[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SDU napustila Socijaldemokratsku partiju

Razlaz Koraća i Orlića

Razjedinjavanje u SDP političko, a ne pravno pitanje. Pavlović (SDU) : Istupili smo jer SDP nema budućnosti. Šabić (SDP) : Pitanje mandata nećemo pokretati

BEOGRAD - Socijaldemokratsku partiju, koja je nastala ujedinjavanjem jednog krila SD i SDU, napustila je jedna članica. GO SDU, na čijem je čelu ranije bio Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije, odlučila je da nastupa kao samostalna stranka. Navodi se da je GO SDU takvu odluku doneo na sednici 29. marta, ali da javnost nije bila obaveštena zbog situacije u kojoj se trenutno nalaze država i građani Srbije.

Za manje od dvadeset dana SDP bi trebalo da održi kongres, na kojem bi trebalo da bude izabran novi predsednik. Kao kandidati do sada su pominjani kopredsednici te stranke dok je bila jedinstvena, Žarko Korać, Slobodan Orlić i Branko Pavlović.

Zajedno skoro godinu

SDU i deo SD ujedinili su se 21. aprila 2002. godine i registrovali kao SDP. Ta nova stranka imala je u Skupštini Srbije 13 poslanika, od kojih osam iz SD Slobodana Orlića, a pet iz SDU, čiji je lider Žarko Korać. U saveznom parlamentu SDP je imala pet poslanika, od kojih tri iz SD, a dva iz SDU.

Portparol SDP-a Ljiljana Nestorović rekla je da je Korać odustao od kandidature i da on nije dobio podršku nijednog lokalnog odbora SDP-a, dok je 63 odbora podržalo Orlića. Dosadašnji funkcioner SDP-a Branko Pavlović, koji je takođe najavio kandidaturu za predsednika stranke, napustio je partiju, rekla je Nestorovićeva, navodeći da je on dobio podršku tri lokalna odbora.

Žarko Korać naveo je u saopštenju da "grube neistine o tome ko uživa podršku unutar stranke čiji više nije član, ostavlja na savesti onima koji se time bave u ovom trenutku".

Međutim, funkcioneri SDU i SDP smatraju da bi obe stranke, posle razlaza, trebalo da zadrže poslaničke mandate, a da bi o njihovom članstvu u DOS-u trebalo da odluči Predsedništvo te koalicije.

Poslanik SDU Branko Pavlović izjavio je da je ta stranka istupila iz SDP-a jer smatra da stranka nema budućnost.
- Odluku o tome ko je članica DOS-a daće koalicioni partneri - rekao je Pavlović i dodao da očekuje da će vrh DOS-a odlučiti u korist Koraća.

Upitan šta će biti s mandatima u Skupštini Srbije i parlamentu državne zajednice, Pavlović je rekao da je svoj mandat zaslužio radom u okviru SDU i da "SDP ne može ništa" da mu oduzme, jer mu "ništa nije ni dala". On je rekao i da je razjedinjavanje u SDP političko, a ne pravno pitanje.

Poslanik SDP-a Rodoljub Šabić rekao je da će ta stranka nastaviti rad i ocenio da će i dalje biti "ozbiljni subjekt na političkoj sceni Srbije".

Šabić je rekao da će značajan broj relevantnih ljudi iz GO SDP-a ostati u toj stranci.
Šabić je rekao da SDP "razjedinjavanje ne gleda kroz mandate" i dodao da neće otvarati to pitanje.
- Korać, Pavlović, kao i ostali iz SDU zaslužili su svoje mandate kroz borbu protiv režima, a SDP će, kao što je i DOS odlučio, ostati članica vladajuće koalicije - rekao je Šabić.

D. G. - Agencije


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Državni sekretar SAD Kolin Pauel juče posetio Beograd

17:20h

Presuda Biljani Plavšić postala pravosnažna

17:30h

Velimir Ilić o isključenju iz DOS-a: Možda nam oduzmu mandate

17:40h

SRJ podnela zahtev za članstvo u SE

17:45h

SCG danas postaje čanica Saveta Evrope

17:55h

SDU napustila Socijaldemokratsku partiju

18:00h

Tadić: Pažljivo sam birao kandidata

18:10h

U Hagu nastavljeno suđenje Miloševiću

18:15h

Kakuk poručio: "Povratak" treba da ostane u Skupštini

22:40h

Kolin Pauel: Snažna podrška SAD Srbiji i Crnoj Gori

22:55h

Pauel razgovarao sa Marovićem: Vojska će dobiti podršku NATO-a

      


FastCounter by LinkExchange