[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Presuda Okružnog suda u Prištini Hašimu Tačiju

Osuđen na 10 godina zatvora

Tači i još 13 njegovih saboraca osuđeni su za neprijateljsko udruživanje i broje zločine počinjene na teritoriji četiri opštine, uključujući i četiri ubistva

BEOGRAD - Dilema oko toga da li je poternica protiv lidera DPK i nekadašnjeg vođe Dreničke grupe OVK Hašima Tačija povučena, kako tvrde Mađari pravdajući njegovo puštanje nakon privođenja na budimpeštanskom Aerodromu, ili nije, što ponavljaju vlasti u Beogradu, još nije razrešena. To, izgleda, više nije ni bitno, osim činjenice da je 11. jula Okružni sud u Prištini u odsustvu osudio na 10 godina zatvora. Presuda nije promenjena.

Ciljevi "OVK"

"Glas" danas objavljuje presudu kojom se Tači i još 13 njegovih saboraca - Adem Jašari, Jakup Nuka, Fadilj Kadriju, Sahit Jašari, Rafet Rama, Samija Ljuštaku, Ilijaz Kadriju i Redžep Selimi osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Optuženi se proglašavaju krivim jer su " počev od 1992. godine, nakon svog boravka u Republici Albaniji, gde su se vojno obučavali, zajedno sa pripadnicima albanske armije, pod komandom njenih starešina, svi optuženi na teritoriji Srbica, oformili neprijateljsko terorističko udruženje, kao deo iste takve organizacije".

Odgovornost

Istragu o zločinima koje su na Kosovu i Metohiji činili Tači i ostali pripadnici "OVK" vršila je istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković. Tokom svojih istraga Marinkovićeva je, često izlažući život opasnosti, prikupila dovoljno dokaza, uključujući i izjave svedoka, koji Tačija terete za ubistvo 661 Srbina, Crnogorca, ali i drugog nealbanskog življa na Kosovu i Metohiji, teško telesno povređivanje 518 Srba i Crnogoraca i otmicu 584 osobe. Tači je odgovoran i za namerno proterivanje 250 hiljada Srba i Crnogoraca, kao i 80 hiljada drugog nealbanskog življa sa Kosova i Metohije posle juna 1999. godine, pa bi pred Haškim tribunalom mogao da odgovara kako po individualnoj, tako i po komandnoj odgovornosti.

U presudi se dalje navodi da je ta organizacija delovala na čitavom području Kosova i Metohije, sa namerom da preduzimaju organizovane i kooridinirane akte nasilja, inspirisane političkim motivima i upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ sa krajnjim ciljem da se teritorija Kosova i Metohije i druge oblasti naseljene pripadnicima albanske nacionalne manjine otcepe od SRJ i formira zasebna država i zatim pripoji Republici Albaniji.

S tim ciljem, navodi se u presudi, pristupili su naoružavanju i u tu svrhu pribavili veću količinu oružja: automatske puške, snajperske puške, pištolje, municiju, ručne bombe, tromblonske mine i druga eksplozivna sredstva.

Oružane akcije

Zatim su redovno obučavali u rukovanju vatrenim oružjem i vežbali gađanje iz istog, održavajući ilegalne sastanke, najčešće u selu Donji Prekaz, na kojima su se dogovarali, pripremali i planirali izvršenje oružanih terorističkih akcija na teritoriji opština Kosovska Mitrovica, Glogovac, Vučitrn i Srbica.

Posle ovako izvršenih priprema, navodi se u obrazloženju presude, preduzimali su akte nasilja na teritoriji ovih opština, po dogovoru koordinirano sa pripadnicima udruženja iz drugih mesta, koji su takve akcije kontinuirano i istovremeno sa ovim optuženima izvršavali na teritoriji Kosmeta. Vatrenim oružjem i bombama napadali su objekte Vojske Jugoslavije i objekte gde su smeštena izbegla lica, pri čemu su umišljajem lišili života četiri lica i pokušali da liše života još 16 lica, čime je stvoreno osećanje nesigurnosti kod građana, posle čega je od strane ove organizacije izdato 29 saopštenja u kojima je ista, pod nazivom "Oslobodilačka vojska Kosova", preuzela odgovornost za preuzete terorističke akte, zaključuje se u presudi.

Tači, koji je zbog svoje svireposti dobio nadimak Zmija, kao ni ostali osuđeni, nije se žalio nijednoj pravosudnoj instanci. O njegovim, i zločinima njegovih saboraca, postoji obimni dokazni materijal, koji je uz iskaze svedoka prosleđen i Haškom tribunalu. To, međutim, nije smetalo Viljemu Vokeru da ga sa prištinskog Aerodroma početkom 1999. godine doprati u Rambuje, i tamo proglasi šefom albanske delegacije, umesto lidera DSK Ibrahima Rugove. Danas Tači, o čijim vezama s albanskom narko mafijom takođe postoje brojni dokazi, putuje po svetu uz "blagoslov" visokih predstavnika međunarodne zajednice i s diplomatskim pasošem.

LJILJANA STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^dosije

15:20h

Presuda Okružnog suda u Prištini Hašimu Tačiju

15:40h

Lični stav: Propuštena prilika

      


FastCounter by LinkExchange