkExchange