[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nesvakidašnji promocija knjige pred 600 okupljenih u selu Runjani, kod Loznice

Dva veka Pavlovića

U selu Runjani kod Loznice, u dvorištu kuće Milojke i Milutina Pavlovića, pod kućnim tremom i velikom šatrom, pred oko 600 duša, svih uzrasta, održana je nesvakidašnja promocija.
Miodrag Mile Pavlović, kako piše na koricama, predstavio je svoju knjigu ''Dva veka familije Pavlović iz Runjana'', u kojoj je na 180 strana ''spakovao'' istoriju Pavlovića, ali i Runjana.

Mile (56), zaposlen u Centru za kulturu ''Vuk Karadžić'' u Loznici, nije želeo da njegovi potomci, kao većina Srba, mogu da pobroje imena svojih predaka najdalje do četvrtog kolena, što mu dođe do navrdede, već je rešio da iza sebe ostavi mnogo više podataka o njihovom porodičnom stablu koje postoji više od dva veka. Da bi došao do podataka, Mile je ''prekopao'' na stotine spisa.

Na "nivou"

Mile, koji je do sada organizovao mnoge kulturne i prosvetne manifestacije u Runjanima i Loznici, nije žalio truda da promocija bude ''na nivou''. Nastupila je izvorna grupa pevača KPD ''Jadar'' iz Lešnice, tamburaški orkestar ''Ad Drinum'', pesnici Petar Petrović i Milan Ivanović, glumci iz Beograda Marko Stepanović i Srđan Karanović, pevači, instrumentalisti, a gosti su bili i recenzenti knjige, profesor dr Radoš Ljušić i Milovan Vitezović.

Prelistavao je požutele strane crkvenih knjiga iz crkve u Nedeljicama, ali je bio i čest gost u Istorijskom arhivu Srbije, arhivama Šapca, muzejima, a u Zavičajnoj biblioteci u Loznici je ''sve pročitao''.
- Utvrdio sam da nam je najstariji predak Bojo, rođen u drugoj polovini 18. veka, a da nam loza počinje od njegovih sinova, Jovana - rođenog 1802, Pantelije - 1812. i Ranka - 1813. godine. Od tada datira dokumentovana priča o Pavlovićima koji su mirni i tihi ljudi. O tome najbolje govori savet mladićima i devojkama koji i danas važi u lozničkom kraju, ''il se udaj, il se ženi iz Pavlovića''. Oni su bili ratnici koji su među prvima branili rodnu grudu. Dugovečna smo loza, jer je dobar deo Pavlovića doživeo devetu deceniju života, a neki i duže, kaže autor knjige.

To je na promociji potvrdila i devedesetogodišnja Ljubica Burmazović, rođena u Pavlovićima, najstariji član familije, koja je održala pozdravnu reč, a ''saslušao'' je i najmlađi član loze, osmomesečni Dimitrije. Pavlovići su se uglavnom bavili zemljoradnjom, ali je njihov najpoznatiji predak, Josif Runjanin, bio muzičar.

- Imamo mi i danas u familiji članove sklone muzici. Sreten Pavlović je više od 25 godina pevao na svadbama, vašarima, ispraćajima i drugim veseljima. Danas nas na tom polju uspešno predstavlja moja ćerka Ljiljana, koja je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Zanimalo me je na koga je tako muzikalna i, radeći na ovoj knjizi, to sam i otkrio. Autor muzike za hrvatsku himnu ''Ljepa naša'' je Josif Runjanin, poreklom iz Runjana, odakle su se njegovi preci odselili u Bijeljinu, pa onda u Vinkovce i Srem. Na Uspenskom groblju u Novom Sadu nalazi se i danas njegov spomenik, objašnjava Mile, koji je nedavno posetio večnu kuću svog najslavnijeg pretka.

Vožd u Šljiviku

Sledeće godine, povodom obeležavanja dva veka od Prvog srpskog ustanka, Mile Pavlović će na svom imanju obeležiti mesto gde je u svoje vreme boravio Karađorđe. Po priči, koja se prenosi u familiji, Vožd je sa vojvodama prenoćio u šljivicima Pavlovića 1810. godine, uoči bitke za Loznicu, sa šumadijskom i rudničkom vojskom.

Na skupu u Runjanima bilo je oko 200 članova familije Pavlović, čijih potomaka danas ima u Nemačkoj, Holandiji i Australiji. U Runjanima živi oko sto članova familije u oko 30 kuća i svi se dobro slažu, paze i pomažu. Ovo je prvi put da se ovako okupe na jednom mestu, a za to je ''kriv'' Mile.

- Mi, Pavlovići, sigurno smo jedna od najstarijih familija u ovom delu Srbije, a to nije mala stvar, kaže Mile koji, i pored dobre volje, nije okupio sve Pavloviće ispred objektiva fotoaparata, pa je tako izostala grupna slika familije. Mile kaže da je loza Pavlovića starija od dva veka, da su išli i u Kosovski boj.

- Ako neki drugi Pavlović za sto godina reši da piše o precima ima sve podatke na jednom mestu, kaže Mile, koji je na promociji svim članovima familije i gostima podelio po jedan primerak svog dela.

Tako su Pavlovići jedna od retkih, ako ne i jedina familija kod nas, koja ima na papiru svoju istoriju i zna poimence sve svoje pretke. Do askurđela, i sedmog kolena unazad.

S. TR.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:17h

Legat Milića od Mačve u Kruševcu otvoren i odmah zatvoren

15:40h

Nesvakidašnji promocija knjige pred 600 okupljenih u selu Runjani, kod Loznice

16:03h

Na delu beogradskog buvljaka za stare stvari, spremni i "za najgore"

16:27h

Američki naučnici otkrili "pretka" virusa koji izaziva AIDS

17:00h

U hotelu "Junior" u Brzeću održana godišnja skupština sekretarica SCG

17:21h

Neobično istraživanje o životnim navikama naših suseda

17:53h

U Kondželju kod Prokuplja održan prvi sabor Topličana iz dijaspore
   
 


     


FastCounter by LinkExchange