[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 5. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odlukom Vlade Srbije Kinoteka dobila zgradu u Uzun Mirkovoj

Kuća filma pod svojim krovom

Ambasador Francuske posetiće ih 12. juna, jer je stigla prva rata donacije

Odlukom Vlade Srbije i Republičke direkcije za imovinu Jugoslovenska kinoteka dobila je zgradu u Uzun Mirkovoj u Beogradu. Prema rečima direktora Kinoteke Radoslava Zelenovića, ovaj čin Vlade i nije dodeljivanje, već vraćanje zgrade.

- Još 1993. godine "ušli smo u bitku" za zgradu, dve godine kasnije uručeni su nam ključevi, Skupština grada tada je obezbedila petnaest miliona, dobili smo samo šest. Nije moje da pitam gde je nestalo preostalih devet. Godine 2001. zgrada nam je oduzeta, i sada ponovo vraćena - u dahu je "slučaj" ispričao Zelenović, dodajući da vremena za kuknjavu nema, jer su ionako svi do sada bili na gubitku.

Ambasador Francuske Gabrijel Keler posetiće ih 12. juna, jer je stigla prva rata donacije koju su obezbedili upravo Francuzi, a i Ministarstvo kulture i medija uplatilo je četiri miliona dinara. Prema rečima Radoslava Zelenovića, zgrada će biti buduća "Kuća filma", gde će osim svetski poznatog filmskog arhiva Kinoteke, moći da se na odgovarajući način smesti i biblioteka, čijih se dvadeset hiljada knjiga trenutno čuva u nenormalnim uslovima.

Sutra Dan Kinoteke

U kafani "Zlatni krst" na Terazijama 6. juna 1897. godine bilo je prvo javno prikazivanje pokretnih slika u Srbiji, samo šest meseci nakon Pariza, pa se ovaj datum obeležava kao početak kinematografske tradicije u Srbiji.

Predstavljeni filmski program za mesec juni vezan je za nekoliko godišnjica. Sto godina od ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin biće obeleženo 11. juna nemačkim filmom "Ljubimica guvernera" Fridriha Fehera i epizodom "Atentat" serije "Kraj dinastije Obrenović" Save Mrmka. Prvih nekoliko dana trajaće program "Nemačka viđena očima..." sa Godarovim "Nemačka devet nula godine", "Stalkerom" Andreja Tarkovskog i Roselinijevim "Nemačka nulte godine".

Od 13. juna počinje ciklus filmova Mila Đukanovića, autora čuvenih "Kamiondžija", a nakon toga kreće prikazivanje ciklusa filmova "Vinetu", za koje je zanimljivo da su svi snimljeni na prostorima bivše Jugoslavije. Deset godina od smrti Federika Felinija obeležiće se ciklusom njegovih filmova, od 25. juna ponovo se prikazuju "Ulica", "Kabirijine noći", "Sladak život", "Osam i po", "Amarkord", "Kazanova" i "Grad žena". U okviru ciklusa nemih filmova videćemo ostvarenja zaboravljenog Maksa Lindera, inače učitelja i uzora Čarlija Čaplina.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

15:20h

Šlomo Minc, slavni violinista, večeras u Centru "Sava"

15:29h

Apel Muzeja savremene umetnosti za odbranu Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić

15:37h

Izložba kolekcije galerije "Pale" u zgradi "Politike"

15:45h

North City festival 6. i 7. juna

15:53h

Promocija zbornika u Medija centru

16:00h

Odlukom Vlade Srbije Kinoteka dobila zgradu u Uzun Mirkovoj

16:11h

Dodelom nagrada završeno 48. Sterijino pozorje

16:20h

Konkurs Skupštine grada Beograda za pomoć filmskim stvaraocima
   


     


FastCounter by LinkExchange