[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 6. maj 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Život i smrt Koste Pećanca (6)

Sofija opčinila
Kostu Pećanca

Uvek je bila doterana, lepo obučena, sa modernom frizurom

Izgleda da Kosti Pećancu kraj četovanja 1908. godine nije teško pao iz jednog ličnog razloga. On je već poznavao devojku koja je osvojila njegovo srce i sa kojom je želeo da se oženi. To je onda bila prava sreća da četnik pronađe devojku koja ga iskreno voli i ima razumevanja za njegove bitke i junačke podvige. Sigurno nije bez razloga vojvoda Vasilije Trbić zabeležio: "Ali kako da se ženim? Na to nikad nisam ni pomišljao, za to se nisam spremao. I, naposletku, gde da potražim sebi ženu? Nisam mogao ni pomisliti da je potražim u Srbiji, jer koja bi Srpkinja pristala da napusti Srbiju u kojoj cveta sloboda pa da ide u Tursku i da živi u nekom nepoznatom selu o kome nikada ništa nije čula niti znala na kojoj se strani nalazi. /.../ a još imati muža koji može da pogine, ni za jednu ženu nije bilo privlačno."

Kosta Pećanac se 1908. godine oženio Sofijom Milosavljević iz Aleksinca, sa kojom je imao četvoro dece. Do poznanstva je došlo sasvim slučajno. Sofijina starija sestra Nikosava bila je učiteljica u selu Draguša u okolini Prokuplja. Mlađa sestra joj je često dolazila u posetu i pomagala u gajenju dece. Tada je Sofija Milosavljević bila devojka od 16-17 godina, već stasala u lepoticu istančanog ukusa, izrazito visoka, vitka, duge crne kose, uvek elegantno obučena.

O prvom susretu Sofije Milosavljević i Koste Pećanca nemamo tačnih podataka da bismo pouzdano mogli znati kada se i gde desio. Može se pretpostaviti da je to bilo pri kraju 1907. godine, kada je vojvoda kratko boravio u Kuršumliji. O njemu se već pripovedalo da je hrabar i da predvodi četu koja se bori protiv turske vojske. Pećanac je imao 28, a Sofija 18 godina, što znači da je momak bio deset godina stariji od devojke. Ne zna se tačno ni gde su se momak i devojka upoznali. Moglo je to biti u Kuršumliji ili Prokuplju, ali i u Draguši, ako je Pećanca put naneo do nekog saborca ili prijatelja. Kako bilo da bilo, do susreta je došlo. Kosta Pećanac je na Sofiju ostavio silan utisak, tako da je ona odmah rekla sestri: "Ovaj momak će biti moj!"

Sofija Milosavljević se, po njenim naknadnim pričama, potrudila da zainteresuje momka za sebe. Umela je da na igranci kao slučajno ispusti maramicu iz ruku, ali je uvek tu bio Kosta Pećanac koji je galantno pritrčavao i podizao maramicu, dajući je Sofiji u ruku i pri tom je kao slučajno dodirnuo. Ni Pećancu nije nedostajalo mašte ni smelosti, pa se kao slučajno nalazio na stanici u Prokuplju svaki put kada je Sofija putovala i pomagao joj da se popne u voz.

Čime je Pećanac mogao osvojiti Sofiju? Po njenim kasnijim pričama, to je bila ljubav na prvi pogled. Na fotografiji iz perioda njihovog vereništva vidi se lepa devojka sa šeširom na glavi, u dugoj haljini, ogrnuta krznom. Pećanac je u civilnom odelu, sa šeširom na glavi, u modernom kaputu. Na prstu desne ruke nosi verenički prsten. Jedino se po čizmama vidi da je vojnik. U svakom pogledu Sofija je bila dobra prilika za Pećanca: po poreklu, društvenoj pripadnosti i fizičkom izgledu. Sofija je bila iz građanske trgovačke porodice, školovana i lepo vaspitana devojka. 1 Kosta Pećanac je devojci neosporno mogao imponovati kao egzotični junak i nacionalni borac, koji je i u pesmama opevan, o čijoj se hrabrosti i junaštvu pripovedalo.

Sofija i Kosta venčali su se verovatno u proleće 1908. godine. Svadba je proslavljena u Aleksincu, u kući Sofijinog oca Jovana Milosavljevića. Dever je bio Đorđe Ristić - vojvoda Skopljanče, a kum Grigorije Božović.

Kosta Pećanac je živeo u Kuršumliji, u iznajmljenom momačkom stanu. Tu mu se pridružila Sofija. Ona je pristala da napusti gradsku sredinu u kojoj je do tada živela i došla je u varošicu pod Samokovom. Sofija, ili kako su je iz milošte zvali Soja, ubrzo je postala centar pažnje u Kuršumliji. Uvek doterana, lepo obučena, sa modernom frizurom i cvetom na grudima, to je bila Soja Kostina, koja je budila interesovanje i muškog i ženskog sveta. Žene su joj zavidele na lepoti i eleganciji, a muškarci su joj se potajno divili i zavideli Pećancu što mu je sudbina dodelila takvu životnu saputnicu.

Mladi bračni par živeo je u iznajmljenoj sobi i kada su im se počela rađati deca. Pri kraju 1908. Sofija je rodila prvog sina Milovana. Najstariji sin dobio je ime po dedi, ocu Koste Pećanca Milovanu Milovanoviću. Godinu dana kasnije, Sofija je rodila drugog sina Ivana, a 1911. trećeg sina Milana. Sinovi su dobili imena po proslavljenim junacima iz narodnih epskih pesama - Ivanu Kosančiću i Milanu Toplici.

Pišu: Momčilo Pavlović i Božica Mladenović
Sutra: On ratuje, ona gaji decu


vesti po rubrikama

^feljton

15:30h

Ubistvo poslednjeg Obrenovića (28)

15:53h

Život i smrt Koste Pećanca (6)

      


FastCounter by LinkExchange