[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 17. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Kako će teći legalizacija divlje gradnje na Dedinju

Elita za zakon ne pita

Građevinske dozvole će morati da potraže Karići za četiri i Slobodan Milošević i Marka Nicovića za po jednu vilu

Znate li da je danas Vidovdan? - pitao je Slobodan Milošević policajce dok su ga, pre dve godine, uvodili u helikopter da ga izruče Hagu.
Dotad ni tri meseca nisu prošla od trenutka kad je bivši predsednik SRJ uhapšen na osnovu optužnice za nelegalno pripajanje placa u Užičkoj 33 i otkupu vile, iako je imao rešeno stambeno pitanje. Danas bivšeg prvog čoveka čeka i legalizacija vile u Tolstojevoj. On je na Dedinju, bez građevinske dozvole, sagradio vilu od 770 kvadrata, u kojoj, mnogi veruju, još dugo neće moći da uživa. A pošto porodica Milošević više nije na istoj adresi, u Opštini Savski venac očekuju da zahtev za legalizaciju podnese porodični advokat.

Dedinje, Senjak i Topčider, brda na kojima živi sve što u Beogradu ima moć, deo su opštine Savski venac, u kojoj je dosad zahtev za legalizaciju podnelo svega petoro građana, a rok je do 13. novembra.
- Očekujemo navalu posle godišnjih odmora - kažu u Savskom vencu.

Periferija sirotinji, elitna brda onima koji demonstriraju bahatost. Za vile ogromnih gabarita, nikada nisu mogli da dobiju građevinsku dozvolu. Sve do sada.
Procenjuje se da će na Savskom vencu građani tražiti upotrebnu građevinsku dozvolu za 200 do 300 divljih vila.

Već je poznato da će takav zahtev morati da podnese porodica Karić. Godinama se govori kako se, zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa i prekoračenja gabarita, moraju srušiti dve vile. Danas je jedna od te dve dobila građevinsku dozvolu. Uz to, Karići su legalizovali još dve vile, a za četiri su u postupku dobijanja dozvole.
- Mislim da bi druga Karićeva vila trebalo da se sruši, zajedno sa još 10-15 drugih porodičnih kuća, ali to ipak ne zavisi od mene. Smatrao sam da je trebalo srušiti i "Pink", ali ni to se nije dogodilo, iako se zgrada urbanistički uopšte ne uklapa u deo grada - izjavio je za "Glas" jedan od čelnika Savskog venca.

Očigledan politički pritisak nije mimoišao ni Savski venac, jer, iako su po dolasku na vlast bili rešeni da sruše sve što je na divlje sagrađeno, pa i Karićeve vile, do toga nije došlo. U Savskom vencu hvale se rušenjem kuće od 600 kvadrata u Lisičjem potoku. Kuća vlasnika, koji nije poznat široj javnosti, srušena je pre mesec dana, a sagrađena je na tuđem zemljištu. Zasad u ovoj opštini planirano je rušenje tridesetak manjih montažnih objekata na javnim površinama.

U Savskom vencu kažu da se vila Užičkoj 33 uklapa u okolne kuće, kao i da je porodica Milošević u tome imala mere. Za razliku od njih, Karići su pravi megalomani. Legalizovana vila u Užičkoj 27, na primer, ima 1.150 metara kvadratnih, a u Generala Vasića oko 2.000 kvadra. Jedna od legalizovanih vila je i u Ulici generala Šturma. Ipak, to nije sve. Zvanično, Karići na Dedinju imaju sedam vila, ali se pominje da ih se nekoliko vodi na bivše vlasnike.

Poslednjih dana novinari opsedaju Savski venac pitajući ih da li ima osnova za rušenje kuće folk pevačice Svetlane- Cece Ražnatović.
- Ona kuća, kakva da je, iako se možda ne uklapa u detaljni urbanistički plan, ima građevinsku dozvolu. Vlasnica će jedino možda morati da zatraži dozvolu za podrumske prostorije od 60 kvadrata - tvrde u Savskom vencu.

Iza kuće...

Iako je Dedinje najekskluzivnije mesto u Srbiji, gde se gradi kako bi se pokazao društveni rejting, malo je poznato da čak do 40 odsto kuća, umesto kanalizacije, ima septičke jame.

Marko Nicović, bivši policajac i potpredsednik Borda direktora Međunarodnog policijskog udruženja za borbu protiv droge, jedan od onih koji će, takođe, morati da vilu na Dedinju "privede zakonu". Nicović, pravnik po struci, protiv zakona je sagradio vilu u Ulici Teodora Drajzera. Nije ni čudno što samo u Srbiji ima milion "divljih" objekata, pogotovo ako je nelegalno mogao da zida jedan advokat, koji se i te kako razume u zakone.

Divlje vile na Dedinju platiće najskuplju cenu. U Savskom vencu kažu da legalizacija neće koštati manje od 9.500 dinara po kvadratu. U opštini još kažu da je i to malo, s obzirom da građevinska dozvola košta između 9.500 i 12.000 dinara po kvadratu. Stav jednog od čelnika opštine jeste da legalizacija mora da košta i više od one koja se plaća za građevinsku dozvolu, a koja se dobija pre nego što se počne sa gradnjom.

Pre donošenja Zakona, na opštini je za nelegalno sagrađeni objekat, pored Karića, građevinsku dozvolu od poznatih ličnosti dobio jedino vaterpolista Aca Šapić.

MIROSLAVA CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Kako će teći legalizacija divlje gradnje na Dedinju

16:55h

"Glas" pita: Šta će biti na susretu Zajednica Srba Hrvatske i BiH i Kongres Srba Evrope 21. juna?
   


     


FastCounter by LinkExchange