[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privatni fakulteti i univerziteti u Srbiji

Za sada u Srbiji postoji četiri privatna univerziteta i van njihovog sastava još sedam privatnih fakulteta i jedna Privredna akademija, te osam viših škola. Najduži staž imaju Univerzitet "Braća Karić", Evropski univerzitet za internacionalni menadžment i biznis, a sa dugogodišnjom tradicijom je i Megatrend univerzitet. Najmlađi staž i privremenu dozvolu ima Univerzitet u Novom Pazaru. Sedište BK Univerziteta nalazi se u Ulici Palmira Toljatija 3 u Beogradu (telefon 699-039).

Evropski univerzitet smešten je u Carigradskoj 28 u Beogradu (3224-946), njegov vlasnik, osnivač i rektor je g-din Milija Zečević.

Fakultet za internacionalni menadžment ovog Univerziteta (322-88-21) planira da upiše 80 studenata. Školarina iznosi 2.640 eura u dinarskoj protivvrednosti, školarina se plaća u 12 mesečnih rata. Upisni rok za ovaj i ostale fakultete u sastavu EU je počeo i trajaće dok se ne popuni predviđeni broj studenata.

Školarina za Fakultet za evropski biznis (323-06-39) takođe iznosi 2.640 eura, a upisaće između 80 i 90 studenata.
Institut za američki biznis i Francusko-američki fakultet za menadžment (322-58-44) odredio je istu školairnu, ali je broj brucoša sveo na 40 do 50 studenata.

Fakultet za menadžment malih preduzeća (Đure Đakovića 31) samostalno formira cenu, kao i Fakultet za graditeljski menadžment (u osnivanju) (Ulica Visoka 29).
Sedište "Megatrend" univerziteta primenjenih nauka je u Makedonskoj 21 (telefon 337-38-16). Prema planu upisa Fakultet za poslovne studije upisaće 720 brucoša, Geoekonomski fakultet 350 i Poslovna škola "Megatrend" 550 studenata (svi fakulteti su u Beogradu). Fakultet za menadžment u Zaječaru može da podeli 400 indeksa, Fakultet za biofarming u Somboru 110, Viša škola za menadžment u zaječaru 170 i Viša poljoprivredna škola bačkoj Topoli 90 studenata.

Školarina za narednu školsku godinu iznosi 52.000 dinara i postoji mogućnost da se plati u ratama. Prijavljivanje kandidata traje od 23. do 27. juna u Makedonskoj 21, polaganje prijemnih je od 2. do 4. jula, a upis traje od 7. do 18. jula.

Fakultet za poslovno pravo, koji je prošle osnovala grupa uglednih profesora sa Pravnog fakulteta, nalazi se u Danijelovoj 32 u Beogradu (telefon 475-571). U prvu godinu studija upisaće 250 brucoša. Školarina od 1000 eura, plaća se u sedam rata, prva rata iznosi 40 odsto od školarine, a od oktobra se plaća po 10 odsto iznosa. Prijavljivanje traje od 10. juna do 10.jula.

Beogradski fakultet lepih umetnosti (29.novembra 68 a) u narednu školsku godinu prima 189 brucoša, uz školarinu od 1000 do 3.300 eura. Najskuplje su studije muzičke, likovne i primenjene umetnosti. Prijemni za muzičke studije organizuje se po dogovoru, a za likovnu i primenjenu umetnost u prvoj i poslednjoj nedelji jula. Postoji mogućnost da se prijemni organizuje i u septembru.

Pored ovih fakuleta postoji i Fakultet za menadžment u Novom Sadu (Trg Mladenaca 5 (021-52-719), Fakultet za uslužni biznis (Novi Sad, Hajduk Veljkova 11), Privredna akademija (Novi Sad, Cvećarska 1) i Univerzitet u Novom Pazaru, koji privremenu dozvolu za rad ima četiri fakulteta. Tu je i Fakultet za finansijski menadžment i osiguranje (Danijelova 32), Fakultet za dizajn (Beograd, Tošin Bunar 7 a) i Fakultet ?a industrijski menadžment (Kragujevac).

Za one koji strahuju da će ostati na ulici ukoliko Ministarstvo ukine dozvolu za rad privatnom fakultetu, stiže umirujućavest iz Ministarstva da u tom slučaju država ima po zakonu obavezu da sve studente razmesti po državnim fakultetima.

Iako (još) nema dozvolu Ministarstva za rad, za upis na Privatnu obrazovnu instituciju English sćool of buisneš vlada prilično interesovanje. U narednu školsku godinu ova škola upisuje 45 studenata na program dodiplomskih studija iz oblasti marketinga i menadžmenta Američkog gradskog univerziteta iz Vajominga. Studije traju tri godine. Prve dve godine (šest semestara) sprovode se po programu Instituta za komercijalni menadžment iz Dorseta. Cena prve dve godine studija je 1.500 eura po semestru, a treća košta 5.850 eura i plaća se u tri rate. Cena obuhvata predavanja i originalne udžbenike na engleskom, polaganje prvog ispita iz svakog prdmeta, kurseve engleskog i kompjutera i razne sportske i druge vannastavne aktivnosti.

ESB takođe upisuje polaznike na poslediplomske studije iz oblasti marketinga i menadžmenta.


vesti po rubrikama

^Vodič za brucoše

17:00h

Juriš na indekse!

17:30h

Šta kažu prosvetne vlasti i studenti o sadašnjoj i budućoj upisnoj politici

17:45h

Privatni fakulteti i univerziteti u Srbiji

   


     


FastCounter by LinkExchange