[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Zavičajnom muzeju izloženo 150.000 eksponata

Boginja stara 7.000 godina

Figura majke-boginje pronađena 1960. na lokalitetu Drenovac

U jagodinskom Zavičajnom muzeju, kako nam je saopštio direktor Bane Cvetković, istoričar umetnosti, izloženo je oko 150.000 arheoloških i etnografskih predmeta, od kojih je oko 1.000 od posebnog istorijskog značaja.

Najstarija je figura majke - boginje plodnosti pronađena 1960. godine na lokalitetu u selu Drenovcu. Stara je oko 7.000 godina i potiče iz vremena neolita.

Među eksponatima se izdvajaju još dve figure, jedna je majka sa detetom takođe pronađena u Drenovcu, a druga "Moravka" ženska statueta na prestolu sa pačjom maskom kao znakom vladarske titule.

U Muzeju je izložena stalna postavka predmeta iz prošlosti Jagodine od praistorije do danas, od kojih posebno treba izdvojiti zbirku stakla i srebra, jer je 1846. godine u blizini Jagodine podignuta prva srpska fabrika - Staklara, a njen osnivač i vlasnik bio je ondašnji srpski ministar inostranih poslova Avram Petronijević, a pokrovitelj knez Aleksandar Karađorđević. Staklara se nalazila između sela Miševića i Belice, na obroncima Crnog vrha.

Šest monografija

U prošloj godini jagodinski Zavičajni muzej izdao je šest monografija o prošlosti ovog kraja. "Knjiga o staklu" je zbornik sa održanog naučnog skupa. Bane Cvetković je priredio fototipsko izdanje Hilandarskih odlomaka iz srednjeg veka, dok je Ljubica Zdravković napisala knjigu povodom 150-godišnjice Jagodinske pivare. Zanimljiva je i knjiga "150 godina apotekarstva" u Jagodini, monografija o selu Glavinci Radeta Milosavljevića, kao i publikacija "Narodne igre u Belici" autora Dragana Trifunovića.

Na muzejskoj postavci, kako dodaje Bane Cvetković, izloženo je nekoliko izuzetnih primeraka stakla, a naročito mesto zauzima veliki zvonoliki pehar od bezbojnog duvanog stakla star 157 godina koji je poklonjen knezu Aleksandru u Topoli, na dan njegove slave.

Od skulptura velikog formata ističe se bronzani portret Jovana Kosovljanina, prvog vlasnika Jagodinske pivare, rad vajara Simeona Roksandića iz 1903. godine. U jagodinskom Zavičajnom muzeju čuva se i legat ovdašnjeg slikara portretiste Nikole Milojevića sa njegovih oko stotinu slika u ulju.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

J A G O D I N A

15:03h

Jagodinska opština u srcu Pomoravlja

15:10h

Goran Petrović, predsednik IO SO: Koalicija DOS ide dalje

15:18h

Stabilna privreda čeka privatizaciju

15:27h

U Zavičajnom muzeju izloženo 150.000 eksponata

15:35h

Tri imena za šest vekova

15:43h

Počinju dani komedije u Jagodini

15:51h

Do kraja aprila biće otvoren Trgovinski sud

 FastCounter by LinkExchange