[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" obišao mesto na Suvoj planini gde se pre tri godine desila misteriozna eksplozija

Veliki krater čuva tajnu

Još se ne zna da li je u pitanju meteor, kometa, Nato bomba ili podzemna eksplozija

Ekspedicija novinara i predstavnika nevladine organizacije "Bo-grin" obišla je krater veličine 17 i dubine pet metara na mestu zvanom Ždrebica, na Suvoj planini, gde je pre tri godine nešto eksplodiralo- ali se još uvek ne zna šta. Ekipu od jedanaest članova u četiri automobila predvodio je Pavle Premović, profesor hemije na Prirodnomatematičkom fakultetu u Nišu.

- Uzimajući u obzir priču Nebojše Boškovića, meštanina sela Gornja Koritnica, koji je samo čuo udar, ali nije video pad meteora ili komete, mogu se pretpostaviti dve stvari. Ako je palo neko telo iz atmosfere, ono je moglo biti prečnika 40 centimetara i mase oko 100 kilograma. Cela slika kratera odgovara udaru jednog od ova dva tela i to sa zapada na istok. Postoji i druga mogućnost, da je došlo do jake eksplozije podzemnih gasova i vodene pare. Ovo mesto ćemo i dalje ispitivati kako bismo saznali tačno šta se dogodilo - rekao je Premović. Dodao je da u prilog obe teorije"ide i razrovano kamenje crveno -sive boje kojeg na ostalim delovima planine nema".

On je ocenio da su "čaršijske priče" o eksploziji zaostale rakete iz Nato agresije nemoguće jer bi bilo tragova odnosno delova bombe. Pored, i u samom krateru ima još 13 kraterčića koji su u prečniku veliki oko metar i po, a tolika je i dubina ovih rupa. Svedok ove čudne pojave Bošković, pojasnio je novinarima kako se to odigralo.

Poziv profesorima

Profesor Premović je kontaktirao sa vodećim svetskim geolozima koji takođe, prema opisu kratera i kamenja, nisu mogli da otkriju šta se pre tri godine dogodilo na Suvoj planini. Premović je kazao da će obaviti još nekoliko analiza posle čega će pozvati svoje kolege profesore da posete Suvu planinu i zajedno dođu do rešenja.

-Bio sam sa sinom da izvlačimo drva, oko pola šest popodne. Odjednom je počelo da zviždi nešto iznad naših glava. Ostao sam ukopan u mestu i odmah sam uhvatio sina za ruku. Eksplozija se jako čula na brdu preko puta, a nas je zapahnuo neki vazduh. Brdo je gorelo, a sve se pušilo. Nisam smeo odmah da odem tamo. Sutradan sam otišao i video neko čudno kamenje koj e se ohladilo, ali je imalo znake da je bilo užareno-objasnio je Bošković.

Dok je profesor Premović merio dubinu i veličinu kratera i analizirao sastav nađenog materijala, svi iz ekspedicije su prebirali po kamenju ne bi li neki lep primerak sačuvali za sebe. Tako je ceo bagaž na odlasku bio nekoliko stotina kilograma teži nego pri dolasku na ovo mesto. Kamenje, za koje se još ne može tvrditi da je ostatak meteora ili komete, izgleda fascinantno. Nijanse crvene se prelivaju u sivu boju, a samo kamenje izgleda kao da je ravna površina gline izrezana viljuškom.

M. Smiljković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:08h

Reporter "Glasa" obišao mesto na Suvoj planini gde se pre tri godine desila misteriozna eksplozija

15:30h

Tunel Budim na južnoj padini Šargana 87 godina krije tajnu

15:57h

Reporter "Glasa" na Festivalu sela Srbije u Boževcu kod Malog Crnića

16:14h

Velika zagađenja uznemirila meštane sela Krivelj kod Bora

 


     


FastCounter by LinkExchange