[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS NA LICU MESTA

Proizvođači šećere repe juče blokirali puteve u Vojvodini

Vlada da pozajmi šećer

NOVI SAD - Proizvođači i prevoznici šećerne repe u srednjem Banatu blokirali su juče više putnih pravaca u Vojvodini zbog toga što Šećerana ''Zrenjanin'' još nije izmirila svoja dugovanja prema seljacima iz prošlogodišnje kampanje.

Ukupan dug Šećerane je oko 64 miliona dinara, a trebalo je da bude izmiren do januara 2003.

Poljoprivreda na repu

- Naša zadruga ima vlasnički list na 279 tona šećera u Zrenjaninu. Proizvođači su posebno ogorčeni posle saznanja da je u vreme vanrednog stanja, navodno po nalogu Ministarstva trgovine i Direkcije robnih rezervi, šećer izmešten iz Zrenjanina i smešten u skladišta "MK Komerca" - tvrdi Danilo Knežević dodajući kao argument i da se "država prema poljoprivredi i dalje maćehinski odnosi" i da je u Zrenjaninu naplatila sopstvena potraživanja, a poljoprivredu uputila na maratonske i skupocene sudske procese.

Međutim, prerađivač nije uspeo da obezbedi sredstva, jer je već u dugovima od oko osam miliona evra. Kao moguće rešenje, Dušan Milošević, direktor Šećerane, najavio je pozajmicu od 1.770 tona šećera, koju bi zrenjaninskom prerađivaču, preko Direkcije za robne rezerve, obezbedila Vlada Srbije, ali Vlada, kako tvrde organizatori blokade, o tome uopšte nije raspravljala. Zato je od Vlade juče zatraženo da do 17. maja obezbedi pozajmicu, ili će u suprotnom biti organizovane i potpune blokade saobraćaja.

Inače, zrenjaninsku šećeranu za predstojeću kampanju prerade šećera već je zakupio ''MK komerc'', što je kod seljaka probudilo nadu da će pozajmica biti odobrena, ali se ovo preduzeće još nije izjašnjavalo o lanjskim obavezama.

Nova vlast bez pouke

- Od Vlade Srbije tražimo da u Novom Sadu održi hitnu sednicu na kojoj bi se razmatrala samo aktuelna situacija u poljoprivredi - naglasio je tokom posete Sremskoj Mitrovici predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Đorđe Bugarin, koji je upozorio da aktuelna vlast nije izvukla pouku iz prošlogodišnjih događaja u mitrovačkoj šećerani kada su proizvođači na silu uzeli šećer za koji su imali vlasničke listove.
"Posebno postavljamo pitanje da li je i ko je zrenjaninsku šećeranu dao u zakup MK Komercu, da li je i kome zakup plaćen, Ako jeste gde su pare i ko ima obavezu da sada obešteti seljake i prevoznike", upitao je Bugarin.

Sremci zaustavili i autoput Beograd - Zagreb

Samo premijer može da skine blokadu

Prevareni proizvođači šećerne repe i prevoznici sa područja Srema, kojima zrenjaninska Fabrika šećera duguje više od 60 miliona dinara, kod Sremske Mitrovice su blokirali juče obe trake autoputa Beograd-Zagreb.
Kako je Danilo Knežević, direktor mitrovačke Zadruge "Mitrokop", rekao novinarima, već mesecima se vode bezuspešni pregovori s Ministarstvom poljoprivrede, trgovine i finansija. Knežević je, uz naglašavanje da je dugovanje sremskim i banatskim seljacima milion evra, kao jedini izlaz iz ovakve situacije pomenuo premijera Zorana Živkovića jer "njegova ministarstva nemaju želju da pomognu prevarenim seljacima".
Ukoliko u najskorije vreme Vlada ne nađe rešenje, nezadovoljni seljaci prete da će u Sremu početi trajnu blokadu saobraćajnica. Oni su rekli će blokada autoputa trajati sve dok se ne nađe pravo rešenje.

N. NIKŠIĆ

 

Carinici ušli u sve šećerane

BEOGRAD (Beta) - Carinici su juče ušli u sve šećerane u Srbiji i njihov posao će u početku biti da naprave spisak zaliha šećera i da provere podatke o spoljnotrgovinskom poslovanju od septembra 2002, potvrđeno je u Upravi carina Srbije.
Carinska kontrola započela je u fabrikama šećera u Vrbasu, Crvenki, Baču, Žablju, Pećincima, Senti, Kovačici i Zrenjaninu. U nekim od tih šećerana oni neće imati mnogo posla sve do nove kampanje prerade šećerne repe jer su prodate skoro sve zalihe.
Prema dogovoru predstavnika Uprave carina i šećerana, ubuduće će carinici voditi evidenciju samo šećera koji je proizveden u Srbiji i svojim pečatima davati garancije EU da se poštuju propisi o odobrenim povlasticama za izvoz na to tržište.

R. K

 

 


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" na licu mesta: Proizvođači šećere repe juče blokirali puteve u Vojvodini

16:35h

Ko je ovaj čovek - Rajko Petrov Nogo     


FastCounter by LinkExchange