[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glavni odbor Demokratske stranke juče predložio

Živković predsednik Vlade
Jovanović potpredsednik

Živković zastupa i predstavlja stranku do Skupštine koja će biti tek posle opštih izbora. Jovanović: Vanredno stanje će trajati sve dok se Srbija u potpunosti od kriminala ne očisti. Boris Tadić kandidat za ministra odbrane u Savetu ministara

BEOGRAD - Zoran Živković, dosadašnji potpredsednik Demokratske stranke kandidat je te partije za mandatara Vlade Srbije, odlučio je juče Glavni odbor DS na vanrednoj sednici. GO je predložio i Borisa Tadića, potpredsednika DS, za ministra odbrane u Savetu ministara državne zajednice SCG, a Čedomira Jovanovića (takođe potpredsednika stranke) za potpredsednika Vlade Srbije.

Zahvalnost

GO DS zahvalio je svim građanima "na izrazima saučešća, solidarnosti i jedinstvu, na miru i čvrstini kojom smo", kako se navodi, "pokazali da je tuga i bol za Zoranom Đinđićem jednaka rešenosti da nastavimo ostvarivanje njegovih vizija". "Zahvaljujemo i svim državnim organima, saradnicima i političkim prijateljima koji su sa nama u ovim teškim danima", navodi DS. GO DS-a zahvalio je i svim predstavnicima međunarodne zajednice na porukama podrške i prijateljstva, koje će DS-u pomoći da ispuni preuzete odgovornosti za Srbiju, da Srbiji vrati sigurnost i stabilnost.

Istovremeno, odlučeno je i da Zoran Živković, u svojstvu zamenika preminulog predsednika partije Zorana Đinđića, zastupa i predstavlja DS do Skupštine stranke koja će biti održana posle opštih izbora u Srbiji 2004. godine. Protiv ovih predloga izjasnio se samo jedan član GO te stranke.

Za članove Predsedništva DS-a izabrani su potpredsednici stranke Zoran Živković, Gordana Čomić, Boris Tadić i Čedomir Jovanović.
- Mi nećemo birati predsednika, niti v.d. predsednika stranke, jer ne postoji zamena za Zorana Đinđića. Imamo dovoljno prostora i funkcija da nastavimo započeto i ostvarimo njegove vizije, a to je zdrava i demokratski jaka Srbija - poručio je Živković juče članovima GO DS u beogradskom Centru "Sava".

- On bi rekao da iskoristimo ovaj trenutak, ne za sebe i stranku već za Srbiju koju vidimo kao lidera na Balkanu, članicu evropske zajednice, državu sa jakim i demokratskim institucijama koja će građanima garantovati bezbednost i demokratičnost, da vojska bude reformisana, da privreda bude efikasna. On je želeo zdravu Srbiju i mi za ovo moramo preuzeti svoj deo odgovornosti - rekao je Živković i dodao da u stranci neće biti odlučivanja surovim centralizmom, već će se slediti Program i Statut DS.

Foto
Potpredsednici DS odaju počast preminulom lideru stranke

- Mi znamo šta nam je plan i misija. Nije nam cilj nebeska Srbija, već život na zemlji i to je bila osnovna ideja Zorana Đinđića - poručio je Boris Tadić, potpredsednik DS. On je rekao da je neophodno da se Srbija odvoji od kosovskog mita, kao borbe za nebeski život i da, kao i Zoran Đinđić, nastavi da se bori za život i novi sistem vrednosti u našem društvu, što je, kao je naglasio, osnovna odgovornost DS.

- Hajde da razmišljamo o životu, da živimo za otadžbinu, a ne da umiremo za nju, jer njega su ubili oni koji su se vraćali u hiljadu tristotu godinu - kazao je Tadić.

Potpredsednik stranke Čedomir Jovanović je istakao da DS mora insistirati na merama vanrednog stanja jer one dozvoljavaju da se uradi ono što nije moglo za prethodne dve i po godine.

"One nam dopuštaju da uhvatimo one za koje znamo da su kriminalci, da ih odvedemo u zatvor i sprečimo korumpiranog advokata ili sudiju da ih oslobode, navodno zbog nedostatka dokaza ili zato što imaju ličnu kartu. Te mere su vrlo efikasne i one najbolje potvrđuju ispravnost odluke koju je donela Republička vlada - kazao je Jovanović.

Vanredno stanje do kraja aprila

Zoran Živković izjavio je da neće biti promena u Vladi Srbije jer one u ovom trenutku nisu prioritet. On je odbacio predlog za formiranje koncentracione vlade. "Ne možemo da sedimo u klupama sa onima koji su stvorili atmosferu političkog linča i koji su delimično odgovorni za ovo što se desilo", rekao je Živković. On je najavio da će vanredno stanje u Srbiji biti na snazi "minimum do kraja sledećeg meseca", kako bi to pomoglo u borbi protiv organizovanog kriminala, zbog čega je i uvedeno. Živković je poručio da odlazak premijera Đinđića neće poremetiti saradnju Beograda sa Haškim tribunalom. On je dodao i da u Srbiji neće biti vanrednih izbora jer "Vlada ima podršku parlamenta".

On je rekao i da su vanredne mere omogućile da se iza rešetaka nađe više od "200 registrovanih kriminalaca, koji su postojali i uništavali državu i tokom prethodne dve i po godine".

"Vanredne mere ostaće na snazi sve dok se Srbija u potpunosti ne očisti onom gvozdenom metlom koju je u svojoj ruci držao Zoran Đinđić", poručio je Jovanović i dodao da će svi oni koji se tome usprotive biti politički protivnici DS.

"Mi verujemo u časnu policiju i časno sudstvo, a oni za koje znamo da nisu takvi, moraće da odu", kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, za DS nije prihvatljiva ideja o formiranju koncentracione vlade jer bi to predstavljalo "vraćanje na 5. i 6. oktobar 2000. godine".
- To je ideja neodlučnosti, neodgovornosti i nesposobnosti da se precizno ukaže na probleme i da se oni reše. Srbija neće biti ostavinska rasprava, niti će to biti DS", rekao je Jovanović.

On je za sutra najavio sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti izabran mandatar za sastav nove vlade Srbije, a za danas sednicu parlamenta Srbije i Crne Gore na kojoj će biti izabran Savet ministara, među kojima i ministar odbrane iz te partije.

Sednica GO počela je odavanjem pošte ubijenom lideru stranke i premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Za promene u Vojsci

Boris Tadić rekao je da će jedan od prvih njegovih koraka po stupanju na novu dužnost biti kadrovske promene u Vojsci SCG i nadležnosti GŠ. Tadić je novinarima kazao da će, najpre, utvrditi sa čim raspolaže Vojska i identifikovati ključne probleme. On je najavio sastanak sa srpskim ministrom finansija Božidarom Đelićem i kazao da će posle toga napraviti "ozbiljan plan za modernizaciju vojske SCG". - Od početka ću insistirati na nečemu što nije sastavni deo Povelje, a to je da se uspostavi sistem subordinacije, odnosno da GŠ postane odgovoran ministarstvu odbrane, a ono saveznom parlamentu i VSO - kazao je Tadić.

Ubice se ne mogu sakriti

Živković je za BK televiziju naglasio da vanredno stanje "nije uvedeno protiv žitelja Srbije, kao ni protiv političkih protivnika DS-a". Živković je kazao i da "smo blizu pokretanja sudskih postupaka protiv dvadesetak lica sa spiska MUP-a" i dodao da ne može da precizira da li će pre toga svi oni biti i privedeni, kao i da je najveći broj njih nestao dva dana pre ubistva Đinđića. "Oni su definitivno znali šta se priprema", kazao je Živković i dodao da oni - "gde god da se nalaze, u zemlji ili van zemlje" nisu bezbedni.


R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Glavni odbor DS-a predložio: Živković predsednik Vlade, Jovanović potpredsednik

17:10h

Slobodan Orlić: Podrška Živkoviću

17:15h

Ideja DSS-a o koncentracionoj vladi: DOS za sada nije saglasan

17:25h

Danas zaseda Skupština državne zajednice Srbija i Crna Gora

17:35h

Marović: Niko više ne može zaustaviti demokratiju

17:45h

Hag će možda ublažiti pritisak zbog atentata

18:00h

G17 plus traži normalizaciju rada državnih institucija

18:05h

Slecinger: Đinđićevo ubistvo možda i zbog Haga

18:20h

Danas nastavak suđenja Miloševiću

18:30h

Obilić: Bomba na kuću Mladenovića

23:15h

Tadić: Odgovornost MUP posle istrage

      


FastCounter by LinkExchange