[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

potpis_za_sliku

Školu starih zanata u Nišu do sada završilo 450 polaznika

Od bonbondžija do sodadžija

Sa "majstorskim pismom" i sertifikatom svršeni polaznici osnivaju firme ili rade u radnjama svojih učitelja

Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija iz Niša osnovalo je pre sedam godina Školu starih zanata čiji polaznici na kraju dobijaju sertifikate i majstorska pisma. Sve to uz podršku samih zanatlija, Republičkog zavoda za tržište rada, a u poslednje vreme i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Vlade Srbije.

- Na konkursu za prvu generaciju škole nije se javio očekivani broj polaznika, ali već u drugoj generaciji bilo je dvostruko više zainteresovanih, kaže za "Glas"inženjer Blagoje Stanisavljević, generalni sekretar Udruženja i jedan od osnivača škole. Do sada je kroz devet generacija, za bavljenje starim i umetničkim zanatima osposobljeno oko 450 ljudi, od kojih se preko 400 odmah i zaposlilo kod majstora kod kojih su učili zanat, ili je osnovalo sopstvenu zanatsku radnju. Svi dobro posluju i prosto blagosiljaju Udruženje zanatlija što im je na ovaj način omogućilo da skrate "staž" čekanja na posao i počnu sami da zarađuju.

U školi se obrazuju budući oštrači, kazandžije, bačvari, korpari-pletari, voskari, licideri, ćurčije, sarači, grnčari, majstori za izradu narodne nošnje, opančari, drvodelje, sapundžije, užari, kamenoresci, bonbondžije, sodadžije, gajtandžije, zlatari, filigran graveri...

Od četvrte generacije, kaže Stanisavljević, odlučili smo se da počnemo obrazovanje mladih i za takozvane umetničke zanate, kao što su izrada predmeta od kovanog gvožđa, umetnička fotografija, umetnička obrada kamena, slikanje na kamenu, staklu, keramici, tekstilu i drvetu, izrada stilskog nameštaja, mozaika i duborezanje. A onda je došla i ideja oko osnivanja odeljenja za obuku budućih ikonopisaca i kaligrafa, uz blagoslov vladike niškog gospodina Irineja- napominje Stanisavljević.

Polaznici su postali uzorne zanatlije i privrednici, što je podstrek i drugim nezaposlenim mladim ljudima da krenu njihovim putem, a Udruženju zanatlija da nastavi sa ovom vrstom školovanja. U gradu su već poznate galerije i radnje bivših "đaka" ove škole, poput "Zorića","Kesića","Mekona","Pjera","Maj - veia" i drugih.

Desetak niških zanatlija bilo je zapaženo na prošlogodišnjoj Prvoj izložbi umetnički zanata Srbije u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, a u organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Vlade Srbije. Zatim je marta ove godne sledilo učešće na Međunarodnom sajmu zanatstva u Minhenu, a onda u aprilu i na Sajmu zanatstva u Parizu. Niške zanatlije su izazvale veliku pažnju na ovim sajmovima, a naročito majstori ručno tkanih i bojenih materijala i odevnih predmeta od tih prirodnih tkanina.

Ikonopisci
Do sada je u školi obučeno i oko 60 talentovanih mladih ikonopisaca, koje u zanat uvodi profesor Marija Šarković, a školu kaligrafije (lepog pisanja) vodi Miša Milenković.
Svaka generacija ikonopisaca na kraju školovanja organizuje izložbu ikona i uskoro će to učiniti i peta generacija. Inače, iz ove škole vladiki Irineju i eparhiji niškoj SPC već je poklonjeno 30 ikona koje će krasiti prostore niškog Sabornog hrama koji se uspešno obnavlja nakon požara pre dve godine.

Ova naša škola je jedinstvena u Srbiji, ali je već desetak gradova zainteresovano da ovo naše iskustvo prenese i u svoje sredine, kaže inženjer Stanisavljević. Konkursi za nove generacije polaznika su stalno otvoreni, školovanje je besplatno, praksa se obavlja kod najboljih majstora u njihovim radionicama i na njihovim mašinama i materijalima. Niške zanatlije raduju se podmlatku i mnogi od njih pred kraj radnog veka ulaze u poslovni ortakluk sa svojim učenicima kojima su potpisali "majstorsko pismo", ili im jednostavno prepuštaju dalje vođenje radnje.

Niš je inače grad sa oko pet hiljada registrovanih zanatskih radnji i još toliko privatnih peduzeća. Oko 40 hiljada Nišlija po raznim osnovama radi kod privatnika, pa računajući i njihove porodice postaje jasno da od privatnog biznisa već živi trećina grada.

MILORAD DODEROVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Radojka i Ivan Vučić pedeset godina čuvaju stotine ovaca na Kopaoniku

15:40h

Glumci amateri snimili humorističku seriju koja se prikazuje na državnoj TV

16:01h

Školu starih zanata u Nišu do sada završilo 450 polaznika

 

 


     


FastCounter by LinkExchange