[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pavle Aksentijević s novim kompozicijama

Šareno pile

Koncert 9. aprila u Centru "Sava"

Pojac Dragoslav Pavle Aksentijević i grupa "Zapis", koju je osnovao 2000. godine, objavili su ovih dana album "Šareno pile" (Music Star Production) na kojem se nalazi 14 kompozicija sačinjenih na osnovu melografskih muzikoloških zapisa narodne muzike sa područja istočne i južne Srbije i Kosmeta.

Aksentijević, koji je jedan od najposvećenijih tragalaca i restauratora zvuka srednjovekovnih muzičkih zapisa, posle dugo vremena ponovo će nastupiti u Centru "Sava", na koncertu zakazanom za 9. april.

Na tradicionalnim instrumentima (gajde, kavali, tambure, tapan, tambure, šargije, saz, zvečke, daire) pratiće ga petočlani sastav "Zapis" koji čine četvorica mladih muzičara.
- Crkvena i narodna muzika traže snažan kontakt. Ako toga nema, to je nedostatak koji se uvek oseti. Mi želimo da budemo nastavljači te tradicije, ali to su zapisi koje ne smemo menjati - rekao je Aksentijević, najavljujući da će program koncerta na neki način predstavljati presek onoga čemu je već godinama posvećen.

- Iz poštovanja prema precima iz 14. i 15. veka, na početku koncerta otpevaću nekoliko vizantijskih napeva iz tog perioda, a zatim ćemo predstaviti srpsku duhovnu muziku naših autora - kaže Aksentijević, izražavajući nadu da će ta muzika konačno saživeti i sa generacijama novog vremena.
- Do sada sam se uglavnom obraćao starijoj i sredovečnoj publici, sada je prilika da se i mlađa publika upozna sa tom baštinom.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

15:35h

Gorčin Stojanović, uoči premijere predstave Fantomi" u Ateljeu 212

15:42h

Pavle Aksentijević s novim kompozicijama: Šareno pile

15:50h

Jubilej niškog Simfonijskog orkestra

15:59h

Zlatna medalja za vajara iz Čačka za skulpturu "Ljudski kotao"

16:07h

Drugi Trajbeka filmski festival u Njujorku

16:15h

U SNP-u probe "Disko prasića"

      


FastCounter by LinkExchange