[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glumci amateri iz vojvođanskog sela snimili humorističku seriju koja se prikazuje na državnoj TV

Škripi đeram u Maloj Bosni

Od dramskog iskustva imali samo odlazak u pozorište, ali zadovoljili profesionalne kriterijume

Mala Bosna, selo nadomak Subotice, ima tek hiljadu stanovnika. Mesta za zabavu je malo, tačnije nema ga, omladina prepuštena sama sebi, pa su seoski oci, pre dve godine, odlučili da animiraju mlade i osnovali Kulturno- umetničko društvo "Ravnica".

Za glumu ne treba mnogo para te je najpre oživela dramska sekcija, a kao " glavni izvođač posla" odabran je Marjan Kiš, entuzijasta iz Subotice, koji je, pre deceniju, na gradskom radiju imao emisiju sa skečevima, vicevima i dramskim prilozima.

Stipanova princeza
U KUD "Ravnica" imaju novu predstavu - "Stipanova princeza". To je komedija o mladom Bunjevcu koji prosi ćerku arapskog šeika negde na Bliskom istoku. Stipan nema para ni za struju, salaš mu je u mraku, a konkurenti su mu sve sami plemići sa ogromnim i skupim poklonima. Kroz razne zgode i nezgode Stipan, uz pomoć prijatelja, nadmudruje konkurente i lepu princezu sa velikim mirazom dovodi na salaš.

Nije sprdanje
Baš kao i Stipan i u KUD "Ravnica" bore se sa nedostatkom novca. Entuzijazam i kvalitet su nesporni, ali kasa im je prazna. Stekli su i neprijatelje koji tvrde da se Marjan i njegova dramska družina sprdaju sa Bunjevcima. Marjan to odlučno poriče, a najjači argument mu je da je i sam Bunjevac, kao i većina glumaca u KUD "Ravnica". Međutim, odlučio je da se ne brani, jer je svestan da se uspeh teško oprašta.

Međutim, Marjan je bio pomalo zatečen pozivom iz Male Bosne i ponudom da od dvadesetak prosečnih srednjoškolaca napravi dramsku grupu koja bi za tri meseca konkurisala na nekoj smotri kulturno- umetničkih društava.
- Imao sam i sopstveni biznis, prodavnicu u Subotici, pa nisam imao vremena ni za porodicu, ni za glumu. I već sam odlučio da odbijem poziv, ali u poslednjem momentu promenio sam odluku - seća se Marjan Kiš.

Napisao je scenario za jednočinku "Tri puta Bog pomaže", komediju o nevernoj ženi, njenom suprugu i švalerima.
Kako u Maloj Bosni žive uglavnom Bunjevci i tekst je napisan na tom specifičnom narečju.

Na audiciji su izabrani glumci koji su od dramskog iskustva imali samo povremene posete predstavama subotičkom Narodnom pozorištu.
Ali, na takmičenjima počeli da odnose nagrade i volja i entuzijazam je u KUD "Ravnica" porastao.

Predstava "Tri puta Bog pomaže" je takođe bivala sve posećenija, pored švalera pojavili su se u njoj i novi likovi, komšinice, zavidne žene, a kada je KUD "Ravnica" dobio folklornu sekciju kompletna postava je angažovan da glumi ciganski bend koga prevareni muž dovodi iz kafane kući. Predstava je doživela toliku popularnost da je igrana pedesetak puta u Subotici i okolnim mestima i uvek se tražila karta više.

- U proseku smo imali po 120 gledalaca u publici, a među njima su bili i profesionalni glumci, što nam je predstavljalo veliku čast - kaže Marjan, koji je bio i reditelj i pisac, a imao je i malu rolu u pomenutoj predstavi.

Subotička "Mlekara" postala je sponzor KUD-a "Ravnica", nađen je i snimatelj, a snimljena je i istoimena serija od dve 40-minutne epizode, koja je potom emitovana na lokalnim televizijama. Posle tog uspeha odlučeno je da se napravi i nova serija od pet epizoda pod nazivom "Škripi đeram". Scenario i režija su bili pod palicom Marjana Kiša, ali su angažovani profesionalci: snimatelji, montažeri ali i glumci.

- Ovoga puta smo hteli profesionalnu produkciju i angažovali prave glumce koji bi glumili bake i deke. Naš najstariji glumac je, ipak, imao dvadeset godina i nije mogao, i pored sve šminke i odeće, da bude uverljiv kao sedamdesetogodišnjak. Našli smo i autentičan ambijent, salaš Matije i Bele Stantić, sagrađen još 1896. godine - priča Marjan Kiš.

Sa već montiranim epizodama, Marjan Kiš i saradnici otišli su u TV Novi Sad. Nepoverenje koje su imali u novosadskoj televiziji nestalo je istog trenutka kada su videli šta su amateri iz Male Bosne uradili. Amateri su zadovoljili oštre kriterijume nacionalne televizije, kvalitet je bio nesporan i "Škripi đeram" se našao u redovnom programu sredom u 22 sata na Prvom programu ove televizije.

TEKST I FOTO: V. KOSTADINOV


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Radojka i Ivan Vučić pedeset godina čuvaju stotine ovaca na Kopaoniku

15:40h

Glumci amateri snimili humorističku seriju koja se prikazuje na državnoj TV

16:01h

Školu starih zanata u Nišu do sada završilo 450 polaznika

 

 


     


FastCounter by LinkExchange