GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


D O P U N A

Kome smeta Beba Popović

"Srbija u blatu", "Glas javnosti", 17. jun 2003.

Vojislav Koštunica je u poslednje vreme izneo niz kleveta na račun privatnog tužioca gospodina Vladimira Popovića, zloupotrebljavajući stranačke skupove i konferencije, ponavljajući stare i iznoseći nove neistine koje će biti predmet nove krivične tužbe. Način iznošenja neistina od strane okrivljenog, Vojislava Koštunice, predstavlja direktan i grub pritisak na sud.

Gospodin Vladimir Popović podneo je Prvom opštinskom sudu privatnu tužbu protiv građanina Vojislava Koštunice, zbog više kleveta iznetih na Glavnom odboru DSS-a 13.04.2003. godine. Iznoseći klevete, Vojislav Koštunica je, između ostalog, naveo da je Vladimir Popović "izmislio aferu sa navodnim pokušajem upada vojske u Biro za komunikacije", kao i "da se ne zna u čije ime i sa kojim ovlašćenjima nastupa" i da je nelegalno obavljao funkciju šefa Biroa za komunikacije. Pomenute neistine umnogome su doprinele da se protiv našeg klijenta povede nezapamćena hajka, koja je započeta pred ukidanje vanrednog stanja, da bi kasnije bila intenzivna.

Naša advokatska kancelarija, kao i gospodin Popović, nisu izdavali saopštenja povodom podnesene tužbe, smatrajući da se na taj način vrši pritisak na nezavisno sudstvo i zloupotrebljava javna funkcija u lične svrhe. Međutim, iznenađuje nas činjenica da okrivljeni Vojislav Koštunica, koji verbalno insistira na legalizmu, istovremeno, svojim javnim nastupima i izjavama dokazuje da to načelo ne poštuje.

Iako se i na svojim političkim sastancima i na konferencijama za novinare bavio ovom tužbom, Vojislav Koštunica nije izneo nijedan dokaz, već se, očigledno uplašen od eventualnih sudskih sankcija, nemušto pravdao da je svoje stavove i tvrdnje zasnovao na novinarskom izveštaju jednog domaćeg novinara, objavljenog na radiju Dojče vele, 23. aprila.

Međutim, Vojislav Koštunica, nije objasnio građanima kako je uspeo da za te novinarske stavove sazna deset dana pre nego što su oni i objavljeni. Predmet ove tužbe su klevete koje je Vojislav Koštunica izneo 13. aprila na Glavnom odboru DSS-a.

Insinuacije o imovini gospodina Popovića i način na koji je o tome na stranačkoj konferenciji govorio Vojislav Koštunica, biće predmet nove tužbe.

Međutim, čudno je da Vojislav Koštunica postavlja pitanje karijere Vladimira Popovića. Podsećamo ga da je pre devet godina, davne '94. upravo gospodin Popović stvarao znak i vizuelni identitet stranke koji DSS i danas koristi; da je Demokratskoj stranci Srbije firma "Spektra", čiji je tada direktor bio Vladimir Popović, poklonila automobil "pasat", BG 81-09, registrovan na ovu firmu i da je upravo gospodin Koštunica to vozilo koristio punih pet godina; Takođe, podsećamo gospodina Koštunicu da su tokom '94., '95. i kasnije, gospodin Popović, a naročito firma "Spektra", umnogome pomogli stvaranje, tada nove opozicione stranke u Srbiji, DSS-a, o čemu, osim članova predsedništva iz tog vremena i brojnih svedoka, može da posvedoči i obimna novinska i video dokumentacija.

Maliciozni su i cinični komentari Vojislava Koštunice u vezi sa novčanim iznosom koji je predmet odštetnog zahteva. Zlonamerne aluzije, još jedan su primer zamene teza jer, kako je i navedeno u tužbi dostavljenoj gospodinu Koštunici, koliki god da novčani iznos sud dosudi, taj novac kao i novčane nadoknade iz drugih sudskih procesa, po samoj presudi, biće uplaćeni u humanitarne svrhe.

Od gospodina Vojislava Koštunice, pre svega očekujemo da svoje tvrdnje dokaže na sudu, a da u međuvremenu prestane da zloupotrebljava javnost i svoju političku funkciju, vršeći nedopustiv pritisak na sud. Neka u praksi i na ličnom primeru pokaže ono što građani u Srbiji već dve godine od njega i njegove stranke slušaju - da političari ne smeju da vrše pritisak na sudstvo i da su pravda i zakoni jednaki za sve.

Vlado Pavićević, advokat
Beograd


N E S T R P LJ E NJ E

Jedva čekam festival

Ionako godinama nismo mogli da putujemo po svetu, a sad hoće i ovo da nam ukinu

Redovno čitam "Glas javnosti" i uglavnom mi se dopada. Ali, u subotu sam bila neprijatno iznenađena tekstovima, naročito reagovanjima čitalaca, i to povodom održavanja "Eho festivala" i upornih pokušaja nekih ljudi i organizacija da taj događaj miniraju dok se još nije ni održao, potpuno zanemarujući sve druge aspekte ove manifestacije.

Godinama sam posetilac i Lida i okolnih obala i pratim događanja oko ovog ostrva već neko vreme. Ne pamtim da je i jedne godine ponton bio postavljen već početkom juna i obezbeđen potpuno besplatan prelaz za sve građane Beograda koji žele da dođu na Lido i to tokom cele sezone, osim za vreme festivala.

Oni koji su i ranije posećivali ovu plažu dobro znaju kakav je bio prelaz prethodnih leta, sve do skele koja se umalo nije potopila pre nekoliko godina. Kontejneri i kante za odlaganje smeća su postavljeni na svakom ćošku, mada našem narodu ni to ne pomaže da nauči da je i bacanje đubreta u kante - civilizacijska odlika urbanog čoveka, plaža i okolina se redovno čiste i održavaju, čak se čisti i Dunav oko pontona koji, samim postavljanjem, pravi prepreku gomilama plastičnih flaša (prednjače one od piva) koje, inače, nesmetano plove ovom rekom, tuševi i česme su popravljeni i rade, ima i pijaće vode, plaža se nasipa peskom i sređuje, što mislim da nije nikada ni rađeno na Lidu, obezbeđenje je prisutno i diskretno - kako spasioci na plaži, tako i na celom ostrvu, vojska kontroliše korišćenje i održavanje pontona, restoran je lepo uređen, postavljeni su i simpatični drveni suncobrani, čujem da će biti i ležaljki po simboličnim cenama, uređenih dečijih igrališta, a i nekih kulturnih i sportskih dešavanja tokom celog leta...

Pa, zar sve ovo nije dovoljan razlog da se dozvoli organizatorima, koji su inače samim atraktivnim otvaranjem pontona i promocijom "Eha" pre neki dan (slonovi na Dunavu i sve ostalo), pokazali da jako dobro znaju svoj posao, da održe i taj muzički festival u trajanju od četiri dana.

Pa onda, sve te "ekološko-ptičarske" organizacije, kojima niko nije ni do sada branio da se bave pticama, a oni su bili toliko aktivni da do danas ni jednu tu, navodno ugroženu vrstu, nisu uspeli da zaštite ni od lova (znači, možete da ih ubijate, ali ne smete da se krećete u njihovoj blizini) - pa pedagozi, zabrinuti za decu i omladinu, pošto su u školama izgubili svaki autoritet i ugled kod te iste dece, sad su izašli iz škola pa toj deci ne bi dozvolili ni da vide kako izgleda muzički festival (ovakvi festivali su, inače, uobičajena stvar u celom svetu tokom leta, naročito u onim zemljama na koje se upinjemo da makar ličimo), pa kad im već, zahvaljujući proteklim godinama i bedi, nismo obezbedili mogućnost da odu u te zemlje i vide svet, pustimo ih makar da se zabave u ovom gradu, pa neka "građanska udruženja" i neke iste takve stranke koje su sve protiv, protiv, protiv...

Ja otvoreno svima kažem: JEDVA ČEKAM TAJ FESTIVAL, nisam odavno bila u inostranstvu, a skoro ni na nekom muzičkom događaju ovog tipa, i nemojte da se usudite da mi to sada pokvarite. Pošto sam Zemunka, i ponosna sam na to, srećna sam i što će Zemun konačno biti pominjan i u nekom drugom kontekstu u celom svetu, po nečemu što je pozitivno, urbano i napredno, a ne samo kao grad Šešeljevih građevina i zemunskog klana i nekih rigidnih, namćorastih i ksenofobičnih tipova.

Vesna Vasić
Zemun


P I T A NJ A

Tražim iz BK odgovore

Umesto polemike o Karićima, predlažem da vlasnici ove kompanije izađu pred javnost sa odgovorom na samo dva pitanja:
- Sa kojim i čijim parama su pokrenuli svoju kompaniju i
- Koliko su fabrika i pogona otvorili na Kosmetu i u Srbiji (ukupan broj novih radnih mesta).

Imam jake razloge da sumnjam da iza pisma u kojima se napada g. Zagorac stoji ekipa za PR (odnose sa javnošću) Kompanije BK, koja se predano brine da odmah odgovori na neugodne kritike i da raznim "međunarodnim nagradama i priznanjima" pokuša da održi imidž koji se urušava.

Uzgred, "odgovor" g. Zagorcu uopšte nije odgovor, već niz uvreda upućenih "golji" koji se usudio da kritikuje bogataša.

Dragoslav Petrović, dipl. pravnik i novinar
Beč


P R O C E N A

Ratno ostrvo žrtva pohlepe

Protiv "Eho festivala 2003." na Lidu!

Veliko ratno ostrvo ima status "predela izuzetnih odlika, retkih ptica i močvarnog staništa" i utočište je brojnih životinjskih vrsta u izumiranju, posebno ptica (oko 130 vrsta, od kojih se 40-ak tu i gnezdi) i ono je njihov prirodni rezervat.

Održavanje "Eho festivala" na Lidu (uz najavljeno veoma snažno ozvučenje - buka) ugrozilo bi pernate (i druge) stanovnike ostrva, a očekivanih 30.000 posetilaca bi se tu moglo smestiti samo krčenjem šume.

Organizatore festivala, očigledno, ne brine ova činjenica i licemerno svoju kampanju predstavljaju maskotom - belom animiranom ptičicom!
Apelujemo na sve nadležne, pogotovo na gradsku vladu, da hitno pronađe novu lokaciju za održavanje ovog festivala i pozivamo građane i sve medije da se priključe akciji sprečavanja ekološke katastrofe.
Ne dozvolimo da Veliko ratno ostrvo i njegovi stanovnici postanu žrtve ljudske pohlepe i neznanja!

Milivoje Petrović
Beograd