[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 5. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šlomo Minc, slavni violinista, večeras u Centru "Sava"

Paganini - stvar ukusa

Svirao na autentičnim instrumentima. Posle 12 godina ponovo u Beogradu

Pre 12 godina svirao sam kod vas Mocarta sa Izraelskim kamernim orekstrom, a večeras ću u Beogradu nastupiti sa ansamblom "Dušan Skovran". Raduje me što posle teškog perioda koji ste imali nisu nestale vaša toplina i srdačnost - rekao je Šlomo Minc, jedan od najvećih violinista današnjice, u susretu sa novinarima, najavljujući koncert koji će biti održan večeras u 20 časova u Centru "Sava".

Pored Mocartovog 4. i 5. violinskog koncerta, Minc će se, osim kao solista, predstaviti i u ulozi dirigenta u "Divertimentu" Bele Bartoka. Rođeni Moskovljanin Šlomo Minc se kao dvogodišnji dečak preselio sa roditeljima u Izrael, gde je učio violinu kod čuvene Ilone Feher. U 11. godini debituje sa Izraelskom filharmonijom, a ubrzo potom usledio je i poziv od Zubina Mehte.

Šlomo Minc živi u Izraelu, nastupa po čitavom svetu sa napoznatijim solistima. Pored violine svira violu i diriguje. Govori nekoliko jezika, ipak je najkomotniji u ruskom, iako je u Moskvi najmanje živeo.

Sa Mastriškim simfonijskim orkestrom Minc je 1994. svirao na originalnoj Paganinijevoj violini, a o tome šta za njega znače autentični skupoceni instrumenti kaže:
- Svirao sam na autentičnim instrumentima, ali ne zato što mislim da je neka prednost sviranje na originalnim instrumentima, žicama i gudalima, već je to stvar ukusa. Moj stav o tome glasi: pokušajmo da sačuvamo prošlost uz tehničko znanje i napredak koji donosi sutrašnjica!

Minc, koji je slavu stekao kao violinista, uspešan je i kao violista i dirigent:
- Um koji vodi ruku dirigenta ili ruku violiniste je isti. Kada interpretirate muziku ona mora da teče, svejedno je da li dirigujete ili svirate. Šta više volim? Najviše volim da pravim muziku! Takav stav imam i prema violini i violi. Bitno je da ono što radim, radim najbolje što mogu...

Kao pokrovitelj internacionalnog majstorskog kursa "Kešet Eilon" u Izraelu, za mlade violiniste, a koji postoji već 12 godina, Minc ponosno kaže:
- Vremenom je ovaj projekat dobijao na značaju. Kad diplomirate, vi još niste umetnik, taj tip usavršavnja nudi kurs Kešet Eilon i njega pohađaju nosioci nagrada svih međunarodnih konkursa. U školi je bio i laureat nagrade "Henrik Vijenjavski" iz vaše zemlje Roman Simović. Koncentrišemo se isključivo na kvalitet, ove godine smo od 200 kandidata u školu pozvali njih 36.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

15:20h

Šlomo Minc, slavni violinista, večeras u Centru "Sava"

15:29h

Apel Muzeja savremene umetnosti za odbranu Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić

15:37h

Izložba kolekcije galerije "Pale" u zgradi "Politike"

15:45h

North City festival 6. i 7. juna

15:53h

Promocija zbornika u Medija centru

16:00h

Odlukom Vlade Srbije Kinoteka dobila zgradu u Uzun Mirkovoj

16:11h

Dodelom nagrada završeno 48. Sterijino pozorje

16:20h

Konkurs Skupštine grada Beograda za pomoć filmskim stvaraocima
   


     


FastCounter by LinkExchange