[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Turističke organizacije iz Rovinja donose ponude za letovanja

Željni smo gostiju iz Srbije

U ekskluzivnom restoranu "Blu" na obali mora, tri kilometra od centra Rovinja, porcija škampa na žaru košta 110 kuna, a kilogram raznovrsne ribe (šarage, lista, brancina ) 220 kuna. Porcija ćevapa, ražnjića, pilećeg bataka ili bečkog nareska staje po 40 kuna, pola litra mineralne vode 10, a piva 20 kuna

Sticajem okolnosti, tek nekoliko dana po ukidanju viza za Hrvatsku, JAT- ov avion iz Beograda, posle desetak godina prvi put je sleteo na pulski aerodrom. Ovih dana nekoliko hrvatskih turističkih agencija stiže u Beograd na pregovore sa domaćim agencijama o uključivanju u programe ponuda za letovanje na rovinjskom području.

Cene u hotelima

Polupansion u dvokrevetnoj sobi u hotelu "Eden" u Rovinju košta od 83 do 41,90 evra, zavisno u kom delu sezone se koristi. Od 12. jula do kraja avgusta je top, dakle maksimalna cena od 83 evra, od kraja avgusta do 13. septembra je 66, od 13. do 27 istog meseca je 56, a zatim do 2. novembra 41,90 evra.
U hotelu "Istra" na Crvenom ostrvu, udaljenom 15 minuta brodom od Rovinja, gde se odmaraju vrhunski ruski šahisti, cene su nešto niže i zavisno od termina, polupansion u dvokrevetnoj sobi košta od 33 do 71,60 evra. Dnevni najam apartmana u hotelu "Montauro" staje od 84 do 47 evra.

- I te kako očekujemo goste iz Srbije, posebno jer su sada olakšani uslovi dolaska zbog ukidanja viza - kaže Odeta Sapač, marketing menadžer "Adria Risorts", preduzeća u okviru koga posluje "Jadran turist" i "Anita" iz Vrsara. Ova dva turistička preduzeća kupila je pre godinu dana rovinjska fabrika duvana i započela je renoviranje koje bi trebalo da bude završeno za tri godine. U devet hotela, sedam turističkih naselja i šest kampova dnevno može da se smesti 34.000 turista.

- Fale nam gosti iz Srbije, prošle godine ih nije bilo, ove godine ih ima, ali veoma malo. Nekada su dolazili i na nudističku plažu u Vrsaru. Ovo je dobra prilika da započnemo pripreme, bar za jesenju i prolećnu sezonu. Preuređujemo hotele koji su uglavnom sa dve i tri zvezdice, ali zahtevi gostiju su sada veći - kaže Odeta Sapač.

Iako je tek početak sezone, Rovinj i okolna mesta su opseli Italijani, Nemci, Skandinavci i Rusi. Konobe i restorani su puni, a kelneri su spremni da gostu ispune svaku želju, pa čak i ako treba da im nabave i lek za glavobolju i mučninu. Podjednako su predusretljivi i meštani, očas se na ulici uključuju u razgovor, ponekad ponude i da nesnalažljivog turistu odvezu na željenu destinaciju. Na visokim temperaturama koje se kreću do 40 stepeni, gostu koji se ne ustručava i zatraži od meštanina koji pere beton ispred kuće da mu istušira noge, odmah ispune želju.

Ivo Šverko, šef konobe "Veli Jože", kaže da bi mu bilo drago da se vrate stari gosti", misleći na turiste iz Srbije i žali se da Italijani, Austrijanci i Englezi koji su počeli da se "vraćaju", manje troše od kada je uveden evro. Porcija bakalara u ovom restoranu u centru grada košta 30 kuna (jedan evro vredi 73 kune), rezanaca sa tartufima 80, pirinča sa škampima 70, špageta sa morskim plodovima 40, a bifteka na žaru 90 kuna. Nešto jeftinija je hrana iz srpske kuhinje, porcija ražnjića ili ćurećih prsa košta 45, mešanog mesa 65, pečene jagnjetine 80, a kobasice 40, dok je pomfrit 10 kuna.

Kafa u ovom restoranu košta pet, strano pivo od 0,3 deci 15, čašica šljivovice, grape, ruma ili votke je devet, a viskija 20 kuna. Litar vina je 50, a tri deci koka-kole i sličnih napitaka košta 12 kuna.

U eksluzivnom restoranu "Blu" na obali mora, tri kilometra od centra Rovinja i cene su ekstra, jer porcija škampa na žaru košta 110 kuna, a kilogram raznovrsne ribe (šarage, lista, brancina ) 220 kuna. Porcija ćevapa, ražnjića, pilećeg bataka ili bečkog nareska je po 40 kuna, pola litra mineralne vode košta 10, a piva 20 kuna.

Sve je kao nekad

Kapetan JAT-ovog aviona Bora Plisković i pilot Božidar Brakuljević bili su podjednako znatiželjni, kao i putnici, kako izgleda pulski aerodrom i šta se za proteklo vreme promenilo. Avion je leteo najkraćom linijom prema Puli, preko Bihaća i Velebita. Kad smo sleteli konstatovali smo da se skoro ništa nije izmenilo.
Za mesta i ljude u Hrvatskoj veže nas mnogo lepih osećanja. Sa kolegama koji su potekli iz JAT-ove škole nikada nismo prekidali kontakte, čujemo se radio-vezom. Prve asocijacije koje izaziva pomisao na primorske gradove, kad smo bili mlađi i "očuvaniji", jesu lepe devojke, pršut, lignje ... JAT je spreman da poleti na sve destinacije u Hrvatskoj gde je nekad vozio, kažu obojica u glas, a Brakuljević dodaje da zbog četvorogodišnjeg pilotiranja u Africi još nije bio u svojoj kući u okolini Rovinja, pa bi voleo da je vidi, bar iz vazduha.


S. Jovičić


vesti po rubrikama

^turistička panorama

15:14h

Turističke organizacije iz Rovinja donose ponude za letovanja

15:26h

Za avanturiste, pecaroše i sportiste odličan odmor na Borskom jezeru

15:37h

"Jahting klub" predstavio turističke sadržaje za leto

15:44h

Reporter "Glasa" u Plovdivu, jednom od najstarijih gradova u Evropi

15:51h

"Glas" i "Ipres" pitali građane da li će tokom leta koristiti usluge turističkih agencija?

16:00h

Ako nemate novca za letovanje, ništa zato - provedite se uz rad

16:14h

Šta je "OPR" program?

16:25h

Studenti, dokopajte se "G-1" vize

16:33h

Reporter "Glasa javnosti" u Tirani

16:42h

Vreme pasivnih odmora je prošlo, u modi su krstarenja i egzotika

16:50h

Ponuda užičke oblasti i Zlatibora za leto

17:02h

Letnji kamp engleskog jezika na Kopaoniku

17:13h

Obnavlja se seoski turizam u opštini Kosjerić

17:27h

Atraktivni programi letovanja za penzionere i borce poslednjih ratova

17:36h

Međunarodni forum na temu seoskog turizma održan u Kragujevcu

17:49h

Predlog zakona o turizmu u skupštinskoj proceduri

   


     


FastCounter by LinkExchange