[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" na Festivalu sela Srbije u Boževcu kod Malog Crnića

Selo moje, lepše od Pariza

"Selo moje, lepše od Pariza, lepo iz daleka, još lepše iz bliza", orio se selom Boževac minulog vikenda glas Radeta Jorovića, na Drugom ekološkom festivalu sela Srbije 2003. Oko 200 učesnika iz Boževca, sela domaćina, Miloševca i Vladimirovaca u Banatu, obučenih u narodnu nošnju defilovalo je kroz ovo naselje, koje je prošle godine proglašeno za ekološki najuređenije u Srbiji. Ove godine ta počast pripala je Banatkom Karlovcu, selu sa 2.200 domaćinstava i 6.300 stanovnika.

Banatski Karlovac se ponosi seoskim parkom na 2 hektara, sa puno zelenila i izletištem Devojački bunar koje se s pravom naziva banatskim Zlatiborom.

Priznanja

Priznanja su uručena i predstavnicima još deset srpskih sela.
Za najuređenije groblje diplomu je dobilo selo Vranovo, za najuređeniji Dom kulture Miloševac, za najuređenije ulice Azanja, za uređenu seosku kanalizaciju Veliki Popović, za savremenu deponiju smeća Osipaonica, za najbolji doček učesnika Prvog FESEL-a Selenča, za pošumljavanje 10.500 sadnica Zmajevo, za najbolji zeleni pojas Vladimirovci, za proizvodnju ekološke hrane Lukare, a za ekološku proizvodnju povrća Saraorci. Domaćin idućeg EKO Fesela je Banatski Karlovac, pobednik ovogodišnjeg festivala sela Srbije.

Boževac, sa novoizgrađenim trotoarima, okrečenom fasadom seoske crkve, zasađenim stablima u centru sela i devojkama obučenim u narodnju nošnju, spremno je dočekao mnogobrojne goste. Milena Stanojević, Valentina Đurić i Danijela Mirković služile su goste hlbom, solju i medom, dok su Ratko Radojković i Slobodan Rajić u crkvenoj porti pripremali poseban specijalitet - srneći gulaš. U Domu kulture uz oficijelni program predstavnici 11 sela dobili su diplome za najuređenija ekološla naselja u Srbiji.

Nastupile su folklorne grupe iz Miloševca, Vladimirovaca i Boževca, dok je primarijus Petar Radovanović najavio i izbor najlepše seoske devojke Srbije. Rumene u licu, prelepe seljančice su se zagledale među seobom dok su na pozornici Doma kulture defilovali brojni učesnici. Ojkačka grupa "Prelo" iz Vladimirovaca na binu je izvela crno jagnje koje su na cuclu hranili dečaci u ličkim narodnim nošnjama, a zatim zapevala : "Onaj braćo nije valjo, treba da odmori, a ovi što su došli, oni su najgori. Onaj braćo nije valjo, otišo je k vragu, a ovi će i rođenog ćaću dati Hagu". To što se politika umešala u jednu ekološku manifestaciju, nikom, kako smo primetili, nije zasmetalo. Veselje uz iće, piće i lokalni orkestar potrajalo je do kasno u noć.

DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:08h

Reporter "Glasa" obišao mesto na Suvoj planini gde se pre tri godine desila misteriozna eksplozija

15:30h

Tunel Budim na južnoj padini Šargana 87 godina krije tajnu

15:57h

Reporter "Glasa" na Festivalu sela Srbije u Boževcu kod Malog Crnića

16:14h

Velika zagađenja uznemirila meštane sela Krivelj kod Bora

 


     


FastCounter by LinkExchange