[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gorčin Stojanović, uoči premijere predstave "Fantomi" u Ateljeu 212

Ljubavni koloplet

Da li je moguće voleti, a ne posedovati. "Kapetan Džon Piplfoks", uz "Rodoljupce", omiljeni srpski komad

- "Fantomi" su komad Jelene Kajgo, mlade spisateljice, koja nije i mlada pozorišna osoba, jer se ranije bavila baletom. Ona je student dramaturgije na BK akademiji, ali je tekst nastao pre nego što je upisala dramaturgiju. Naša predstava bavi se temom koju smo formulisali u vidu pitanja, a ono glasi "Da li je moguće voleti, a ne posedovati".

Drugim rečima, pitanje je da li je moguća platonska ljubav, voleti ili imati, da li fantom ljubavi isključuje fantoma slobode, da li se ta dva fantoma bore u nama svaki put kad se zaljubimo. Znači, šta su uopšte ti fantomi, ljubavi, slobode, lične slobode. To je jedan koloplet tema, ali u principu ljubavni koloplet. Veoma neobičan komad neobične sturkture.

On postavlja pitanja koja postavljaju i drugi komadi te žestoke dramaturgije, ali je veoma nežan, sasvim drugačiji. Vrlo nežan komad, kaže reditelj Gorčin Stojanović, o predstavi "Fantomi" koja će do kraja meseca biti premijerno izvedena na Maloj sceni Ateljea 212.

Moj život je novi val

- Planiram da snimim dokumentarni film "Moj život je novi val" po jednoj novotalasnoj pesmi, a koji će se, između ostalog, i baviti tim periodom. Potom ću raditi jedan igrani film, vrlo mali, ali to neće biti uskoro i planiram naravno "Psihozu 4.48" Sare Kejn u "Stupici" iduće sezone.

U predstavi igraju Bojan Žirović i trojka iz serija "Lisice" - Radmila Tomović Grinvud, Jelena Stupljanin i Srđan Timarov. To je, kaže Stojanović, ipak samo sticaj okolnosti:
- Podela za ovaj komad rađena pre nego što su "Lisice" snimljene, ali i da nije, mislim da bi ovako izgledala. Imam više nego prijatno iskustvo sa tim ljudima s kojima pre toga nisam radio, ali ih cenim, volim i poštujem kao pozorišne ljude i pre serije "Lisice".

Posle premijere u Ateljeu, odmah prelazi u Pozorište "Duško Radović". Za najmlađe uskoro na sceni Radovićev "Kapetan Džon Piplfoks":
- To je jedan od dva moja omiljena srpska komada; drugi je "Rodoljupci", koji sam režirao. Ostao mi je još ovaj, pa onda, što se mene tiče, više ne moram ni da radim srpske komade.

Gorčin Stojanović, inače i umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavio je za "Glas" i predstave koje će tokom sezone biti postavljene u novom zdanju JDP-a:
- Jugoslovensko dramsko pozorište otvara se 19. aprila rimejkom "Rodoljubaca" u režiji Dejana Mijača, sa svim što rimejk podrazumeva. Znači, nov odnos i prema temi i prema ondašnjoj predstavi koju je takođe Mijač režirao, a u kojoj je igrao deo ekipe koji će igrati i sada. Potom će Slobodan Unkovski postaviti "Galeba". Biće to njegova prva režija Čehova u životu.

Dolazi i Dušan Jovanović koji će režirati Bulgakovljevog "Molijera". Sam pravi adaptaciju, mislim da će to biti jedna evropska koprodukcija i u toj predstavi će se na scenu nakon deset godina vratiti Predrag Miki Manojlović. Konačno, Paolo Mađeli režiraće komad Biljane Srbljanović "Amerika". To je za ovu godinu. Scena "Stupica" nastavlja svoj rad od septembra, a otvoriće se i treća scena "Studio", koja će po gabaritima biti nalik sceni Peti sprat Narodnog pozorišta, ali to neće biti ove godine, kaže Stojanović.

M. Jovićević


vesti po rubrikama

^kultura

15:35h

Gorčin Stojanović, uoči premijere predstave Fantomi" u Ateljeu 212

15:42h

Pavle Aksentijević s novim kompozicijama: Šareno pile

15:50h

Jubilej niškog Simfonijskog orkestra

15:59h

Zlatna medalja za vajara iz Čačka za skulpturu "Ljudski kotao"

16:07h

Drugi Trajbeka filmski festival u Njujorku

16:15h

U SNP-u probe "Disko prasića"

      


FastCounter by LinkExchange