[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas se navršava 40 dana od ubistva srpskog premijera

Srbija posle Đinđića

Tog jutra, u sredu 12. marta, ništa nije govorilo da će prvi sunčani dan u ovoj godini ostati zapamćen po događaju posle koga će Srbija dugo biti u šoku i neverici. Nešto iza podneva odjeknuo je pucanj, posle koga će nastupiti događaji koji će promeniti shvatanje, način i smisao života u Srbiji.

Vest da je premijer pogođen u stomak, za manje od jednog sata obišla je svet. Dok se čekalo zvanično saopštenje, objavljena je informacija da je supruga Zorana Đinđića napustila zgradu Urgentnog centra, posle čega je moglo da se nasluti najgore. Sat vremena kasnije, Nebojša Čović je pročitao saopštenje Vlade u kome se navodi de je predsednik Vlade preminuo u 13.30 sati.

Premijer je pogođen jednim hicem iz snajperske puške, metkom velikog kalibra, koji je pogodio srce i oštetio nekoliko vitalnih organa. Ubica je gađao u trbuh, jer je mogućnost da se ovaj deo tela naglo pomeri neznatna, a eventualni promašaj malo verovatan. Posle ubistva, tri lica u radnim kombinezonima, među kojima je i atentator, beže kroz Ulicu admirala Geprata, dvojica u pravcu Balkanske, a jedan ka Ulici kneza Miloša.

U 18 sati, Nataša Mićić, v. d. predsednika Srbije, proglasila je vanredno stanje, na predlog Vlade. Sve jedinice policije su mobilisane, ispred zgrada državnih institucija pojavili su se pripadnici Žandarmerije i MUP-a, naoružani kalašnjikovima. Vlada je za organizatore atentata optužila zemunski klan i raspisala poternicu za vođama ove grupe. Otpočela je potera!

Poternice na kojima su lica Milorada Lukovića Legije, Dušana Spasojevića Šiptara, Mileta Lukovića Kuma i ostalih članova bande pojavile su se svuda.

Šta se sve desilo za 40 dana od ubistva premijera Zorana Đinđića?
13. mart - privedeno 56 osoba, od kojih su osmorica pripadnici zemunskog klana. Ne saopštavajući imena uhapšenih članova zemunske bande, policija je objavila da su trojica zatražila status zaštićenog svedoka i da su priznali umešanost u atantat na premijera. Istog dana privedeni su Jovica Stanišić, nekadašnji šef DB, i Franko Simatović Frenki, prvi komandant JSO. Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da će "biti ubijen svako ko pruži otpor policiji".

14. mart - počelo rušenje Poslovnog centra u Šilerovoj ulici, vlasništvo Dušana Spasojevića Šiptara, po odluci Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove. U Kruševcu uhapšen Dragiša Binić, ali je pušten posle nekoliko sati, pošto se pozvao na poslanički imunitet.

15. mart - sahrana premijera Zorana Đinđića. Povorka od nekoliko stotina hiljada građana, među kojima i desetine državnika iz celog sveta, došlo je da oda poslednju počast ubijenom premijeru. Istoga dana uhapšen i prvi značajniji pripadnik zemunskog klana Mlađan Mićić Pacov.

17. mart - uhapšena Svetlana Ceca Ražnatović, a u njenoj kući u Ulici LJutice Bogdana pronađena veća količina oružja i municije. Policija je saopštila da je Ražnatovićeva bila u vezi sa vođama zemunskog klana. Privedeni su Dragan Ninković Prevara i Zoran Vukojević Vuk, šef obezbeđenja Dušana Spasojevića i suspendovani policajac.

18. mart - Skupština Srbije izabrala novu Vladu, sa Zoranom Živkovićem na čelu. Novi premijer izjavio da će se nastaviti putem reformi.

19. mart - Uhapšen Milan Sarajlić, zamenik republičkog tužioca. Sarajlić je bio ključna veza zemunskog klana u republičkom sudstvu. Za informaciju o odavanju zaštićenih svedoka, Sarajlić dobio milion evra od vođa zemunskog klana.

20. mart - Leposava Karamarković, predsednica Vrhovnog suda Srbije podnela ostavku zbog, kako je rekla, velikog pritiska javnosti. Iako se, svojim presudama, istakla u borbi protiv prethodnog režima, Karamarkovićeva će ostati zapamćena po tome što je žestoko branila odluku sudije koji je pustio iz pritvora Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio jedan od učesnika pokušaja atentata na autoputu kod hale "Limes" na Novom Beogradu. Broj uhapšenih lica dostigao je cifru od hiljadu privedenih osoba.

21. mart - posle hapšenja Milana Sarajlića, suspendovan republički javni tužilac Siniša Simić.

22. mart - uhapšena Iboljka Suvajdžić, a toga dana otkrivena i kuća u Krčedinu koju su koristili članovi zemunskog klana. Ovim hapšenjem značajno je ubrzana istraga na otkrivanju tajnih lokacija na kojima se kriju članovi zemunske bande. Dan kasnije pronađen i "audi A8" - automobil smrti, koji je korišćen u nekoliko atentata.

25. mart - uhapšen ubica premijera Zorana Đinđića, Zvezdan Jovanović Zveki, pomoćnik komandanta JSO. Na Novom Beogradu policija je pronašla i snajpersku pušku "hekler i koh G3" iz koje je Jovanović pucao u premijera. Uhapšen i Jovanovićev saučesnik Saša Pejaković Pele, kao i Dušan Maričić Gumar komandant JSO. Istog dana Vlada raspustila JSO.

28. mart - policija saopštila da su u akciji hapšenja ubijeni Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Na Fruškoj gori otkriven leš Ivana Stambolića. Policija saopštila da su Stambolića otela i ubila četvorica pripadnika JSO.

1. april - priveden Nebojša Pavković, penzionisani načelnik generalštaba, zbog umešanost u atentat na Vuka Draškovića. Uhapšeni članovi zemunskog klana, braća Đorđe i Dušan Krsmanović.

2. april - u vikendici pored Bara uhapšen Dragoljub Milanović, koji je osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog smrti 16 radika RTS-a za vreme NATO bombardovanja. Mesto gde se krio Milanović, izbegavajući izdržavanje zatvorske kazne, otkrili su uhapšeni članovi zemuskog klana.

4. april - Vladimir Milisavljević Budala u odsustvu osuđen na 12 godina robije zbog otmice Mirislava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga".

5. april - uhapšeni advokati vođa zemunskog klana Miodrag Gligorijević, Slobodan Milivojević i Nikola Đogunović. Oni su optuženi da su koristili nezakonske metode kako bi zaustavili procese protiv vođa zemunskog klana.

8. april - uhapšeni general Aco Tomić i Rade Bulatović, doskorašnji savetnici bivšeg pradsednika SRJ Vojislava Koštunice. Policija saopštila da su se Tomić i Bulatović sastajali sa vođama zemunskog klana.

9. april - uhapšena Ljiljana Buha, jedan od najbližih saradnika zemunskog klana. Policija saopštila da se Buha krila po šupama i šahtovima i da je jela hranu iz kontejnera.


vesti po rubrikama

^VANREDNO STANJE

17:02h

MVR o vezama Milorada Lukovića i obuci "lavova"

17:10h

Batić najavio: Vanredno stanje ostaje za MUP; SUD I MAFIJU

17:17h

Predato dva miliona municije

17:24h

MUP bez odgovora na pitanje DSS-a: Pušteni Limun i Peconi

17:30h

Pomen u hramu Svetog Save

17:38h

Danas se navršava 40 dana od ubistva srpskog premijera

22:10h

Bez detalja o privođenju Vučelića

22:20h

Predsednik Ustvanog suda Srbije Slobodan Vučetić

22:30h

Nataša Mićić: O vanrednom stanju dobro razmisliti

      


FastCounter by LinkExchange