[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uzurpiran prostor dva evangelistička hrama u Beogradu

Kockari i boemi u crkvama

Povodom teksta "Kapetanija vraćena Zemuncima", koji je pre desetak dana objavljen u našem listu, u ime vernika reagovao je Petar Pešić, predsednik evangelističke crkvene opštine u Beogradu.

U tekstu je objavljeno da se crkva u Zemunu vraća adventističkoj crkvi, umesto evangelističkoj, zbog čega su vernici ove crkve negodovali.
- Ovde postoji šest tradicionalnih verskih zajednica, Srpska pravoslavna crkva, katolička, naša evangelistička AV, reformatorska crkva i dve verske zajednice jevrejska i muslimanska - počeo je priču Petar Pešić.

SO Zemun je prošle godine u maju donela zaključak, da se poslovni prostor evangelističke crkve na uglu ulica Tošin Bunar i Jakuba Kuburovića vrati na korišćenje onima čije je. Prema rečima gospodina Pešića, prvaci ovih verskih zajednica, redovno se sastaju u Ministarstvu vera kod prof. dr Vojislava Milovanovića, gde zajednički rešavaju sve probleme.

- Dr Vladan Janićijević, predsednik SO Zemun ove godine 6. juna bio je gost kod Samuela Vrbovskog, našeg biskupa u Novom Sadu zbog dogovora o predaji na korišćenje zemunske evangelističke crkve. Prema dosadašnjim razgovorima sa čelnicima zemunske opštine, ovaj verski objekat treba da se vrati crkvi, i da pored verskih obreda služi i za druge kulturne i umetničke sadržaje. Taj postupak je pri kraju - ističe gospodin Pešić.

Na ovom objektu, koga Zemunci znaju kao Crkvica, od kraja Drugog svetskog rata donedavno, bila je postavljena petokraka i služio je kao prostor za razne društvene aktivnosti. Unazad nekoliko godina iznajmljen je privatnicima i sada je tamo prostor za klađenje i igre na sreću.

Druga evangelistička crkva u Drinčićevoj ulici, kod Bajlonijeve pijace, pretvorena je u BITEF teatar. U jednom delu bio je kultni klub "Košava" Marije Milošević, koji je u događajima 5. oktobra 2000. godine demoliran i zatvoren.

Kako kaže g. Pešić, Evangelistička crkvena opština Beograd, obratila se gradskoj vlasti pre dve godine.
-Slali smo razne dopise,ali nam niko na njih nije odgovorio. Poslednji smo uputili 15. maja ove godine Ljubomiru Anđelkoviću, ali i dalje nema odgovora - kaže g. Pešić.

Kristina Vlahović


vesti po rubrikama

^Beograd

21:38h

Konkurs ZPU-a za letovanje beogradskih akademaca

21:45h

Prestonica kandidat za evropsko takmičenje mladih

21:52h

Uzurpiran prostor dva evangelistička hrama u Beogradu

21:59h

Novi projekat "Bojkovčanke"

22:06h

Ponovo izlet dece iz Zvečanske

22:13h

Završena akcija "Furaj sportiš" za ovu školsku godinu

22:21h

Sa "Beogradskim vodovodom" u akciji isključenja vode

22:27h

Takmičenje u izradi multimedijalnih prezentacija: Nagrade najboljim kompjuterašima

22:44h

Stižu autobusi na gas

22:50h

Bahatost na gradskim ulicama

22:57h

"Košarkaonica 2003."

      


FastCounter by LinkExchange